Helse & Livsstil

Dette dreper sexlysten

Laber sexlyst? Her er de 9 vanligste årsakene til at tenningen forsvinner.

Dette dreper sexlysten
Publisert
Sist oppdatert
Professor Pamela G. Rockwell ved University of Michigan Medical School i USA forklarer i en artikkel i Medical News Today de vanligste årsakene til at sexlysten går til grunne.

1. Dårlig selvtillit
Dette kan være en skikkelig killer for sexlivet, særlig hvis den dårlige selvtilliten bunner i et dårlig kroppsbilde. Ellers kan en ny frisyre, et nytt antrekk eller det å gå ned et par kilo om du er overvektig gi selvfølelsen et løft. Det beste er imidlertid å søke hjelp som bidrar til å styrke selvtilliten innenfra.

2. Stress
Hektiske liv med jobb, hjem og unger kan røve kåtskapen fra mange. Er du stresset senkes sexlysten og evnen til å gi og motta nytelse.

3. Depresjon
Ubehandlet depresjon kan påvirke seksuallivet sterkt. Er du deprimert kan du oppleve mangel på glede, lyst og evne til å utføre sex. Selv om antidepressiva også kan senke lystfølelsen, er det bedre å få behandling slik at du kommer deg ovenpå. Det finnes også medisiner som kan utligne negative bivirkninger av antidepressiva.

4. Alkohol
Et par drinker kan kanskje fri deg fra hemninger, men alkohol gjør deg ikke bedre i senga. Heller ikke kan alkohol øke gleden ved sex, fordi den faktisk gjør kroppen din mindre følsom.

5. Medisiner
Mange vanlige reseptbelagte medisiner kan virke negativt på sexlysten og -evnen. Det gjelder ofte medisiner mot hjerteproblemer og depresjon, i tillegg til medisiner mot høyt bloddtrykk. Ta det opp med legen din om du merker endringer i sexlysten på grunn av medisinbruk. Ofte hjelper det å ende dosering, eller du kan få en ny medisin som lindrer bivirkningene.

6. Hjertetrøbbel
Hjertesyke frykter ofte at sex kan føre til hjerteattakk. Sannheten er at de færreste med hjerteproblemer trenger å endre sine sexvaner. Å ha sex rett etter et hjerteattakk er kanskje ikke det første du trenger å gjøre, men når du har kommet deg litt ovenpå igjen er det ingenting i veien for å være fysisk aktiv - på alle måter som måtte behage deg.

7. Kjønnssykdommer
Mange som har pådratt seg sykdommer som for eksempel hiv eller hepatitt er redd at sexlivet er over, men det betyr ikke at du må unngå kroppslig kontakt. Beskyttelse med kondom er selvsagt et must - det samme er åpenhet overfor partner.

8. Graviditet
Det er fysisk sett ingenting i veien for å ha sex under svangerskapet. Med mindre du har spesielle problemer under graviditeten som tilsier at du bør ta det med ro, kan ikke samleie skade verken deg eller fosteret. Hormonelle endringer i kroppen kan føre til at sexlysten varierer. Noen kan også oppleve tørrhet i underlivet. Det kan derfor være en god idé å ha en tube glidekrem på lur. Ettersom magen blir større kan det også bli nødvendig å tenke nytt når det gjelder valg av stillinger, men det trenger jo ikke å være noe minus.

9. Overgangsalder
Fysiske forandringer i kroppen kan endre sexlysten under og etter overgangsalderen, men for all del, sexlivet trenger ikke å være over. Østrogentilskudd og glidekremer kan være gode hjelpemidler når østrogennivået i kroppen synker.


LES OGSÅ:
 • Lyst på lyst
 • Mistet lysten på sex
 • Sex med barn i huset
 • Lysten er medfødt

 • Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer