Fnokk

Dette er de hvite «bomullsdottene» som flyr i lufta om dagen

Nytt fenomen i Norge.

TØRKE: Disse hvite frøene som flyr i lufta kalles fnokk og har vært mye mer fremtredende i år enn tidligere år på grunn av fjorårets enorme tørke. FOTO: NTB Scanpix
TØRKE: Disse hvite frøene som flyr i lufta kalles fnokk og har vært mye mer fremtredende i år enn tidligere år på grunn av fjorårets enorme tørke. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Du har kanskje bitt deg merke i at det svever unormalt mange «hvite bomullsdotter» i lufta for tiden? Noen ganger kan det se nesten helt hvitt ut utendørs, og i tillegg samler det seg sammen til store hauger på bakken.

På fagspråket heter disse dottene fnokk, og stammer fra både osp, selje og løvetann.

Fjorårets tørke

Grunnen til at dette fenomenet har vært mye mer fremtredende i år enn tidligere år, er fjorårets enorme tørke, som varte så lenge at det skjedde noe helt nytt for enkelte norske vekster.

Tørken førte til at mange av dem fikk en brutal sommer - og en del bukket faktisk under. Men slik gikk det langt i fra for selje og osp.

– Disse trærne har kraftige nok røtter til at de skaffet kraft til neste år. De klarte å samle energi, noe som har gitt god blomstring i år, sier Ingar Båtvik, biolog og førstelektor ved Høyskolen i Østfold, til NRK.

Når blomstringen er ferdig, så dannes disse hvite og fjærlette fnuggene. Til fnokken er det festet et bittelite frø, og når vinden kommer blåses disse avgårde slik at frøene blir spredt.

Umulig å ikke legge merke til

Over store deler av landet er det nærmest umulig ikke å legge merke til disse om dagen, og de fester seg til alt fra klær, til hår og utemøbler.

Hvis det blåser ekstra mye sprer det seg til større områder.

Det samme skjer også for løvetannfrøene, bare at akkurat den typen ofte er tyngre enn hos osp og selje, og dermed blåses frøene i mindre grad rundt i lufta.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer