Men hva er det beste du kan legge på brødskivene eller knekkebrødene for å sikre deg en sunn start på dagen?
- For min del er ikke et poeng å ha en mager start på dagen, men en god og næringsrik start på dagen. Sånn sett er det ikke et poeng at den skal være fettfattig, men heller balansert og bestående av en god proteinkilde, en god fettkilde og en god karbohydratkilde, sier Fedon Lindberg, som har gitt ut flere kostholdsbøker, og gir medisinsk ernæringsveiledning ved sine klinikker i Oslo, Stavanger og Bergen.
- Hvis man velger brød, bør det være fiberrikt, proteinrikt og karbohydratredusert.
Se eksempel på en av Lindbergs egne brødoppskrifter i denne artikkelen.
- Av kjøttpålegg vil jeg anbefale ren skinke av kalkun/kylling/svin/okse. Leverpostei er også OK, selv om det ikke er så lurt å spise lever fra store dyr ofte, fordi leveren er dyrets avgiftningsorgan, og vi vet ikke hvor gamle dyr leveren kommer fra.
Er du glad i leverpostei kan altså kyllingpostei være et bedre valg enn vanlig leverpostei.

Fisk er flott
Men Lindberg sier at det aller sunneste pålegget du kan velge er fisk.- Jeg vil anbefale enten fiskepålegg som peppermakrell, makrell i tomat, sild, sardiner, røkelaks eller gravlaks, sier han.
Dette er ikke bare flotte proteinkilder, men gir deg også en sunn dose med den sunne, flerumettede fettsyren omega 3, et stoff de fleste av oss trenger mer av, og også og andre viktige vitaminer og mineraler.
Bløtkokt egg er best
Hva så med egg til frokost?- Egg er bra, men det bør helst være bløtkokt eller stekt slik at plommen fortsatt er flytende. Når plommen blir fast, er en stor del av kolesterolet oksidert og det er ikke bra.
For søtmonsen
Må du ha noe søtt til frokost? I så fall bør du enten pynte brødskivene med cottage cheese og friske bær, eller sukkerfritt syltetøy - hvis du ikke har bær tilgjengelig.- En annen variant er peanøttsmør eller annet nøttesmør og litt sukkerfritt syltetøy, sier Lindberg.
Grønt til pynt?
Mange liker å pynte brødskivene med agurk, paprika eller andre grønnsaker. Men er det noen vits, når det er snakk om så liten mengde?- Alt hjelper, men vi må ha som mål å få i oss 500-600 gram grønnsaker daglig. Da skal det mye mer til enn en paprikaring eller agurkskive. Det er viktig at samtlige måltider inneholder grønnsaker, gjerne fiberrike sådanne slik som fra for eksempel kålfamilien og løkfamilien.
For å komme i gang med ditt daglige inntak av frukt og grønt er det fint å spise for eksempel et eple eller en gulrot til frokosten.
Hva med drikke?
Til brødskivene bør vi få i oss noe væske. Men Lindberg fraråder fruktjuice, som faktisk ikke teller som en av fem om dagen.- Grønnsaksjuice og grønn te eller kaffe er bra drikke, og ta gjerne et glass vann i tillegg. Saft er ikke greit. Yoghurt, kesam eller cottage cheese er bedre melkeprodukter enn melk, men maks ett glass melk kan også drikkes. Det inneholder halvparten så mye sukker som juice, saft eller sukkerholdig brus.
Det sunneste - oppsummert
Det sunneste du kan ha på skiva, ifølge Lindberg er altså:Dette er greit iblant:
