Utroskap

- Dette er mitt barn, han er 12 dager gammel, sier ektemannen til Laila Dahl mens de sitter i bilen

Så rekker han henne bildet av en nyfødt gutt. - Alt ble bare svart, forteller hun.

BLE BEDRATT: Den svenske artisten og terapeuten Laila Dahl følte at alt ble svart da hun ble konfrontert med mannens utroskap. Foto:  Rickard L. Eriksson
BLE BEDRATT: Den svenske artisten og terapeuten Laila Dahl følte at alt ble svart da hun ble konfrontert med mannens utroskap. Foto: Rickard L. Eriksson Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Det er en lun septemberkveld. Laila Dahl synker ned i bilsetet ved siden av mannen sin, Jan.

Hun er lykkelig over den gode dagen hun har hatt. Men bare noen minutter senere begynner Jan å si setningene som kommer til å snu livet hennes fullstendig på hodet:

«Laila, det er noe jeg må fortelle deg. Det kommer til å gjøre deg opprørt, lei deg og …» Så gir han henne et bilde av en nyfødt baby. «Dette er barnet mitt, han er 12 dager gammel.»

– Redsel, sinne, forvirring … Hvem er personen jeg lever sammen med? Kan jeg virkelig holde ut denne smerten? Det er vanskelig å beskrive følelsen, sier den svenske artisten og terapeuten når vi møtes en like lun septemberdag, nesten nøyaktig fem år senere.

Hun har nå skrevet bok om utroskapen og den kronglete veien for å få det bra igjen.

Alt ble svart

– Jeg ville krype ut av mitt eget skinn og gikk inn i et slags tunnelsyn der alt bare ble svart. Det var nesten som om jeg følte at det hadde vært bedre om vi kjørte oss i hjel, forteller hun.

Det var et sjokk. Et traume. Og det var helt uventet. 

– Dette var ikke bare et feiltrinn på en jobbfest, selv om det kan være minst like smertefullt, men her var det et barn med i bildet. Minst ni måneder hadde gått, og han hadde skjult noe for meg.

Laila og Jans kjærlighetshistorie begynte for over 30 år siden. De møttes da de var tenåringer og ble hverandres store kjærlighet.

– I det store og hele hadde vi et lykkelig ekteskap. Det var aldri kjærligheten som manglet.

Laila var 21 år da de giftet seg. Ni år senere kom det første barnet, de kjøpte hus, fikk flere barn, og etter hvert startet Jan et eget firma. En drøm han hadde hatt lenge. Laila, som hadde turnert mye som artist, bestemte seg for å være hjemme med barna og utdannet seg til terapeut.

– Ironisk nok begynte jeg å jobbe med personlig utvikling og det å lære seg å lytte innover i seg selv.

Oppslukt av jobben

Samtidig var det som om livet deres plutselig gikk på speed. Mannen hennes ble stadig mer framgangsrik og startet flere og flere firmaer.

– Jan ble veldig oppslukt av jobben sin, noe som innebar at det ble mindre og mindre tid til oss.

Laila ante at noe før eller senere kom til å krasje. Men ikke på den måten det gjorde.

– Jeg tenkte at han kommer til å gå på veggen eller få et hjerteinfarkt hvis han ikke stopper opp snart. Gang på gang lovet han at han skulle roe ned, men han gjorde ikke det. «Det er mye med et nytt firma, det kommer til å roe seg», kunne han si.

SVIKET: Den svenske artisten og terapeuten Laila Dahl følte at alt ble svart da hun ble konfrontert med mannens utroskap. Foto:  Rickard L Eriksson
SVIKET: Den svenske artisten og terapeuten Laila Dahl følte at alt ble svart da hun ble konfrontert med mannens utroskap. Foto: Rickard L Eriksson Vis mer

Men å stille spørsmål ved forholdet ikke aktuelt.

– Han ville ha mer sex, jeg mer tid

– Det var snarere hvordan vi skulle løse situasjonen vi hadde havnet i. Kynisk sagt så ville han ha mer sex, og jeg ville ha mer tid til oss. Jeg syntes det var vanskelig med nærhet når vi ikke hadde noen tid til hverandre lenger.

Tilbake til den lune septemberkvelden. Bomben som mannen hennes akkurat hadde sluppet, hadde nå skapt en mengde spørsmål Laila trengte å få svar på.

– Mitt første instinkt var at han ikke var velkommen hjemme hos oss lenger, han fikk sove et annet sted. Men så tenkte jeg, hvor drar han da? Er det en nybakt mor med et nyfødt barn inne i bildet og man blir kastet ut av kona – hvor drar man da …?

Laila lot ham bli, for å få tid til å få svar på alle spørsmål.

– For ikke å bli helt gal, bitter eller miste troen på godheten, trengte jeg å prate med ham. Jeg ville ikke ta noen drastisk beslutning i denne krisesituasjonen. Det hadde jeg lært meg i utdanningen min.

Ville redde ekteskapet

Jan var tydelig på at han ville gjøre alt i sin makt for at hun skulle tilgi ham, og redde ekteskapet. Hva enn det krevde. De kommende ukene tok han fri tre timer hver dag når barna var borte, for å være sammen med Laila. De gikk også i parterapi.

– Det tok en stund for ham å åpne seg, men han var villig. Han fortalte at det først bare hadde handlet om sex, som igjen førte til et barn og mange løgner.

De ble rådet til å sette en tidsramme der de ikke skulle ta noen større beslutninger, men bruke tiden på å vise alle følelser, være helt åpne mot hverandre og forsøke å finne ut av alle spørsmålene. Sammen bestemte de seg for at tidsrammen skulle være på åtte måneder.

De fortalte det til de to eldste barna, som da var 16 og 14 år gamle. Den yngste, som var 5 år, ventet de med.

– Det er klart at det røsket til i hele tilværelsen deres, at en av klippene i livet deres hadde holdt noe så stort skjult for dem i 10 måneder. Selv om vi sa at det ikke hadde noe som helst med dem å gjøre, skammet de seg jo over hva faren deres hadde gjort.

Laila valgte å fortelle det til bare noen få av dem hun hadde rundt seg. Til en av dem fortalte hun alt. Takket være yrkeskunnskapen sin visste hun nemlig at det var en risiko for å bli medavhengig i en slik situasjon.

– Jeg bestemte meg for å fortelle alle de stygge detaljene jeg fikk høre, slik at denne personen kunne si ifra til meg om jeg skulle begynne å forminske eller fornekte dem senere.

Flukt fra barndommen

I forbindelse med at Jan åpnet seg mer og mer, begynte både han og Laila å forstå at det handlet om en destruktiv fluktatferd. Ikke først og fremst fra henne, men også fra hendelser som gikk langt tilbake i tid, blant annet til barndommen, og som hadde bygget opp en bitterhet hos ham.

– Den innsikten, i kombinasjon med at han virkelig ønsket å jobbe med forholdet, var full av anger, kuttet ned på jobbingen, og at han begynte å forstå problemene sine, gjorde at jeg begynte å åpne opp for tanken på at dette kanskje skulle være mulig å rette opp igjen, sier Laila og legger til:

– Ettersom vi hadde hatt så mange år sammen, følte jeg at selv om vi må jobbe med dette i tre år, så gjør jeg heller det, hvis det betyr at vi kommer ut på den andre siden og kan leve som vi hadde tenkt – helt til vi dør. Hadde vi derimot vært sammen i bare tre år, hadde jeg nok følt: Våger jeg å satse på denne personen?

Etter mye gråt, sinne og fortvilelse, men også parterapi, ærlig kommunikasjon, svar på spørsmål og et ønske om virkelig å forstå, begynte Laila å føle at hun kunne tilgi ham, og at det var mulig for dem å finne tilbake til hverandre.

Tok kontakt med den andre kvinnen

Hva er nøkkelen til å overleve utroskap?

– Som bedratt er du nødt til å møte følelsene dine. Hvis du forsøker å fortrenge dem, er det nok ekstremt vanskelig å gå videre uten å bli bitter, føle seg som et offer eller miste livsgleden. Å få lov til å uttrykke det, i beste fall til den som har sveket en, er veldig viktig. Det er også viktig å tenke igjennom hvorfor du velger å bli. Er det fordi du er redd for forandring, eller fordi dette er en person som du virkelig elsker?

Laila laget en liste over ting som måtte gjøres for at hun skulle kunne gå videre. Blant annet å ta kontakt med den andre kvinnen.

– Det handlet om å vise at jeg fantes. Selvfølgelig hadde partneren min det største ansvaret, men den andre kvinnen var 50 prosent delaktig i det som hadde skjedd, og for de konsekvensene det fikk for mitt liv.

Hva tenkte du om barnet han hadde med henne?

– Jeg tenkte at denne gutten kommer til å utgjøre en trussel hvis jeg ikke ufarliggjorde ham for min egen del. Hvis jeg hadde sagt at jeg ikke vil treffe ham, ville ekteskapet vårt bli veldig uholdbart i framtiden.

– Men jeg hadde som krav at han og kvinnen ikke skulle ha privat kontakt seg imellom, selv om det gjaldt barnet de hadde sammen.

Fant tilbake

Til slutt lyktes Laila og Jan med å finne tilbake til gleden, nærheten og kjærligheten til hverandre.

Men drøyt to år senere skjedde det som ikke skulle skje. Laila og Jan sto på kjøkkenet og ble plutselig uenige om noe hverdagslig. Da irritasjonen begynte å stige og Laila brakte på bane hans tidligere utroskap, så hun med ett en mine hos Jan som hun kjente igjen fra den gangen for to og et halvt år siden.

– Jeg presset ham, og det viste seg at han igjen hadde truffet den andre kvinnen i en periode.

HÅP: Parterapeut Eva Tryti mener det går an å fortsette som par etter utroskap. Men det krever mye. Foto: Rolf M. Aagard/Gyldendal norsk forlag
HÅP: Parterapeut Eva Tryti mener det går an å fortsette som par etter utroskap. Men det krever mye. Foto: Rolf M. Aagard/Gyldendal norsk forlag Vis mer

I samme øyeblikk visste Laila at det var slutten på ekteskapet deres.

– Etter alle samtalene vi hadde hatt, følte jeg meg trygg på at det ikke hadde noe med meg å gjøre. Han hadde falt tilbake til den destruktive atferden sin, som var en form for trøst og belønningssystem for ham. Når det var tøft og vanskelig hjemme hos oss, kom tankene om at han ville flykte fra alt.

– Jeg er overbevist om at dersom han hadde bearbeidet alt sammen enda mer grundig, hadde han kanskje ikke trengt å falle tilbake til den atferden.

Vil føle seg bekreftet

Hva skal man gjøre hvis man føler seg tiltrukket av en annen?

– Tenke gjennom hvorfor du er tiltrukket av denne personen. Som oftest er det fordi du føler deg bekreftet, sett, og så videre. Da er det beste å være ærlig mot partneren sin og forklare at du føler deg tiltrukket av en annen, og at det kan ha å gjøre med at du føler et underskudd på disse tingene i forholdet deres.

Det er nå to år siden Laila og Jan ble separert.

– Jeg har det bra i dag. Det er en omstilling å være alene, men det blir jeg bedre og bedre på. 

Laila og Jan kaller seg venner.

– Vår omsorg for hverandre er der fremdeles. Hvis jeg hele tiden skulle hatt et behov for å vise ham hvor vondt han har gjort meg, ville jeg ikke fått det noe bra. Hvis jeg ikke hadde valgt å være venner med ham, ville det vært vanskeligere for meg å sette pris på det vi en gang hadde.

Skrev bok sammen

I boken «Det er noe jeg må si deg …» skriver Laila åpent om disse traumatiske årene, men også om de nøklene og verktøyene hun har funnet ut at fungerer for å få det bedre etter å ha opplevd utroskap. Noe hun også foreleser om. Men det aller mest unike med boken, er at også Jan skriver i den.

– De innsiktene han gjorde seg på veien, selv om han ikke bearbeidet dem fullt ut, er ikke unike. Jeg ville ha med begge perspektivene for at det skulle bli troverdig.

KK nr. 42 er i salg fredag 16. oktober.
KK nr. 42 er i salg fredag 16. oktober. Vis mer

Jan har valgt ikke å stå fram i media, men han får lese alt som blir skrevet, før det blir publisert, også dette intervjuet.

Til slutt, hvordan ser du på kjærligheten i framtiden?

– Jeg tenker at jeg må holde meg åpen, for det ville være så sørgelig om jeg bare stengte av for resten av livet. Men hvis jeg skulle treffe en mann, kommer jeg likevel sikkert til å måtte jobbe med ikke å stå på bremsen av redsel for å bli bedratt igjen.

Kan et par overleve utroskap?

Eva Tryti, parterapeut, svarer:

– Den utro må vise ekte anger, empati og vilje til å gjøre gode ting for partneren, pluss vilje til ikke å gjøre det igjen! Anledninger og fristelser skaper utroskap (at man er full, på hotell, på reise, mange liker en og så videre). Begrens dem.

For den utro: Husk: Det tar tid å komme videre, og smerte og usikkerhet kommer i bølger.

For den bedratte: Det vil nok ta tid, men til slutt må du slippe det, slutte å ta det opp og, ja, velge å stole på ham eller henne igjen! Og helt ærlig, er du 100 prosent sikker på at det aldri kunne skjedd deg? Hvis du var langt borte, med høy promille, med spennende pågang fra en skikkelig tiltrekkende person … Verken menn eller kvinner er født monogame, så det er flott at de fleste velger det, og nesten alltid greier det...

Hvordan beskytte seg mot utroskap?

– Sørg for å ha et sexliv, kos, gode samtaler … Det kan bli tørke iblant, men ikke la det vare i måneder og år, gjør en innsats. Det er en alvorlig og farlig krise for de fleste.

– Og husk: Tilfeldig sex er ofte ikke planlagt, ikke særlig vellykket og egentlig ikke noen trussel. Men om du eller partneren din er utro flere ganger, eller har et skjult parallellforhold, så søk hjelp!

Denne saken er også publisert i KK nr. 42.

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer