Helse & Livsstil

Dette er den største bølla

Restaurantnæringen er den største bøllebransjen. Her herser de dobbelt så mye med folk som i andre bransjer, viser ny norsk studie.

Foto: All Over PressAll Over Press
Foto: All Over PressAll Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Restaurantnæringen fostrer bøller. Det kommer fram i en studie gjort ved Universitetet i Stavanger. Professor Reidar J. Mykletun og Gro Ellen Mathisen har gransket bøllete atferd i nettopp denne bransjen, og har funnet ut at et stort antall kokker, servitører og lærlinger har blitt herset med på jobben.

 • Ta testen: Har du riktig jobb?

 • - Vi spurte 207 ansatte ved 70 norske restauranter, og fikk vite at en eller flere ansatte ved halvparten av restaurantene har erfart bøllete atferd daglig eller ukentlig, sier Mykletun i en pressemelding.

  Det er dobbelt så mye som i andre bransjer. 6,9 prosent av de ansatte i restaurantnæringen fortalte at de hadde blitt herset med. Å være vitne til at andre blir herset med er også vanlig. 4 prosent hadde vært vitne til bøllete atferd de siste seks månedene. 24 prosent hadde vært vitne til det i mer tilfeldig sammenheng på jobben.

 • Slå ned på hersketeknikkene

 • - Å bli herset med innebærer å over tid være målet for gjentatt slett oppførsel fra kolleger eller sjefer. Det kan være verbale eller fysiske angrep, utfrysning, isolasjon eller sladder.

  - Å bli skreket til eller å bli utsatt for bakvaskelser er eksempler på bøllete atferd. Andre eksempler er når kollegene holder igjen informasjon, slik at du ikke får gjort jobben din ordentlig. Seksuell trakassering er også med på listen, forklarer Mathisen.

  Så mange som 12 prosent av de restaurantansatte har opplevd slik atferd ukentlig.

  - Lærlinger er mest sårbare. Dette er særlig uheldig, siden de er i en sosialiseringsprosess hvor de skal lære seg hvordan man arbeider på et kjøkken. De lærer seg å bli bøller. De er de framtidige kokkene, og dermed viderefører de bøllekulturen i bransjen, sier Mathisen.

 • Slik lurer du sjefen
 • Lær deg å le av sjefen

 • Ifølge forskerne er bølleproblemet stort i hele restaurantnæringen. De siterer den kjente kokken Gordon Ramsey, som har sagt at et kjøkken trenger en aggressiv atmosfære for at ting skal skje der.

  - Vi ville finne ut om bøllete atferd er et nødvenig onde i denne bransjen. Det er det ikke. Vi oppdaget at de restaurantene hvor det forekom mest hersing var de som ble vurdert som minst kreative av anmeldere utenfra. De skåret dårlig på selve matlagingen og den totale spiseopplevelsen, sier Mathisen.

 • Få den lønnen du fortjener
 • Jobber du deg dum?

 • - Denne sektoren har unge ansatte, og en mangel på godt voksne arbeidere. Mange tar snarveier i karrieren og blir sjefer uten mye erfaring. Tempoet er høyt på arbeidsplassene, og miljøet er preget av støy. Det er også varmt og fuktig å jobbe på kjøkken. For å få bedre forhold i bransjen må man sette fokus på arbeidsmiljø og ledelse, mener Mathisen.

  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer