Menn

Dette er farligst for kvinner

Sigaretter er mer skadelig for kvinner enn for menn.

Foto: Clover / Image Source
Foto: Clover / Image Source Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Oslo (NTB): Sigaretter gjør langt større skader på kvinner enn på menn. Kvinner som røyker, får i snitt hjerteinfarkt 14 år før sine ikke-røykende medsøstre, viser ny norsk forskning. For de om lag 450.000 kvinnene som røyker her i landet, er konsekvensene av uvanen mer alvorlig enn den er for menn, skriver Aftenposten.

Tidligere infarkt

Undersøkelsen viser at kvinner som røyker, får i gjennomsnitt hjerteinfarkt 14 år tidligere enn kvinner som aldri har røyket. Menn som røyker, får hjerteinfarkt seks år før ikke-røykende menn.Forskningsresultatene presenteres av norske hjertespesialister på den store europeiske hjertekongressen i München tirsdag.

Tidligere overgangsalder

Forskjellene kommer fram etter at forskerne har tatt hensyn til andre kjente risikofaktorer for hjerteinfarkt som høyt blodtrykk, høyt kolesterol, diabetes og tidligere plager med hjertekrampe (angina) og eventuelt slag.Fra før er det kjent at røyking reduserer nivået av det kvinnelige kjønnshormonet østrogen og sender røykende kvinner i overgangsalderen tidligere enn ikke-røykerne.– Vår studie viser tydelig at det er en kjønnsforskjell på tobakkens skadelige virkning på blodårene i og rundt hjertet. Kvinner skades mer enn menn, sier overleges og hjertespesialist Morten Grundtvig ved Innlandet sykehus på Lillehammer.

Østrogen beskytter

– Det er holdepunkter for at østrogen har en beskyttende effekt mot hjerte- og karsykdom. Når østrogennivået faller, må vi anta at det er en sentral forklaring på hvorfor kvinner som røyker, kommer betydelig dårligere ut enn menn, sier Grundtvig.Sammen med professor Terje P. Hagen ved Senter for helseledelse og professor Åsmund Reikvam, Institutt for farmakopi, Universitetet i Oslo, står han bak undersøkelsen.Totalt omfatter undersøkelsen 1.784 personer som var innlagt på Sykehuset Innlandet med hjerteinfarkt i perioden 1998 til og med 2005. (©NTB)

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer