øyesminke

Dette er lurt å gjøre før du står opp

- Bruk en våt klut i 10 minutter før du står opp for å bli kvitt poser under øynene, sier lege Alf Kristoffer Ødegaard. Så ser du mindre trøtt ut.

TRØTT I TRYNET?: - Poser under øynene er et vanlig fenomen etter en natt med riktig dårlig søvn. Grunnen til dette er blant annet at huden i nærheten av øynene er svært tynn, bare omtrent 0,5 millimeter. Til sammenlikning er huden andre steder cirka to millimeter tykk. Foto: Colourbox
TRØTT I TRYNET?: - Poser under øynene er et vanlig fenomen etter en natt med riktig dårlig søvn. Grunnen til dette er blant annet at huden i nærheten av øynene er svært tynn, bare omtrent 0,5 millimeter. Til sammenlikning er huden andre steder cirka to millimeter tykk. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
At sene kvelder kan sette sine spor under øynene, er ingen hemmelighet. Men hva hvis du våkner med hovne øyne - selv etter åtte timer med skjønnhetssøvn?

Hvorfor skjer dette?

En av Lommelegens lesere lurer på hvorfor de mørker ringene og hevelsene har dukket opp, til tross for en sunn livsstil. Og finnes det noe som kan redusere problemet?

- Tynn hud

Alf Kristoffer Ødegaard har svaret:- Poser under øynene er et vanlig fenomen etter en natt med riktig dårlig søvn. Grunnen til dette er blant annet at huden i nærheten av øynene er svært tynn, bare omtrent 0,5 millimeter. Til sammenlikning er huden andre steder cirka to millimeter tykk. Dessuten er huden ved øynene meget elastisk og relativt løst festet til bindevevet og muskulaturen under. Derfor blir avslapningen av muskulaturen spesielt synlig nettopp der. Og slik oppstår de karakteristiske posene under øynene, svarer lege Alf Kristoffer Ødegaard.

- Gå til legen

Har du opplevd at venninner kan sove like lite som deg, men våkne opp og se duggfriske og uthvilte ut? Dette er dessverre også en av tingene du kan takke din mor for. - Arvelighet spiller en avgjørende rolle. Men dersom disse plagene nylig har oppstått, synes jeg det er grunn til at du oppsøker din fastlege som kan utelukke underliggende årsaker. Har du andre plager, muskelsmerter, leddplager? Bruker du medisiner? alkoholforbruk? Høyt alkoholforbruk kan føre til poser under øynene. Kjenner du til ditt stoffskifte? Hypothyreose?

- Prøv nedkjøling

Finnes det ikke en medisinsk årsak til problemet, anbefaler legen å kjøle ned øyeområdet. - Øyebind som man avkjøler før bruk er også veldig effektivt for å forhindre poser rundt øynene. Ta den på deg 10 min før du står opp om morgenen, eller prøv med en våt og kald klut, råder lege Alf Kristoffer Ødegaard. Det finnes flere råd som både skal fikse og forebygge problemet:

En god øyekrem

Bruk ringfingeren til å forsiktig klappe på et tynt lag øyekrem. Bruk gjerne en som er drenerende, og skal fjerne poser under øynene. Begynn ved neseroten, og smør med forsiktige bevegelser ut mot øyekroken.Les også: Vi har testet concealere. Her er de beste!

Er øynene som smale striper?

Øynene er stedet hvor søvnmangelen setter de tydeligste sporene, så ikke hopp over makeupen. Lyserosa er en favoritt for trøtte dager. Legg en lys skygge over hele øyelokket. Vær forsiktig med vågale farger som knallgrønt eller himmelblått. Legg et tynt lag over hele øyelokket, og marker globelinjen med en litt mørkere nyanse. Det åpner blikket, og får deg til å se kvikkere ut.

Kjerringrådene som kan virke

I tillegg vil kalde omslag med koffein kunne redusere hovne øyne. Legg teposer over øyelokkene i et par minutter, eller forsøk agurkskiver som har ligget litt i kjøleskapet på forhånd. Har du ingen av disse tingene for hånden, kan du forsøke å skjule hevelsene med sminke. Påfør et tynt lag av din vanlige foundation, deretter litt løst pudder som matter ned huden.

Tenk på hva du spiser

Tenk vanndrivende. Te og persille er naturlig vanndrivende, som hindrer at du hovner opp. Drikk gjerne urtete av gullris eller bjørk. Bananer og sitrusfrukter inneholder kalium, som motvirker saltets virkning i kroppen. Det går også an å legge agurkskiver på øynene som en kjølende behandling. Fersk, rå ingefær kan hjelpe mot hovne og tunge øyelokk. Lag ingefærte lages med kokt vann, rå ingefær og honning og sitron etter smakDu burde unngå:Unngå mat som belaster nyrene, salt, chips og alkohol. Matvareallergi kan også gjøre at du blir hoven.

Hodet hevet

Sover du med hodet på en høy eller to medium høye puter kan dette forebygge hovne øyne og ansikt. Dette fordi tyngdekraften hjelper å drenere væske bort fra ansiktet. Her er de andre tipsene som fjerner morgentrynet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.