BRUS: Har du noen gang tenkt over hva brus egentlig er laget av? Vi har spurt eksperten!  Foto: Markus Mainka - Fotolia
BRUS: Har du noen gang tenkt over hva brus egentlig er laget av? Vi har spurt eksperten! Foto: Markus Mainka - Fotolia Vis mer

Brus

Dette er brusen laget av

Vet du egentlig hva det er du drikker?

Publisert
Sist oppdatert

Vi nordmenn er glad i brus, og ligger faktisk på verdenstoppen når det kommer til brusdrikking med våre gjennomsnittlige 59 liter i året.

Og dette er kanskje ikke så rart, da mange av oss ikke bare drikker brus i helgene, men også i ukedagene som tørstedrikk ved siden av middagen.

Er du en av dem som drikker mye brus? Da er du kanskje i likhet med oss interessert i å vite hva brus faktisk består av. 

LES OGSÅ: Den «beste» brusen du kan velge

Hovedsakelig vann og kullsyre

Petter Nome, som er Direktør for Bryggeri- og Drikkevareforeningen, forteller til KK.no at brus hovedsakelig består av noe så lite spennende som vann. 

- Mesteparten av brus er laget av vann som er tilsatt kullsyre. I tillegg er det i vanlig brus, ikke lettbrus, tilsatt sukker for å gi sødme og underbygge aromaen, som normalt er naturlige aromaer og juice.

- Brus inneholder også surhetsregulerende midler, gjerne sitronsyre eller citrater, som tilsettes for å regulere syrligheten dens. Fargen på brusen stammer fra fargestoffer eller konsentrat av frukt og/eller grønnsaker.

Videre forteller han at det også brukes konserveringsmidler i brus i enkelte tilfeller dersom matvareforskriften krever det, men at tendensen er at færre og færre produkter har konserveringsmidler i dag.

Stemmer det at brus inneholder stoffer som kan være farlige for oss?

- Det finnes skrøner om mange produkter her i verden, og disse er relativt utbredt når det gjelder brus.

<strong>HVA ER BRUS LAGET AV?:</strong> Brus er hovedsakelig laget av vann og kullsyre som er tilsatt blant annet surhetsregulerende midler og sukker.  Foto: GUAN JIANGCHI - Fotolia
HVA ER BRUS LAGET AV?: Brus er hovedsakelig laget av vann og kullsyre som er tilsatt blant annet surhetsregulerende midler og sukker. Foto: GUAN JIANGCHI - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Saft er ikke bedre enn brus

Søtstoffer tilsettes i meget små mengder

Er du en av dem som alltid går for lettvariantene til Cola, Pepsi eller Fanta når du skal kose deg med noen søtt i glasset? Da lurer du kanskje på hvordan det i alle dager er mulig at en brus kan inneholde null kalorier, karbohydrater eller fett.

Nome forteller at årsaken til dette er at lettbrus hovedsakelig består av vann, kullsyre og søtstoffer - og disse søtstoffene er stort sett kalorifrie.

- Vanlig brus er søtet med sukker, mens lettbrus er søtet med søtningsmidler. De vanligste søtningsmidlene er aspartam og acesulfam K. I tillegg blir det stadig vanligere å bruke stevia (steviolglykosider) som søtningsmiddel i brus.

Her er noen av søtningsstoffene som brukes i lettbrus:

Acesulfam K (E950) – 130 til 180 ganger søtere enn sukker
Aspartam (E951) – 150 til 200 ganger søtere enn sukker
Sukralose (E955) - cirka 600 ganger søtere enn sukker
Stevia (steviolglykosider) – cirka 300 ganger søtere enn sukker

LES OGSÅ: Nå blir Sprite 30 prosent lettere

Ikke farlig for helsa

Et spørsmål som stadig dukker opp når det gjelder lettbrus og søtstoffer, er hvorvidt det er helseskadelig å drikke mye av det. 

Trine Husøy, som er seniorforsker ved Nasjonalt folkehelseinstitutt og ekspert i Vitenskapskomiteen for mattrygghet, forteller til KK.no at søtstoffer ikke er skadelig for helsen.

- I fjor gjorde Vitenskapskomiteen for mattrygghet, som jeg er en del av, en risikovurdering av søtstoffer i drikkevarer, og denne konkluderer med at søtstoffene som vi får i oss gjennom drikkevarer ikke overskrider de anbefalte grenseverdiene. Dette gjelder voksnes inntak, og ikke ungdommers, da kostholdsundersøkelsen for denne aldersgruppen er for gammel.

Vurderingen innebar blant annet at forskerne gikk gjennom tidligere studier som er gjort på søtstoffer.

- Søtstoffene man har vært mest bekymret for i lettbrus, er aspartam og acesulfam k. Alle studier som er gjort, viser at disse stoffene er ufarlige i de mengder som vi får i oss, sier Husøy.

<strong>STEVIA:</strong> Det blir stadig vanligere å bruke stevia (steviolglykosider) som søtningsmiddel i brus.  Foto: schmaelterphoto - Fotolia
STEVIA: Det blir stadig vanligere å bruke stevia (steviolglykosider) som søtningsmiddel i brus. Foto: schmaelterphoto - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Brus er like skadelig for tennene som narkotika

Dette inneholder favorittene våre

Er du usikker på hva brusen du drikker inneholder? Her har du en oversikt over ingrediensene og næringsinnholdet til fire av de som kjøpes mest:

Coca Cola
Ingredienser: Vann, sukker, karbondioksid, farge (E 150d), surhetsregulerende middel (E 338), aromaer bl.a. koffein.

Næringsinnhold per 100 ml:
Energi(kcal) 42
Energi(KJ) 180
Protein(g) 0
Fett(g) 0
Karbohydrater(g) 10,6

Pepsi Max
Ingredienser: Vann, karbondioksid, farge (karamell E 150d), søtstoffer (aspartam*, acesulfam K), syrer (fosforsyre, sitronsyre), surhetsregulerende middel (natriumcitrat), aromaer (bl.a. koffein).

Næringsinnhold per 100 ml:
Energi(kcal) 0,31
Energi(KJ) 1,3
Protein(g) 0
Fett(g) 0
Karbohydrater(g) 0

Fanta
Ingredienser: Vann, sukker, karbondioksid, tre prosent appelsinråsaft, surhetsregulerende middel (E 330, E 331), aromaer, konserveringsmiddel (E 202), antioksidant (E 300), stabilisator (E 445, E 412), farge (E 160a, E 160e).

Næringsinnhold per 100 ml:
Energi(kcal) 43
Energi(KJ) 184
Protein(g) 0
Fett(g) 0
Karbohydrat(g) 10,7

Sprite
Ingredienser: Vann, sukker, karbondioksid, surhetsregulerende middel (E 330, E 331), aromaer.

Næringsinnhold per 100 ml:
Energi(kcal) 42
Energi(KJ) 177
Protein(g) 0
Fett(g) 0
Karbohydrat(g) 10,1

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer