Nøtter

Dette er de sunneste nøttene

Se hvilke du kan spise med god samvittighet - så fremt du begrenser mengden.

HELT NØTT: Nøtter er fint som snacks, men siden de innholder en del fett, kan det være lurt å velge de som er nyttigst for deg. Foto: Getty Images/Hemera
HELT NØTT: Nøtter er fint som snacks, men siden de innholder en del fett, kan det være lurt å velge de som er nyttigst for deg. Foto: Getty Images/Hemera Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Nøtter er et ypperlig mellommåltid når det er lenge til lunsj eller middag. De inneholder sunt fett, og en rekke vitaminer og mineraler kroppen kan dra nytte av.

Men ... det er ikke ett fett hvilke nøtter du spiser.

LES OGSÅ: Derfor er fett bra for deg

DROPP DISSE: Nøtter som er ristet og saltet er ikke spesielt gunstig for deg. Prøv å begrense inntaket av slike nøtter.  Foto: Rafal Strzechowski / PhotoAlto
DROPP DISSE: Nøtter som er ristet og saltet er ikke spesielt gunstig for deg. Prøv å begrense inntaket av slike nøtter. Foto: Rafal Strzechowski / PhotoAlto Vis mer

Dropp ristede og saltede


Ristede og salte nøtter er ikke så bra å spise. Ristede nøtter er fetere enn ubehandlede nøtter, for å riste nøtter betyr egentlig å varme dem i olje, og det er ikke nødvendigvis snakk om sunn olje.

Står det «vegetabilsk olje» handler det som regel om palmeolje, og dette er ikke en olje du burde få i deg for mye av.

Palmeolje inneholder nemlig mettede fettsyrer som har negativ virkning på kolesterolnivået i kroppen.

Salte nøtter på sin side er (naturlig nok) ofte veldig salte, og er det noe de fleste av oss ikke trenger mer av i kostholdet, så er det salt.

Velg derfor ubehandlede nøtter som hverken er ristet eller saltet. (Unntaket er tørristede nøtter. Det vil si at nøttene bare er varmet opp i en panne uten tilsatt olje eller fett.)

LES OGSÅ: Derfor bør du spise mindre salt

Disse nøttene er best

Nøtter er ikke nei-nat, men det er heller ikke noe du skal spise veldig mye av. Nøtter inneholder mye fett og dermed mange kalorier, selv om det meste av fettet er av den bra typen. Så husk at nøtter ikke skal brukes til annet enn et lite mellommåltid, det vil si at du bare spiser en liten neve. (Er du virkelig sulten bør du også spise en frukt.) Nøtter er også fine som garnityr i salater, gryteretter og lignende.

MANDLER
Mandler inneholder mye vitamin B og E, som er bra for hud og hår, blant annet. I tillegg er de gode kilder til magnesium, sink, fosfor og jern. Mandler hjelper deg dessuten å bygge muskler.100 g gir 620 kcal og 56 g fett.

VALNØTTER
Valnøtter er først og fremst en fin kilde til omega-3-fettsyrer, så om du ikke spiser fet fisk, kan valnøtter være smart å snacke på. I tillegg inneholder de mye antioksidanter, og syv om dagen holder. 100 g nøtter gir 700 kcal og 69 g fett.

PISTASJE
Pistasjenøtter har høyt innhold av kalium og vitamin B6. Det smarte med pistasjenøtter er at siden du må skrelle dem, og dermed hiver du ikke innpå så raskt. 100 g gir deg 635 kcal og 55 g fett.

PEANØTTER
Peanøtter er egentlig ikke nøtter, men en liten belgfrukt. Uanset, klassikeren inneholder mye niacin og folat. I tillegg inneholder de en del protein, så dermed vil peanøtter mette deg mer enn andre nøtter. 100 g gir 560 kcal og 46 g fett.

HASSELNØTTER
Hasselnøtter er rike på vitamin E, folater og fiber. Dessuten er dette nøttetypen som inneholder mest sunt fett. 100 g gir 650 kcal og 64 g fett.

LES OGSÅ: Lag din egen frokostblanding med nøtterFølg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer