Sexlyst

Dette får oss til å miste sexlysten

Dårlig munnhygiene, vulgært språk eller mangel på ros. Her er de vanligste tabbene!

SEXLYST: Irriterer du deg stadig over ting partneren din gjlr og har ikke lenger lyst til å ha sex med han? Da bør du si i fra slik at han kan gjøre noe med det.  Foto: All Over Press
SEXLYST: Irriterer du deg stadig over ting partneren din gjlr og har ikke lenger lyst til å ha sex med han? Da bør du si i fra slik at han kan gjøre noe med det. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dersom du og partneren din har vært sammen i en del år, har dere sikkert merket at forholdet kanskje ikke er helt som det en gang var.

Har de tingene du pleide å synes var søte ved kjæresten gått over til å bli store irritasjonsmomenter som gjør at lysten er så godt som ikke-eksisterende? Da er det ifølge ekspertene på tide at du sier fra til ham.

LES OGSÅ: Maten som faktisk øker sexlysten

Usexy med en ustelt mann

May Wismann, som jobber som sexolog og terapeut, og driver nettsiden Websexolog.dk, har fortalt den danske nettsiden Oestrogen.dk at det er stor forskjell på å miste lysten på sex generelt og å miste lysten på sex med sin partner.

Hun har satt opp en liste over hvilke ti ting hun mener menn gjør som får kvinner til å miste lysten:

1. At han ikke dusjer nok.
2. At han ikke bryr seg om utseendet sitt.
3. At han har dårlig munnhygiene.
4. At han ikke tar nok ansvar i hjemmet.
5. At han ikke bryr seg om problemene hennes.
6. At han forsømmer forholdet, romantikken og kjærestetiden.
7. At han klager over for lite sex og ikke forstår seg på tenningsmønstret hennes.
8. At han ikke tar ansvar for sitt eget liv og ikke er energisk nok.
9. At han ikke gir henne nok ros for det hun gjør i hjemmet.
10. At han er vulgær og pervers i språket når han snakker om henne med venner.

Bianca Schmidt, som er gestaltterapeut og sexolog, forteller til KK.no at hun opplever punktene til Wismann som litt for enkle.

- Klart det er ulekkert med en ustelt mann, men jeg tenker at det ofte er andre faktorer som fører til at sexlysten uteblir. Vi griper ofte det lettforståelige, da vi ikke klarer å se eller forklare de bakenforliggende årsakene. Noen av punktene på listen var det noe i, for det handler jo om hvordan man blir behandlet av partneren sin.

LES OGSÅ: Behold sokkene på i senga

KOMMUNIKASJON: Føler du at partneren din ikke roser deg nok eller tar kjærlighetslivet deres forgitt? Ta det opp med han i stedet for å irritere deg over det. Foto: Thinkstock
KOMMUNIKASJON: Føler du at partneren din ikke roser deg nok eller tar kjærlighetslivet deres forgitt? Ta det opp med han i stedet for å irritere deg over det. Foto: Thinkstock Vis mer

Ikke ta partneren som en selvfølge

Peder Kjøs, som er spesialist i klinisk voksenpsykologi og KKs faste ekspert innen sex- og samliv, forteller til KK.no at han, i motsetning til Schmidt, synes punktene til Wismann stemmer på en prikk.

- Punktene stemmer veldig godt, og jeg kjenner igjen alle fra brevene jeg får og fra terapiene mine. Når det kommer til hva menn gjør som er «turn off», er det for mange ting til å ramse opp - det er lettere å koble det til det grunnleggende prinsippet som alle de dumme tingene kommer fra.

- At man er likegyldig og hensynsløs, altså at man tar kjæresten sin som en selvfølge Det meste man gjør feil skyldes at man egentlig ikke er så opptatt av partneren sin, eller ikke kjenner og skjønner henne godt nok. Hvis du kjenner partneren din vet du hva hun misliker.

EKSPERTEN: Peder Kjøs, spesialist i klinisk voksenpsykologi og KKs faste ekspert innen sex- og samliv.  Foto: Astrid Waller
EKSPERTEN: Peder Kjøs, spesialist i klinisk voksenpsykologi og KKs faste ekspert innen sex- og samliv. Foto: Astrid Waller Vis mer

Videre forteller han at det er mest konstruktivt å fokusere på hva du kan gjøre fremfor hva du bør unngå.

- Gjør ting du vet eller regner med at hun vil sette pris på, i stedet for å unngå det hun ikke setter pris på. Hvis du gjør mange gode ting, har du også mer å gå på dersom du gjør noe dumt.

LES OGSÅ: Stjeler p-pillen sexlysten din?

Si hva du ønsker av han

Dersom partneren din har en tendens til å gjøre ting som irriterer deg gang på gang, mener Kjøs det er viktig at du sier klart ifra til ham.

- Kvinner, og menn for den saks skyld, synes det er aller best når partneren forstår hva de ønsker seg uten at man trenger å si det. Men her må nok de fleste av oss lære å leve med et kompromiss.

- Vi blir nødt til å formidle ønskene og grensene våre siden partneren ikke er tankeleser. Noen ting er så enkle å skjønne at man godt kan bli fortvilet over at partneren ikke tar hintet av seg selv. Dessverre er det nok slik at det er mye vi må finnes oss i å si klart ifra om, sier han.

I likhet med Kjøs mener Schmidt det å gi beskjed er viktig, da problemene sjeldent løser seg selv.

- Hvis partneren din repetitivt gjør noe du ikke liker er det viktig å gi han beskjed om det. Kanskje ikke ved å si hva du misliker, men ved å fortelle han hva du ønsker og vil ha av han. Hold fokuset på hva du liker, hva du synes er sexy og hva du tenner på.

LES OGSÅ: Denne kan «trene» deg til bedre sex

SI HVA DU ØNSKER: Det er viktig å huske at partneren din ikke er tankeleser. Fortell han hva du ønsker og vil ha av han.  Foto:  Fotolia
SI HVA DU ØNSKER: Det er viktig å huske at partneren din ikke er tankeleser. Fortell han hva du ønsker og vil ha av han. Foto: Fotolia Vis mer

Forstå at dere er forskjellige

For å holde gnisten oppe i forholdet mener Schmidt det er viktig at du og partneren din forstår at dere er forskjellige og fungerer på ulike måter.

- Menns sexlyst er i stor gra hjulpet fram av testosteron, noe som gjør at han er «seksuelt våken» og tenner lettere når anledningen byr seg. Vi kvinner har lite testosteron og de kvinnelige hormonene, østrogen og progesteron, gjør ikke samme susen. Dette gjør at kvinners lyst lett kan gå i dvale.

Når en mann tar initiativ litt for brått kan dette virke invaderende. Derfor er det ifølge Schmidt klokt av mannen å støtte kvinnen så sexlysten hennes holdes «våken».

- Kyss henne i nakken, send pirrende blikk og send sexy SMS. Du bør rett og slett legge inn aksjer utover dagen så hun får lyst på deg. Sørg for å minne henne og kroppen hennes på at sex finns uten å forvente sex der og da.

- Når hun har sex i tankene og forventningene sine, er veien kortere til deilig sengehygge, sier hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer