Sex

Dette er han redd du skal tro

Sjekk hvorfor heterofile menn frykter du skal tro de er det motsatte.

Svært mange menn har homofile erfaringer som de aldri røper for noen, skriver psykolog Peder Kjøs. Foto: Colourbox
Svært mange menn har homofile erfaringer som de aldri røper for noen, skriver psykolog Peder Kjøs. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Hvorfor er menn så paranoide for å bli oppfattet som homo?

Akkurat som for kvinner er også menns kjønns identitet sterkt knyttet til deres seksuelle identitet.

 • Homofili på hjernen

 • Peder Kjøs er spesialist i klinisk voksenpsykologi og driver egen praksis i Asker. Han er samlivsekspert på kk.no. Har du spørsmål om sex og kjærlighet kan du sende Peder en e-post: peder@kk.no(Foto: Astri Waller) Foto: Astrid Waller
  Peder Kjøs er spesialist i klinisk voksenpsykologi og driver egen praksis i Asker. Han er samlivsekspert på kk.no. Har du spørsmål om sex og kjærlighet kan du sende Peder en e-post: peder@kk.no(Foto: Astri Waller) Foto: Astrid Waller Vis mer

  Kult med damer som snekrer

  Likevel er det nok en gjengs oppfatning at en kvinne ikke nødvendigvis blir mindre kvinnelig av at hun er lesbisk, mens en manns kjønnsidentitet er mye mer truet hvis han ikke oppfører seg heterofilt.

 • - Homofili er medfødt

 • Dette kan kanskje ha en sammenheng med at veldig mange typisk «feminine» trekk har en lav status. Det er greit og kanskje til og med ekstra kult at en dame er «maskulin» og for eksempel kan snekre, drikker øl og whisky eller kjører motorsykkel.  Mindre stas at menn hekler

  Det er gjerne mindre stas at en mann kan hekle, foretrekker hvitvin og driver med pilates. Homofili hos menn knyttes ofte til at han er feminin, og dermed kanskje litt veik, selv om han framstår som aldri så barsk.

  Dette er selvfølgelig gammeldagse og lite nyanserte oppfatninger, men innerst inne er det nok slik mange menn føler det.

  Ikke så «rene» rent seksuelt

  Når frykten for å bli oppfattet som homo og dermed som «svak» blir til en slags paranoia, har nok dette en sammenheng med at de aller fleste av oss ikke er så «rene» i vår seksuelle orientering som vi gjerne gir inntrykk av.

 • Vi drømmer om sex med kvinner

 • Svært mange menn har for eksempel homofile erfaringer som de aldri røper for noen. Undersøkelser viser for eksempel at mer enn dobbelt så mange gutter som jenter har erfaring med å prostituere seg (2,6 – 3,5 prosent av guttene, 0,6 – 1 prosent av jentene).

  Mange mener at unge gutters prostitusjon kan være en måte å prøve ut en mulig seksuell identitet på, og ikke bare en måte å skaffe penger. Mange menn er overdrevent heterofile for å ikke røpe at de har andre følelser og kanskje også erfaringer.

  Demonstrativt hetero

  Når guttegjenger mobber homofile er nok dette ofte en slik overdreven demonstrasjon av hvor hetero man er. Mange mannsdominerte miljøer har en tone som gjør det nærmest umulig å være noe annet enn 110 prosent hetero.

 • Kvinnene i ditt liv

 • Hvorfor er det for eksempel så utrolig få fotballspillere og hockeyspillere som står fram som homofile?

  Min gjetning er at homofile spillere ville blitt utsatt for massiv mobbing fra fans som vil markere at de selv ”i hvert fall ikke er sånn”.

  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer