Kjetil Østli

- Dette frykter menn mer enn noe annet

Spaltist Kjetil Østli avslører sannheten om gutta.

HVA MENN ER REDDE FOR: Kjetil S. Østli mener menn er redde for å tape ansikt foran andre menn.  Foto: Scanpix
HVA MENN ER REDDE FOR: Kjetil S. Østli mener menn er redde for å tape ansikt foran andre menn. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Menn kan ikke synge nattasanger for barna sine! Menn vet ikke opp ned på en vaskemaskin. (Feil, men noen av oss sliter med å skille lyst fra mørkt tøy, red. anm.) Menn tør aldri spørre fremmede om veien. Menn husker ikke viktige datoer!

Dette er utdrag fra utallige lister på nettet om hva det ubehjelpelige, stivbeinte, komiske, tussete, svake kjønnet «mann» kan og ikke kan. Kvinner kan slippe unna med «menn er svin»-generaliseringer. Eller den milde: «Menn kan ikke multitaske». For lignende sveip blir menn korsfestet i sosiale medier. 

Skitt samma, kjønnsgeneraliseringer treffer oss menn som hagle mot spurv. Vi flyter nemlig på selvtilliten fra årtuseners patriarkat. Dessuten har de siste 30-40 år forandret oss, likestillingen har utvidet mannens rom til det herlig ugjenkjennelige. Derfor har følgende null injurierende kraft: 

Menn kan ikke gi hverandre en klem!

Menn kan ikke komplimentere andre menn for utseendet. 

DANSING: Ifølge KK-spaltist Kjetil Østli aner ikke menn hva de går glipp av, når de ikke danser.  Foto: Scanpix
DANSING: Ifølge KK-spaltist Kjetil Østli aner ikke menn hva de går glipp av, når de ikke danser. Foto: Scanpix Vis mer

Men så leste jeg videre: Menn kan ikke danse med andre menn. Hm. Her er det noe. Få heterofile menn danser (idioter! Dere aner ikke hvor mye glede - og damer - dere går glipp av), enda færre danser kun med menn. Hva er de redde for? 

LES OGSÅ: Dette gjør menn når de er alene hjemme

Vil ikke fremstå svak

For et par uker siden var jeg på utendørsfest. Det ble iskaldt, vi hakket tenner, leppene ble blålige. Da, som sendt fra gudene så få av oss tror på, kom noen med pledd. 

Kvinnene kastet seg over dem, som freebie-poser med kremer, kostbare sjampoer og det grønne yoga-blondiner har i smoothier.

Jeg stirret glupsk på pleddene. Men førstemann som fikk tilbudet takket høflig nei. Da takket mann etter mann nei. Trenger ikke, sa de. Er ikke kald, klapret man. Også jeg sa nei (ble forkjøla dagen etter). 

I 2015 takker menn nei til å overleve i et varmt pledd. Hva skjer? Det er ikke damenes blikk vi frykter, de syntes jo med rette at vi var latterlige. Det er mennenes. Man vil ikke fremstå svak i andre menns øyne.

Torpedokonge uten briller

Det minnet meg om erfaringer fra noen år før. Fra 2005 til 2009 tilbrakte jeg tid med torpedoer, politi­spanere, kjeltringer og ranere. Ikke på grunn av 30-årskrise, men i forbindelse med en bok jeg skrev. Sammen med Norges hardeste kjørte jeg bil, så filmer, trente kampsport, skjøt og pratet (jeg behersket praten best). Under et av intervjuene kom en torpedo (pengeinnkrever) inn i stua med en bunke brev. Over neseryggen hadde han nå briller.

KJETIL S. ØSTLI: Journalisten er spaltist i KK.  Foto: Astrid Waller
KJETIL S. ØSTLI: Journalisten er spaltist i KK. Foto: Astrid Waller Vis mer

– Beklager, sa torpedokongen, jeg må faktisk ha lesebriller.

Jeg stusset, jeg hadde jo selv briller. 

– Er det noe galt med briller? spurte jeg.

– Åja. Briller er svakhet. Svaksynte kjeltringer har kjørt av veien fordi de nektet å bruke briller. Det er latterlig, men sånn var mentaliteten. Kriminelle bruker kun briller i retten, når de forsøker å se streite og uskyldige ut. 

– Hva er greia?

– Du må ha baller. Viser du svakhet, har du ikke baller.

Det var greia, i hvert fall på 1980-tallet.

I min verden i 2005, da David Beckham brukte sminke og fedre tok ut lang pappaperm, var brille­opplysningen som besøk fra outer space. Vi er jo i 2005! Dere er dinosaurer! Tenkte jeg.

LES OGSÅ: Slik er småbarnsmødre. Kjetil Østli analyserer dem

ØL FREMFOR RUSBRUS: Kjetil S. Østli skriver om en mann som ikke tør å innrømme at han liker rusbrus. Når han er med kamerater drikker han rusbrus på do og øl sammen med vennene.  Foto: Scanpix
ØL FREMFOR RUSBRUS: Kjetil S. Østli skriver om en mann som ikke tør å innrømme at han liker rusbrus. Når han er med kamerater drikker han rusbrus på do og øl sammen med vennene. Foto: Scanpix Vis mer

Kan ikke like rusbrus

10 år etter takket vi nei til ullpledd, og noen dager etterpå sa en ung venn skamfull at han liker rusbrus.

– Og så? spurte jeg.

– Kan ikke drikke det foran gutta. Jeg orker ikke det peset.

Min venn drakk rusbrus i skjul på do, for så å ta frem pils når han gikk ut til gutta.

Uka etter er jeg på hyttetur. En av de mennene ligger langflat, hodet er feberhett, nesa renner, kroppen hans verker.

– Influensa? spør flere.

– Neinei. Bare litt trøtt, jeg kommer snart.

– Ta en paracet, sier vi.

– Nei, trengs ikke. Paracet tar jeg aldri.

Hva skjer? Avisartikler og Twitter er alltid mer progressive enn folka de snakker på vegne av. 

I 2015 er menn redde for en paracet og tør ikke si at de er sjuke.

Svakhet er mannens største frykt

I mannsforskningens bibel «Masculinities» lanserer R. W. Connell en teori. Det er ikke ønsket om å være macho som får så mange menn til å gjøre rare ting (som ikke bruke briller, ikke drikke rusbrus foran andre osv.). Det er frykten for å bli sett på som svak.

Svakhet er mannens største frykt, mer enn det å være macho er vår største drøm. 

Vi har altså sendt folk til månen, vært på Sydpolen og besteget Mount Everest. Men ullpledd en isnende høstkveld blir for skummelt.

Kvinne: Ser du din mannlige kjæreste gjøre slike ting, har du to valg: 1. Tenk at du får oppleve siste rest fra dinosaurenes urtid. 2. Hjelp ham. 

Men velger du det siste, forsvinner enda mer av stand up-komikernes materiale. Valget er ditt. Vi klarer oss uansett. Blir bare litt febrile og forkjøla, mysende uten briller, mens vi idiotisk stoiske takker nei til paracet.

LES OGSÅ: Sannheten om menn - nei, de tenker ikke kun på én ting

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer