Psykiske Lidelser

Dette er de vanligste psykiske lidelsene blant kvinner i Norge

Rammer mellom 30 til 50 prosent av oss i løpet av livet.

SLITER: Dessverre er det slik at psykiske lidelser er vanlig, og depresjon, angst og ruslidelser er de mest utbredte. Foto: Science Photo Library
SLITER: Dessverre er det slik at psykiske lidelser er vanlig, og depresjon, angst og ruslidelser er de mest utbredte. Foto: Science Photo Library Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: God helse handler ikke bare om å være fysisk frisk. Vår mentale helse er minst like viktig for å leve et godt liv.

Dessverre er det slik at psykiske lidelser er vanlig, og tall fra Folkehelseinstituttet viser at mellom 30 til 50 prosent av befolkningen vil rammes i løpet av livet. 

Det er greit å vite at det er forskjell på psykiske lidelser og psykiske plager.

– For å kunne kalle det en lidelse må det tilfredsstille noen diagnostiske krav, mens en psykisk plage ofte bare har noen elementer, som for eksempel lett uro og nedstemthet, sier psykologspesialist og spesialrådgiver i Psykologforeningen, Aina Fraas-Johansen til KK.no.

– De tre vanligste psykiske lidelsene her til lands er angst, depresjon og ruslidelser. Når det gjelder ruslidelser er dette hovedsakelig snakk om skadelig bruk av alkohol og avhengighet av alkohol, forklarer hun.

Forekomsten av angstlidelser, depressive lidelser og spiseforstyrrelser er høyere hos kvinner, mens rusrelaterte lidelser er vanligere hos menn. 

LES OGSÅ: Hyokondri: overbevist om at du er alvorlig syk?

ALKOHOLMISBRUK: Ruslidelser er en av de tre vanligste psykiske lidelsene her til lands, men dette innebærer hovedsakelig problemer med alkohol og avhengighet. Foto: © Mike Schröder / Argus / Samfoto
ALKOHOLMISBRUK: Ruslidelser er en av de tre vanligste psykiske lidelsene her til lands, men dette innebærer hovedsakelig problemer med alkohol og avhengighet. Foto: © Mike Schröder / Argus / Samfoto Vis mer

Hvem som helst kan rammes

I løpet av et liv regnes det at mellom 20 til 25 prosent av befolkningen vil oppleve angst, mens cirka 15 til 20 prosent av oss vil oppleve depresjon eller problemer med alkohol og avhengighet.

Det er ingen spesielle grupper som er mer utsatt for å utvikle psykiske lidelser, dette kan ramme hvem som helst. Men det er likevel noen faktorer som er avgjørende.

– Det er vanlig å skille mellom forhold som gjør deg sårbar for å utvikle psykiske lidelser, forhold som bidrar til å utløse psykiske lidelser, og hva som opprettholder dem. Dette varierer fra person til person. Vanskelige livsforhold, nå eller tidligere i livet, er ofte årsaken, forklarer hun.

Dette kan være sorg og tap, problemer med familie eller på jobben, store økonomiske problemer, eller alvorlige livshendelser, påkjenninger og ulykker.

– Stress og livsfasebelastninger kan også påvirke utviklingen av psykiske lidelser. Noen kvinner kan også oppleve depresjoner under og etter fødsel, sier psykologen.

Mer akseptert med tiden

Psykiske lidelser er årsak til en tredjedel av all uføretrygd her til lands, kun toppet av muskel- og skjelettplager.

Mange av de rammede vil likevel ikke oppfattes som syk, noe som kan gjøre det vanskelig å møte forståelse.

LES OGSÅ: 15 prosent har skadet seg med vilje

ANGST: Det er mange som kan oppleve psykiske plager fra tid til annen, men en psykisk lidelse er mer belastende i det daglige livet.  Foto: © Mike Schröder / Argus / Samfoto
ANGST: Det er mange som kan oppleve psykiske plager fra tid til annen, men en psykisk lidelse er mer belastende i det daglige livet. Foto: © Mike Schröder / Argus / Samfoto Vis mer

– Forekomsten av psykiske lidelser har holdt seg relativt stabil, men sykefraværet på grunn av lettere psykiske lidelser har nesten tredoblet seg de siste ti årene, forteller Fraas-Johansen og legger til: 

– Det kan derfor virke som det med tiden har blitt mer akseptert at denne typen lidelser også kan gjøre deg arbeidsufør. Men det kan også være at den som sykmelder seg har blitt mer oppmerksom på, og flinkere til å benevne sykemeldingen med rett tilstand.

Når det er sagt kan det fortsatt være noen fordommer rundt det å innrømme psykiske lidelser i enkelte miljøer.

– Her ser man forskjeller på menn og kvinner. Det kan synes som om kvinner har høyere terskel for å søke hjelp for sin ruslidelse, enn for angst og depresjon. Kanskje opplever fortsatt kvinner mer tabu relatert til det å ha rusmisbruk enn angst og depresjon, blant annet fordi det ikke er forenlig med morsrollen, forteller hun.

– Kanskje er det også slik at kvinner har det lettere for å snakke om hvordan de har det enn menn. Det hjelper alltid å snakke om disse tingene, og nære fortrolige venner og familie har mye å si, legger hun til.

Ønsker flere tilbud om rask hjelp

Det er kun leger og psykologer som kan diagnostisere psykiske lidelser. Og dersom du føler at du sliter med noe du trenger hjelp til å komme deg ut av, kan det være lurt å kontakte psykolog eller din fastlege som kan hjelpe deg videre.

LES OGSÅ: Personlighetsforstyrrelsen flest kvinner har

ALENE: Det å ha nære og fortrolige mennesker rundt seg er en trygghet, og kan fungere som en god støtte når man har det tungt. Det hjelper alltid å snakke om det. Foto: Scanpix/NTB
ALENE: Det å ha nære og fortrolige mennesker rundt seg er en trygghet, og kan fungere som en god støtte når man har det tungt. Det hjelper alltid å snakke om det. Foto: Scanpix/NTB Vis mer

– Vi i Psykologforeningen er opptatt av at alle bør få rask tilgang til helsehjelp uansett om det gjelder fysiske eller psykiske sykdommer. Det burde være like lett å få hjelp av psykolog som av fastlege, sier hun.

Det finnes flere ulike tilbud til de som sliter med psykiske plager og lidelser, som for eksempel lavterskeltilbud fra kommunepsykologen, men det er fortsatt stor variasjon i de ulike kommunene rundt om i landet.

– NAV har også tilbudet «Raskere tilbake» som tilbyr timer hos psykolog for å få folk raskt tilbake til arbeid. Har det gått så langt at du lurer på om du har utviklet en psykisk lidelse vil jeg anbefale at du kontakter fastlegen din for henvisning, forteller psykologen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer