BØR VÆRE KONSENTRERT: - Hvis juicen ikke er konsentrert nok vil du ikke få effekten av antioksidantene, forteller Reidun Vollebekk.  Foto: Colourbox.com
BØR VÆRE KONSENTRERT: - Hvis juicen ikke er konsentrert nok vil du ikke få effekten av antioksidantene, forteller Reidun Vollebekk. Foto: Colourbox.com Vis mer

Granateple

Dette er den beste granateplejuicen

Nora sin inneholder nemlig bare 15 prosent av frukten.

Publisert
Granateple er blitt en ny «it-frukt».

Den har blitt utropt til å være blant den nye supermaten på bakgrunn av de mange sunne næringsstoffene den inneholder.

Granatple inneholder nemlig 10 ganger så mye antioksidanter som appelsiner og 40 ganger så mye som epler.

Den merkelige lille eplesorten har blitt brukt til medisinske formål i tusenvis av år på bakgrunn av det høye innholdet av polyfenoler, som er den største antioksidanten i planteriket.

Da er det ikke så rart at det også anbefales å drikke granateplejuice.

Men hvilken er den beste?

LES OGSÅ: Derfor bør du spise granateple

- Er kapsler et bedre alternativ?

- Jeg lurer på om dere vet om en bra granateplejuice? Jeg ser at Nora sin juice kun inneholder 15 prosent granateple. Finnes det noen som inneholder kun granateple, eller i det minste mesteparten granateple?

Det skriver KK.no-leser Johan til spor@kk.no – vår e-postadresse for lesere som har spørsmål om alt fra mote til trening.

Forskjellig supermat har uante helsefordeler, og da er det ikke så rart at enkelte forsøker og samle dette i kapsler eller kosttilskudd, men hva er egentlig best?

- Jeg ser det også finnes granateplekapsler, er disse like bra som granateple i seg selv?, spør Johan.

LES OGSÅ: Hvilke vitaminer trenger du egentlig?

Denne gir deg mest fordeler

- Den granateplejuicen du kjøper på dagligvaren vil ikke gi deg helsefordelene granatepler i seg selv vil kunne gi deg, forteller Reidun Vollebekk, innehaver av Sunkost-butikken på Gunerius i Oslo.

Hun forteller at en juice som inneholder 15 prosent granateple som oftest vil inneholde mer tilsetningsstoffer enn antioksidanter.

- Du bør helst lete etter en juice som er mest mulig konsentrert for å effekten av antioksidantene. En slik juice vil du bare finne på helsekostbutikken, sier Vollebekk.

Der vil mange inneholde opp mot 100 prosent granateplejuice.

Hun forteller at juice er en god kilde til fordelene siden det er forholdsvis naturlig, men understreker også at du fint kan bruke pulveret inni kapselen til både smoothier, frokostblandinger eller blande det ut i andre drikker. I kapsler vil også fordelene som oftest være enda mer konsentrert enn i flytende form.

LES OGSÅ: 10 juicer for bedre helse

- Tenk økonomisk

Selv om det ikke er enorme forskjeller når det kommer til helsefordelene til kapsler og juice, er det fortsatt en ting Vollebekk anbefaler at du dobbeltsjekker; nemlig prisene.

- Det kan raskt bli litt dyrt når en flaske med juice koster 139 kroner eller en boks med kapsler koster rundt 269 kroner, sier hun.

Derfor anbefaler hun at du leser godt på flasken slik at du finner den som varer lengst i forhold til prisen. Som oftest vil det være rundt en måned.

- For å spare noen kroner kan du for eksempel blande ut juicen med litt vann siden den uansett er så konsentrert, forteller hun.

LES OGSÅ: Frukten som gjør magen flat

Kan bidra til å holde deg ung

Som om frukten ikke hadde nok fordeler fra før, har forskere nå funnet ut at frukten kan bidra til å bremse ned aldringsprosessen til DNA.

Forskere ved ProbelteBio laboratorie i Spania ga ekstrakt fra frukten - inkludert skall og frø - i form av en kapsel til 60 frivillige hver dag over en måned. Samtidig overvåket de hvordan ingrediensene i frukten påvirket kroppen deres sammenlignet med de som fikk placebo, skriver Daily Mail (Ekstern lenke).

I ettertid kunne forskerne se at personene som fikk ekstrakten fra granateplejuicen tydelig fikk lavere nivåer av et stoff som er assosiert med celleskader. Dette stoffet kan bidra til å svekke hjernen, muskler, lever-og nyrefunksjon samt den kan ha en aldrende effekt på huden.

Ingrediensen som bidro til å senke disse nivåene kan man finne i små mengder i juice fra frukten, men den er hovedsaklig å finne i delene som ikke spiselige, og egner seg derfor best i kapsel.

LES OGSÅ: Så mye fiber bør du få i deg

Slik lager du din egen granateplejuice

Ja, det finnes ganske mange metoder for å sanke helsefordelene til granateple, men den aller beste er å lage sin egen granateplejuice. Vanskelig er det heller ikke.

Hvis du ganske enkelt klemmer skallet på frukten og deretter lager et lite hull, kan du helle juice rett fra granateple og i et glass. Ganske så genialt.

Se her hvordan du gjør det:


[obj:media:10095]LES OGSÅ: Juice teller ikke som fem om dagen

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer