Alderdom

Dette gjør deg tidlig gammel

Slik unngår du å se eldre ut enn det du er.

UNNGÅ FOR TIDLIG ALDRING: Vi blir eldre dag for dag, men du kan gjøre noe selv for å unngå å se gammel og grå ut. Foto: Colourbox
UNNGÅ FOR TIDLIG ALDRING: Vi blir eldre dag for dag, men du kan gjøre noe selv for å unngå å se gammel og grå ut. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert


Sjekk din BMI:
BMI står for Body Mass Index og er et målesystem som avgjør hvorvidt man har normalvekt utifra høyde og kjønn. Andre faktorer som kroppsbygning osv må også legges til grunn for å regne ut om din kroppsvekt er sunn for deg.

BMI = (vekt i kilo) / (høyde i meter x høyde i meter)

 • BMI under 18,5: Undervektig.

 • BMI mellom 20-24,9: Normalvektig.

 • BMI mellom 25-29,9: Overvektig.

 • BMI mellom 30-30,9: Kraftig overvektig.

 • BMI fra 40 og oppover: Sykelig overvektig. • Vi mennesker er stadig på jakt etter mirakelkuren som skal gjøre oss evig unge.

  På den ene siden ønsker vi å leve lenge, men på den andre siden ønsker vi jo ikke at det skal synes.

  Ta grep om livsstilen!

  Selv om det er vanskelig å styre over den arvelige aldersprosessen, er det faktisk noe du kan gjøre.

  Her er fire synder du kan kvitte deg med for å unngå et for tidlig gamlis-utseende.

  Alkohol:

  En undersøkelse viser at personer som har levd i total avholdenhet ble dømt til å se to år yngre ut for alderen, enn sine søsken som drakk alkohol.

  Noen forskere mener også at alkohol kan øke risikoen for brystkreft.

  Les også: Kvinner lider mest dagen derpå

  - Noen studier viser en 14 prosent økt risiko per ekstra gram alkohol som drikkes per dag. Det er viktig å passe på å moderere hvor mye du drikker, slik at ikke ulempene overgår fordelene, sier professor Peter Shields ved Georgetown University Medical Center.

  I tillegg til at leveren ikke har godt av det, er det lett for å få i seg litt for mange flytende kalorier. Visste du for eksempel at en mojito inneholder 242 kalorier? Dersom du passer på vekta er altså ikke alkohol din bestevenn.

  Les også: Vin holder vekten nede

  Røyking

  Nå er det ikke noe nytt at røyking er gift for kroppen, men vi har alle godt av en aldri så liten påminnelse. Bortsett fra å øke risikoen for blant annet kreft, kols, hjerteinfarkt, hjerneslag og tidlig død, kan også røyking gi deg rynker.

  Årsaken til dette er at røyking fremskynder den naturlige aldringsprosessen av huden, noe som bidrar til at du får rynker. Etter 10 år med røyking ser du 2,5 år eldre ut i ansiktet enn dine jevnaldrende, ifølge bt.dk.

  Les også: Trening minsker listen på røyk

  Selv om en røyker ikke nødvendigvis får flere rynker, blir rynkene ofte dypere og furene mer framtredende. Dette gjør at huden framstår som både grovere og eldre, og det er spesielt huden i ansiktet er utsatt, ifølge Lommelegen.no.

  Det er ikke bare ansiktet som rammes av for tidlig-rynker. Ta innsiden av armene dine som et eksempel. Dette er ett av stedene på kroppen der du vil kunne se at huden forandrer seg tidligere enn hos ikke-røykere. Men det stopper ikke der - du kan også få hengepupper av å røyke.

  Les også: Dette er farligere enn røyk

  BMI

  Litt kjøtt i kjakene kan gi deg et yngre utseende, i hvert fall etter at du har passert 40. En studie viser at åtte prosent BMI-økning får personer over 55 år til å se yngre ut enn sin virkelige alder, mens de med for lav BMI blir tatt for å være eldre. Yngre personer med høy BMI blir ofte tatt for å se eldre ut enn sin virkelige alder.

  Gullstandarden er en BMI mellom 19 og 25. BMI (Body Mass Index) er et mål for kroppsvekt som kun har statistisk gyldighet når det benyttes til målinger av befolkninger, men mange mener at BMI gir dem en indikator på helsetilstanden. BMI-tallet får man nemlig enkelt ved å dele vekt i kilo på høyde i meter x høyde i meter, og dersom man får et tall mellom 20-24,9 er man ifølge BMI-systemet normalvektig.

  Les også: Er du tynnfeit?

  Soling

  Jovisst er det deilig å få sol på kroppen, samt en lekker brunfarge. Men sett fra en annen side; soling er en av hovedårsakene til hvorfor huden eldes for fort.

  Undersøkelser viser også at soling fremskynder aldring av huden. Et tvillingpar på 61 år ble observert i et studie, der den ene var 10 timer mer i solen enn den andre. Dette resulterte i at hun som solte seg mye ble tatt for å være 11,25 år eldre enn søsteren sin, skriver bt.dk.

  Les også: Ikke glem dette i sola

  Selv om litt sol kan være sunt for kroppen, kan det være farlig å bli solbrent.

  Noen er faktisk avhengig av å sole seg. Den sykelige trangen til å være stadig mer gyllenbrun har tidligere fått navnet tanoreksi. Sykdommen henspeiler på det engelske ordet tan, altså solbrun og anoreksi, altså spiseforstyrrelse. Tanoreksi brukes om mennesker som til tross for at de har en dyp, næmest karibisk brunfarge, ikke ser dette selv når de står avkledd foran speilet. I stedet ser de et ansikt og en kropp som både er likblek og blass.

  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer