Hoste

Dette forteller hosten deg

- Feil behandling kan i verste fall forverre infeksjonen, sier eksperten.

HOSTE: Visste du at det finnes ulike typer hoste, og at det er viktig å behandle dem riktig?  Foto: REX/GARO/PHANIE/All Over Press
HOSTE: Visste du at det finnes ulike typer hoste, og at det er viktig å behandle dem riktig? Foto: REX/GARO/PHANIE/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Er du plaget med irriterende hoste? Du er langt fra alene. 

Du er kanskje klar over at hoste er kroppens måte å kvitte seg med slim, fremmede partikler og annet som irriterer luftveiene, og at man gjerne får hoste i forbindelse med luftveisinfeksjoner som for eksempel bronkitt, influensa eller forkjølelse.

Men visste du at det er ulike former for hoste, og at det er viktig å disse blir behandlet riktig? Velger du feil kan du i verste fall gjøre vondt enda verre.  

LES OGSÅ: Triksene som tar knekken på sår hals

Slimhoste og tørrhoste

Åse Storfjell-Olven, som er farmasøyt i Vitusapotek, forteller til KK.no at det er vanlig å skille mellom to typer hoste – nemlig slimhoste og tørrhoste.

- Slimhoste er produktiv hoste, det vil si at hosten har en viktig nyttefunksjon. Slimet skal ut, og det er derfor viktig å ikke dempe slimhosten. Slim som blir liggende igjen i luftveien kan forverre infeksjoner ved at det skapes grobunn for bakterier, sier hun til KK.no: 

- Tørrhoste er irriterende hoste og har liten nyttefunksjon. Ved denne typen hoste er det ikke noe slim som det er nødvendig å få ut. Tørrhoste kan derfor dempes hvis man synes man har behov for det.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer