øl

Dette er det sunneste ølet

Slik velger du halvliteren som har færrest kalorier.

PILS: Lyst øl inneholder færre kalorier enn mørkt øl, og er derfor et lettere valg for deg som vil holde vekten.
PILS: Lyst øl inneholder færre kalorier enn mørkt øl, og er derfor et lettere valg for deg som vil holde vekten. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Det er ikke bare vin som i moderate mengder kan være godt for helsen vår, også øl har sunne egenskaper.

Du har kanskje hørt at man før i tiden vasket håret i øl? Grunnen til det er at øl inneholder spesielt mye B-vitaminer, som er gunstig for huden, neglene og håret.

Øl inneholder også mye magnesium og jod, i tillegg til antioksidanten polyfenoler, som har vist seg å kunne hjelpe kroppen å forebygge virus og infeksjoner.

LES OGSÅ: Hvor mye alkohol er for mye?


Øl mot infeksjon

KK.no har tidligere skrevet om en gruppe japanske forskere, som har funnet ut at stoffet humulone, som finnes i humle (som øl er laget av), kan forebygge RSV-infeksjoner.

Andre studier har vist at et moderat inntak av øl kan være bra for hjertet, fordi alkoholen senker det dårlige kolesterolet og øker det gode. I tillegg finnes det ifølge drikkeglede.no studier som antyder at moderate mengder øl kan forebygge livsstilsdiabetes og demens.

Når alt dette er sagt, ikke glem at øl er svært rikt på karbohydrater. En halvliter øl inneholder cirka 200 kcal.

– Vi pleier å si at det er bra for helsen å drikke litt øl hver dag. Et godt tips for å spare kalorier er å velge små flasker istedenfor den tradisjonelle halvliteren, sier Jørn Tore Persen, som er daglig leder i Ølakademiet.

LES OGSÅ: Slik velger du riktig i baren

To ting du skal se etter

Det første du bør se etter om du ønsker å drikke det ølet som er sunnest, er hvor lyst eller mørkt ølet er.

– Mørkt øl er brygget med et spesialmalt som gir søtere smak, forklarer Persen.

Og søtere smak betyr naturlig nok mer sukker og flere kalorier. Velg derfor lys pils om du vil passe vekten.

Det andre du bør se etter om du ønsker å drikke det ølet som er sunnest, er om det er merket med «lite». Lite-øl er laget spesielt med tanke på at det skal inneholde færreste mulig kalorier.

– Lite-øl er et godt alternativ for dem som vil holde vekten. Fem lite-øl tilsvarer fire vanlige pils kalorimessig, sier Persen.

Bare vær obs på dette, som ernæringsekspert Jeanette Roede tidligere har påpekt i KK.no:

– Hvis det at du føler at du sparer kalorier bare gjør at du drikker mer, så hjelper det ikke.

LES OGSÅ: Drinkene du bør styre unna

LITE-ØL: Handler du øl i butikk, kan du se etter sorter som er merket med «lite», de inneholder færre kalorier. Foto: Getty Images/iStockphoto
LITE-ØL: Handler du øl i butikk, kan du se etter sorter som er merket med «lite», de inneholder færre kalorier. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer