Et lite dryss og du har en næringsbombe på tallerken! Foto: Bjørn Jakobsen/All Over Press
Et lite dryss og du har en næringsbombe på tallerken! Foto: Bjørn Jakobsen/All Over Press Vis mer

Kosthold

Dette er ikke bare til sushien din

Frøene som gjør middagen din enda sunnere.

Trodde du sesamfrø bare var til å pynte opp makirullene og irritere deg ved å drysse av hamburgerbrødene?

Det er mange grunner til at du bør bli like glad i disse frøene som de gamle egypterne!

Ikke bare inneholder de mye olje og er en god kilde til umettet fett, som er gunstig for hjertet, de er også rike på mineraler, proteiner og antioksidanter - og det gjør dem rett og slett til en skikkelig næringsbombe.

Dessuten fungerer de som et mildt krydder som gjør hverdagsmaten litt mer spennende og eksotisk.

LES OGSÅ: Sunt fett du bør ha i salaten

Du visste kanskje at malte sesamfrø er hovedingrediensen i blant annet hummus, men disse frøene med sin nøtteaktige smak, kan også brukes i bakst eller desserter og andre søte retter som wok, posteier og i knekkebrød.

Hvem sa at salat var smakløst og kjedelig? Prøv å riste noen sesamfrø for å forsterke aromaen, og dryss dem over! Varmebehandlig fremhever nemlig smaken.

LES OGSÅ: Krydderet med uante helseeffekter

For vegetarianer som ikke drikker melk, er sesamfrø en god kilde til kalsium.

Næringen i sesamfrøene utnytter du best ved å male dem, riste eller tygge dem godt. Mange bruker også sesamolje til matlaging, men husk å skille mellom den lyse og den mørke oljen.

Nytt er det at du nå får tak i sesammel, og ettersom dette er er glutenfritt er det et fint alternativ for glutenallergikere, men det passer også for deg som passer på inntaket av karbohydrater. Melet er laget av fettreduserte sesamfrø, men er fortsatt rikt på proteiner og mineraler, i tillegg til at det har høyt innhold av nyttig fiber.

Lyst til å prøve? Test ut noen av disse oppskriftene!

Woken får det lille ekstra med sesamfrø.  Foto: Bjørn Jakobsen/All Over Press
Woken får det lille ekstra med sesamfrø. Foto: Bjørn Jakobsen/All Over Press Vis mer

Sesamkylling

Stort sunnere enn dette får du ikke middagen din!
(Artikkelen fortsetter under bildet)





Til 2 personer
  • 250 g kyllingbryst, i strimler
  • 1 ts finrevet ingefær
  • 2 ts soyasaus
  • 1 ss sesamolje
  • 75 g fullkornnudler
  • 1 løk
  • 250 g grønnkål
  • 250 g rødkål
  • 1 ts sesamfrø

  • 1. Ha kyllingstrimlene i en bolle sammen med ingefær, soyasaus og sesamolje. Bland godt og la det stå mens du forbereder resten.
    2. Del løk i tynne skiver, snitt grønn- og rødkål fint.
    3. Kok nudlene som anvist på pakken.
    4. Stek kjøttet raskt i en varm wok, i 3-4 minutter.
    5. Sil av nudlene og sett til side.
    6. Ha grønnsakene i woken og stek videre i 3 minutter.
    7. Bland inn nudler og stek ytterligere 1-2 minutter, dryss med sesamfrø og smak til med salt og pepper.

    Super Food - visste du at grønnkål er kjempesunt? Ikke bare er den kalorifattig, men den er også rik på A- og C-vitaminer. Den inneholder kalsium og fosfor og er en av de grønnsakene som inneholder mest jern.

    LES OGSÅ: Bladgrønnsaken med uante helseeffekter

    TIPS
    Får du ikke tak i grønnkål, bruk spinat, pak choi eller kinakål. Bruker du spinat, vask den og ha den i helt til slutt, sammen med nudlene.

    LES OGSÅ: Grønnsaker gjør at maten smaker bedre

    Salat som er rik på både farger og næring - ja takk! Foto: Anders Schønnemann/All Over Press
    Salat som er rik på både farger og næring - ja takk! Foto: Anders Schønnemann/All Over Press Vis mer

    Asiatisk kyllingsalat


    Salaten der alle smaker møtes!
    (Artikkelen fortsetter under bildet)






    Til 2 personer
    Dipp:
  • 30 g ristede cashewnøtter
  • 1 ss peanøttsmør
  • 2 ss soyasaus
  • 2 ss kaldt vann
  • 1 ts agave- eller lønnesirup
  • Saften fra 1 lime

  • Salat:
  • 1 kyllingbryst
  • Litt olivenolje
  • Salt
  • 1 romanosalat eller 2 hjertesalat, delt i grove biter med hendene
  • 2 dl kikerter, gjerne fra boks, hvis du har dårlig tid (bruker du tørre, holder det med 1 dl. Husk at de må bløtlegges over natten)
  • 1 rød chili, finkuttet
  • 1 avokado i skiver
  • 1 ss sesamfrø
  • 50 g ristede cashewnøtter
  • 1 bunt koriander, hakket

  • 1. Ha cashewnøttene i en food processor eller bruk en stavmikser og kjør til de er finhakket.
    2. Ha i peanøttsmør, soyasaus, vann, sirup og limesaft og kjør igjen. Smak til med salt og syre hvis det trengs.
    3. Pensle kyllingen med litt olje og stek det i en varm grill- eller stekepanne, til det er gjennomstekt. Krydre med salt og la det avkjøle en smule, før du skjærer det i skiver.
    4. Bland salat, kikerter og chili med dressing i en salatbolle og topp med kylling, avokado, sesamfrø, cashewnøtter og koriander. Server med en gang!

    TIPS
    Er du glad i belgvekster, så bland kikerter med diverse type linser.
    Prøve noe nytt? Få bønnene til å spire! Kjøp f. eks mungbønner. Legg i Norgesglass i vann over natten. Skyll av og la dem stå på benken i noen dager. Gi dem et gjennomskyll 2-3 ganger om dagen. Etter 2-3 dager spirer de, og når de har fått 2 små blader er de klare. Kan oppbevares i kjøleskap i opptil 1 uke. 1 del tørre spirer gir ca. 4 ganger så mye fersk spire.

    LES OGSÅ: Kan erstatte smør, dressing og dip

    Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

    Saker spesielt utvalgt for deg: