Kostholdsråd

Dette gjør junk food med kroppen

Når du har lest dette blir det lettere å velge bort pølser, pommes frites og kebab neste gang.

KUTT NED PÅ JUNK FOOD: Selv om det bare er en gang i blant vil det har stor effekt på kroppen din.  Foto: Thinkstock.com
KUTT NED PÅ JUNK FOOD: Selv om det bare er en gang i blant vil det har stor effekt på kroppen din. Foto: Thinkstock.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Er du svak for kjapp ferdigmat som hamburger, pølser og pizza?

Å falle for fristelsen en gang i blant gjør ikke så mye, men ikke la det bli for ofte. Kjapp ferdigmat har nemlig en rekke negative effekter på kroppen, og det er effekter du kjenner nærmest umiddelbart.

Tenk over det, og kjenn etter hvordan kroppen føles neste gang du hiver innpå med usunn kjappismat, så skjønner du hva vi mener.

LES OGSÅ: Lag hamburger selv - da blir den sunnere!Lite næring, mye usunt

Kjappismat og -drikke du får kjøpt på bensinstasjonen eller gatekjøkkenet er bare duganes til å stille akutt sult. Ellers er det lite positivt å si om denne type mat.

Måltidet er fult av usunne karbohydrater, transfett og mettet fett, tilsetningsstoffer og salt. I tillegg er næringsverdien er minimal.

Med andre ord er denne type mat helt unyttig for kroppen. Det fungerer som vomfyll - vomfyll med bieffekter.

BRA MAT = PEN HUD: Vil du hlde huden fin, er et sunt kosthold essensielt. Foto: Vincent Hazat / PhotoAlto
BRA MAT = PEN HUD: Vil du hlde huden fin, er et sunt kosthold essensielt. Foto: Vincent Hazat / PhotoAlto Vis mer

Dette gjør kjappismaten med deg

Straks du har spist opp pølsa eller kebaben, starter kroppen å fordøye den, og det er da de første negative effektene merkes. Se bare her:

Gjør deg oppblåst
Ferdigmat inneholder som regel mye salt, av den enkle grunn at råvarene ikke er av beste sort, og fordi det brukes lite naturlige krydder. Dermed tilsettes det mye salt for at vi skal synes at maten faktisk smaker noe.

For mye salt binder vann i kroppen, og gjør at vi føler oss oppblåste. Dessuten gjør det deg dehydrert, og du vil føle deg slapp og energiløs.

Faktisk skal vi ikke ha i oss mer enn fem gram salt om dagen.

Du bør også være oppmerksom på at hvis du kombinerer salt mat med kullsyreholdig drikke (enten sukkerfri eller vanlig), forsterkes den oppblåste effekten.

Det beste du kan gjøre hvis du har spist mye salt mat, er å drikke mye vann for å hjelpe kroppen med å bli kvitt saltet. Du kan også spise en banan, siden den hjelper å gjenopprette kalium-sodium-balansen.

Forstyrrer fordøyelsen
Kjappismaten inneholder lite fiber. Dette, i kombinasjon med høye saltnivåer, kan gjøre deg forstoppet. Mye vann etter måltidet vil hjelpe deg å få systemet i gang igjen.

Det er også lurt å få i seg glutamin, et stoff som hjelper tarmene å fungere optimalt.

LES OGSÅ: Få fiberet til å funke

Gir deg sure oppstøt
Mye fet mat øker sjansen for halsbrann og sure oppstøt dagen etter. Det gjelder spesielt om du spiser sent kvelden før. Da klarer ikke magen å fordøye skikkelig, og du risikerer at sure oppstøt ødelegger morgenen etter.

Les mer om hva som forårsaker sure oppstøt, og hvordan du kan forebygge i denne artikkelen.

Du får lettere hodepine
Ferdigmat inneholder mye tilsetningsstoffer, og når proteinene i disse brytes ned i kroppen, dannes kjemikaliet tyramin.

Dette kjemikaliet gir mange av oss hodepine, da det øker blodtilførselen til hjernen og øker trykket i blodårene - noe som kan gi hodepine. Av samme grunn kan du få hodepine av røkt mat.Dårlig for huden
Om du spiser sunt, får du vakker hud. Det får du ikke av kjappismat. Mat som inneholder mye sukker og stivelse gir deg rask blodsukkerstigning.

Blodsukkeret binder seg til kroppens proteiner og fettceller, og starter en prosess som kalles glykosylering. Dette rammer også proteintypen collagen, som er den som holder huden vår elastisk og fin.

Det er glykosylering som gjør at diabetikere ofte eldres raskere enn andre. Deres svingende blodsukkernivå gjør dem ekstra utsatt for denne aldringsprosessen. Les mer om hvordan sukker eldrer deg hos NBC News.

LES OGSÅ: SLik gjør du tacoen sunnere

GODT, MEN USUNT: Brus - både lett og vanlig - har negativ effekt på kroppen. Kutt ned på brusdrikking, og du vil føle deg bedre. Foto: Thinkstock.com
GODT, MEN USUNT: Brus - både lett og vanlig - har negativ effekt på kroppen. Kutt ned på brusdrikking, og du vil føle deg bedre. Foto: Thinkstock.com Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer