Hoste

Dette forteller hosten deg

- Feil behandling kan i verste fall forverre infeksjonen, sier eksperten.

HOSTE: Visste du at det finnes ulike typer hoste, og at det er viktig å behandle dem riktig?  Foto: REX/GARO/PHANIE/All Over Press
HOSTE: Visste du at det finnes ulike typer hoste, og at det er viktig å behandle dem riktig? Foto: REX/GARO/PHANIE/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Er du plaget med irriterende hoste? Du er langt fra alene. 

Du er kanskje klar over at hoste er kroppens måte å kvitte seg med slim, fremmede partikler og annet som irriterer luftveiene, og at man gjerne får hoste i forbindelse med luftveisinfeksjoner som for eksempel bronkitt, influensa eller forkjølelse.

Men visste du at det er ulike former for hoste, og at det er viktig å disse blir behandlet riktig? Velger du feil kan du i verste fall gjøre vondt enda verre.  

LES OGSÅ: Triksene som tar knekken på sår hals

Slimhoste og tørrhoste

Dette forteller hosten deg

Åse Storfjell-Olven, som er farmasøyt i Vitusapotek, forteller til KK.no at det er vanlig å skille mellom to typer hoste – nemlig slimhoste og tørrhoste.

- Slimhoste er produktiv hoste, det vil si at hosten har en viktig nyttefunksjon. Slimet skal ut, og det er derfor viktig å ikke dempe slimhosten. Slim som blir liggende igjen i luftveien kan forverre infeksjoner ved at det skapes grobunn for bakterier, sier hun til KK.no: 

- Tørrhoste er irriterende hoste og har liten nyttefunksjon. Ved denne typen hoste er det ikke noe slim som det er nødvendig å få ut. Tørrhoste kan derfor dempes hvis man synes man har behov for det.

BEHANDLE HOSTE: Det er viktig at du behandler hosten din med riktig medisin. Velger du feil kan du i verste fall forverre infeksjonen.  Foto: Africa Studio - Fotolia
BEHANDLE HOSTE: Det er viktig at du behandler hosten din med riktig medisin. Velger du feil kan du i verste fall forverre infeksjonen. Foto: Africa Studio - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Frokosten som tar knekken på forkjølelsen

Feil behandling kan forverre hosten 

Videre forteller Storfjell- Olven at det er viktig å behandle hosten din med riktig medisin.

- Det aller viktigste er at man ikke demper en produktiv slimhoste med hostedempende medisin.

- Slimet bør hostes opp, for hvis det blir liggende i luftveiene kan det gi bedre grobunn for bakterier og i verste fall føre til en infeksjon, sier hun.

LES OGSÅ: Brygger du på noe? Unngå at det bryter ut!

Slik behandler du slimhoste og tørrhoste

Dersom det er slimhoste du plages med, bør du gå for en medisin som hjelper kroppen med å få opp slimet.

- Slimløsende medisin «tynner ut» slimet, slik at det blir enklere å hoste opp. Under er noen eksempler på hva du kan bruke ved slimhoste:

IRRITERENDE TØRRHOSTE: Dersom du har tørrhoste kan du prøve å lindre plagen ved å drikke mye vann eller bruke halstabletter.   Foto: Olesia Bilkei - Fotolia
IRRITERENDE TØRRHOSTE: Dersom du har tørrhoste kan du prøve å lindre plagen ved å drikke mye vann eller bruke halstabletter. Foto: Olesia Bilkei - Fotolia Vis mer
  • Bisolvon inneholder bromheksin som virker ved å gjøre slim i luftveiene tynnere. På denne måten kan Bisolvon lette opphosting av slim. Bisolvon er et reseptfritt legemiddel og finnes som mikstur, doseposer, oppløselige tabletter og tabletter.
  • Solvipect inneholder guaifenesin som antas å virke ved å «tynne ut» slimet. Solvipect er et reseptfritt legemiddel og finnes som mikstur.
  • Bronwel inneholder timian og er et tradisjonelt plantebasert legemiddel som brukes for å lindre irritert hals og lette opphosting av seigt slim.
  • Bronwel comp inneholder timian og altearot og er et tradisjonelt plantebasert legemiddel som brukes for å lindre irritert hals, lette opphosting av seig slim og for å lindre irritasjon i hals ved tørrhoste.  
  • Bronkyl er en reseptfri medisin som kan brukes ved bronkitt, kan redusere symptomer og har en slimregulerende effekt.
     

Ved tørrhoste kan du forsøke en rekke behandlingsmetoder. Storfjell-Olven forteller at du bør prøve å drikke mye eller bruke halstabletter, da det å ha noe i munnen virker lindrende for mange.

Det finnes også hostestillende medisiner som kan hjelpe.

- Noskapin er en hostestillende medisin som hemmer hosterefleksen og dermed reduserer hosting. Noskapin kan brukes ved tørrhoste, såkalt ikke-produktiv hoste. Noskapin finnes som tabletter og mikstur. Gravide må ikke bruke Noskapin.

- Det finnes også en reseptfri medisin som heter Zyx som er lett lokalbedøvende og lindrer irritasjon i munn og svelg – kan brukes ved sår og vond hals, sier hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer