Langt

Dette er helsefarlig

Helt vanlige bakteriefeller.

Dette er helsefarlig
Publisert
Sist oppdatert
Du skrubber kanskje toalettskåla og kjøkkenbenken til den skinner, men dette er langt fra de eneste stedene som kan bli skikkelige bakteriefeller om du ikke tar de nødvendige forholdsreglene.
 • 1 minutt for helsa
 • Neglene avslører deg
 • Lev lenger med sunne råd
 • Styr unna helsetabbene
 • Bakterier (her brukt som et fellesnavn for bakterier, virus og andre mikroorganismer) er overalt, men heldigvis er 99 prosent av dem ufarlige for oss. Men hva så med den siste prosenten? Den kan i beste fall føre til irritasjon, men i verste fall gjøre deg syk og da snakker vi om alt fra rennende nese til en potensielt livstruende infeksjon, skriver Prevention.com. Her er ti mer eller mindre «ukjente» steder hvor bakterier samler seg i hopetall og tips til hvordan du kan unngå at disse stedene blir helsefarlige bakteriefeller:

  1. Kjøkkenkranen

  Den lille metallskjermen i enden er en skikkelig bakteriemagnet fordi den er et konstant fuktig lite miljø, noe bakterier elsker. Springvannet er heller ikke sterilt og dersom man kommer borti med skitne fingre eller mat kan bakterier gro der og det dannes en såkalt biofilm som, om den blir tykk nok, kan løsne og infisere mat etc. Vaskeråd: Fjern skjermen en gang i uka og dypp den i vann tilsatt nøytralt eller svakt alkalisk rengjøringsmiddel. Sett den på igjen og la vannet renne i noen minutter før du bruker kjøkkenkranen som før.

  2. Kjøkkenkummen

  Bakterier fra middagsrestene (rått kjøtt etc.) kan fort ende på dagens middagstallerken dersom du ikke passer deg, skriver Prevention.com og sikter til kjøkkenkummen, spesielt sluket og proppen. Mer enn 500.0000 bakterier lever i vasken til enhver tid, langt flere enn i et gjennomsnittlig toalett og derfor er det at det at middagstallerkenen som kommer borti f.eks. proppen i oppvaskummen kan bli full av bakterier om denne aldri blir vasket. Vaskeråd: Minst en gang i uka, vask proppen i et sterkt løsningsmiddel – såpe og vann er ikke nok.

  3. Kjøkkenhåndkledet

  En nylig utført studie fant at 7 prosent av kjøkkenhåndkledene som representerte et tilfeldig utvalg viste seg å være infisert med Meticillinresistente gule stafylokokker (MRSA). Dette er i utgangspunktet en bakterie som er harmløs og ufarlig og som bidrar til å holde farligere bakterier borte, men dersom hudens barriere blir brutt ved sår, skader eller sykdom i huden kan disse ufarlige overflatebakteriene trenge inn i kroppen og spres lokalt under huden, eller med blodet til andre deler av kroppen. Vaskeråd: Bruk papir til å rengjøre kjøkkenbenkene og bruk håndklærne kun til å tørke rengjort servise etc. Bytt håndkle minst to ganger i uken.

  4. Kjøleskapsfronten

  Det holder ikke å skrubbe kjøleskapet inni. En studie fra universitet i Arizona viste at av 160 tilfeldig utvalgte kjølskap så testet 83 prosent positivt på muggsopp. Soppen sprer seg hver gang kjøleskapet åpnes, og mange allergiske reaksjoner knytter seg til nettopp muggsopp i hjemmet. Vaskeråd: Rengjør frontene minst en gang i uka med klorholdig vann.

  5. Såpedispenseren

  En undersøkelse av såpedispensere på offentlige toaletter viste at en fjerdedel er infisert av fetale bakterier (f.eks. E coli). De vaskes nemlig sjelden og bakterienene gror når såpeskummet bygger seg opp, selv om såpe i seg selv anses for å være «rent». Og bunnen av dispenseren, jeg sier ikke mer… Vaskeråd: Gni hendene godt med varmt vann i 15-20 sekunder i stedet, og er du hjemme: se til å rengjøre såpedispenseren jevnlig – eller gå for en variant som kastes etter hvert bruk.

  6. Støvsugeren

  Alt er i posen, inkludert bakterier som vokser og gror og siden spres rundt i huset dersom de får boltre seg lenge nok. En studie viser også at 13 prosent av alle støvsugerposene som ble testet under et forsøk testet positivt på E coli. Vaskeråd: Skift pose regelmessig, og gjør det utendørs så ikke bakteriene flagrer opp i lufta. Har du en støvsuger uten pose, rengjør rommet som støvet og skitten samler seg i og la det lufttørke.

  7. Telefonen

  Flere studier viser at telefonen er et yndet tilholdssted for bakterier, inkludert stafylokokker (som kan forårsake hudinfeksjoner), pseudomoner (øyeinfeksjoner) og salmonella (mageinfeksjoner). Vaskeråd: Påfør et desinfiserende middel på en serviett og tørk av telefonen noen ganger i uka.

  8. Dørmatten

  Alle bakteriene under skoene, bare tenk deg selv… En studie viste at ca. 96 prosent av skosålene som hadde gått på en dørmatte viste spor av koliforme bakterier, som inkluderer fetale bakterier (bl.a. E coli). Vaskeråd: Spray dørmatten en gang i uka med et desinfiserende middel beregnet til formålet og la skotøyet bli ved døra, mens handleposene tas med rett inn. Obs! Det finnes også poser som er laget av antibakterielt materiale.

  9. Dashbordet

  Hvorfor så mange bakterier her, tenker du kanskje. Dette fordi luften som kommer ut av air condition-anlegget i bilen, og som inneholder bakterier fra støv, mugg etc., gjerne trekkes mot dashbordet. Her skinner også sola så stedet er varmt og godt for bakteriene som havner her. Vaskeråd: Tørk dashbordet regelmessig med en desinfiserende serviettklut.

  10. Ketsjupflasken på restaurant

  Realiteten er at mange ikke vasker hendene før de spiser, så ketsjupflasken forrige mann brukte er nå full av bakterier som detter rett ned i maten din om du bruker den etter ham. Vaskeråd: Dropp ketsjupen eller ta i den med en såkalt antibakteriell serviett (vi foreslår det første). Det aller beste, og mest delikate, er kanskje å be om en liten engangsketsjup i stedet.

  Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.