SOVET DÅRLIG: Om natten hviler huden vår, så får vi ikke nok søvn vil vi ofte se slitne og trøtte ut i ansiktet.  Foto: Focus Pocus LTD - Fotolia
SOVET DÅRLIG: Om natten hviler huden vår, så får vi ikke nok søvn vil vi ofte se slitne og trøtte ut i ansiktet. Foto: Focus Pocus LTD - Fotolia
Skjønnhetssøvn

Dette gjør lite søvn med ansiktet ditt

Sjekk hvordan det faktisk påvirker huden.

Å få nok timer på øyet kan for mange av oss i perioder være svært utfordrende, da søvnmangelen ofte skyldes gjentagende faktorer som et hektisk arbeidsliv, sosiale tilstelninger eller småbarn som nekter å legge seg.

Det er en kjent sak at for lite søvn merkes godt på humøret og konsentrasjonen, men hvordan det påvirker utseendet, er heller ikke særlig festlig.

LES OGSÅ: Sover du dårlig mer enn fire netter i uka?

Skjønnhetssøvnen påvirker utseendet

Ann-Kristin Stokke, som er fagsjef hos Skintific AS, forteller til KK.no at det er viktig at du får nok skjønnhetssøvn, da huden din reparerer seg selv om natten.

- Huden vår er et levende organ som ikke bare endrer seg med årstider og miljø, men som også endrer seg fra natt til natt. Disse biologiske endringene kalles hudens døgnrytme.

- Huden skiller ut mindre talg, mister mer vann, er varmere og har en bedre evne til å reparere seg selv om natten enn om dagen. Mens du sover får huden en fristund fra dagens traumer, og kroppens reparasjonsprosess får muligheten til å gjøre jobben sin, forklarer hun.

LES OGSÅ: Nattesvetting og dårlig søvn kan være tegn på overtrening

HOVNE ØYNE: Ok, nå er dette et veldig hovent øye, men for noen av oss ser ofte øynene slik ut om morgenen dersom vi har sovet fryktelig dårlig. Foto: roblan - Fotolia
HOVNE ØYNE: Ok, nå er dette et veldig hovent øye, men for noen av oss ser ofte øynene slik ut om morgenen dersom vi har sovet fryktelig dårlig. Foto: roblan - Fotolia Vis mer

Hovenhet kan skyldes væskeansamlinger

Dersom du ofte opplever hovenhet i ansiktet eller rundt øynene etter en natt med lite søvn, mener Stokke dette kan være tegn på ansiktsødem eller væskeansamlinger i vevet.  

- Øyenområdet er spesielt utsatt for ødem, eller hovenhet, på grunn av det tette kapillærnettet i – og uttynningen av vevet. Noen av faktorene som bidrar til dette er for eksempel arv, væskeansamlinger, fettansamlinger, hormonelle endringer, vær og allergier.

- Når posene under øynene er kroniske kommer det vanligvis av at fettputen kommer til syne fordi musklene som holder den på plass blir svakere. Når så kinnene begynner å miste kollagen vil det dukke opp en fordypning under fettputen under øynene som vil fremheve hovenheten ytterligere, sier hun.

Mens fettputene under øynene vanligvis skyldes genetiske anlegg, kan synderen også være for mye salt i maten, gråt (salt i tårene irriterer huden), søvn uten å ha hodet høyt, fysiologiske problemer eller allergier.

- For rike eller fete kremer som kan tette tårekanalene, kan også bidra til hovenhet. Når huden rundt øynene strekkes for å tilpasse seg overflødig væske eller fett, mister den noe av sin elastisitet, noe som fører til rynker og tap av struktur, sier hun.

Det er klart at på grunn av øynenes tynne og skjøre hud, så er den mer utsatt for umiddelbart synlige resultater av for lite søvn. Men lite søvn rammer selvsagt også resten av ansiktet, forteller Stokke.

- Hovenhet i hele ansiktet kommer særlig fram ved kombinasjonen av for lite søvn og for mye alkohol. For lite søvn hindrer regenerering av vev og celler, mens alkoholen belaster lymfesystemet og fører til opphopning av lymfer.

MØRKE RINGER UNDER ØYNENE: Vi har veldig tynn hud rundt øynene, og derfor er det lettere å se blodårene under huden. Foto: All Over Press Norway
MØRKE RINGER UNDER ØYNENE: Vi har veldig tynn hud rundt øynene, og derfor er det lettere å se blodårene under huden. Foto: All Over Press Norway Vis mer

LES OGSÅ: - Menns hud er sterkere enn kvinners

Mørke ringer under øynene

Videre forteller Stokke at de mørke ringene som dukker opp under øynene etter for eksempel søvnløse netter kan skyldes en rekke ulike faktorer.

- Siden huden under øynene er relativt tynn er det lettere å se blodårene under. Mørke ringer kan forårsakes av ulike indre faktorer:

1. Hyperpigmentering, hvor melaninpigment har en tendens til å samles i øyeområdet, særlig hos mennesker med mørkere hud.
2. Tap av fett kan føre til skygger under øynene.
3. Fremstående blodårer med høyt innhold av kullos og lite oksygen er synligere gjennom den tynne huden rundt øynene med en mørk blåfarge.
4. Lekkasje av hemosiderin, et jernoksid som lekker ut fra tynne kapillærer og gir en brunaktig, sårlignende hud.

- Når det kommer til de gamle kloke koners formeninger om at for lite søvn kan gi mørke ringer under øynene, er sannheten at mangel på søvn er en faktor som kan bidra til problemet, særlig når det kombineres med noen av de overstående faktorene, forklarer Stokke.

BRUK UV-BESKYTTELSE: Vil du ha fin hud rundt øynene er det viktig at du bruker en krem med UV-beskyttelse daglig i ansiktet og rundt øynene. Foto: Thinkstock
BRUK UV-BESKYTTELSE: Vil du ha fin hud rundt øynene er det viktig at du bruker en krem med UV-beskyttelse daglig i ansiktet og rundt øynene. Foto: Thinkstock Vis mer

LES OGSÅ: Legg to teskjeer i fryseren

Forebyggende mot hovenhet og mørke ringer

Om du ønsker å unngå et søvnig ansikt som følge av hovenhet og mørke ringer rundt øynene, mener Stokke det er viktig at du tar godt vare på helsen din.

- Sykdom, stress, lite søvn og en usunn livsstil vil definitivt synes i ansiktet og rundt øynene dine. Derfor bør du sørge for at du har et regelmessig søvnmønster, spiser sunn og ubehandlet mat, reduserer saltinntaket, er forsiktig med alkohol og drikker mye rent vann.

- Finn din måte å kontrollere stress på gjennom for eksempel gode rutiner, turer i skogen, yoga eller rett og slett bli flinkere til å si «nei».

Hun anbefaler deg også å bruke daglig UV-beskyttelse i ansiktet og rundt øyepartiet, i tillegg til å bruke en egen øyekrem morgen og kveld som er tilpasset din hud og dens behov.

- Ikke dra i huden når du fjerner sminke, og pass på at du fjerner den hver kveld. Du bør unngå å bruke sterk sminkefjerning rundt øynene, da dette kan gi hovenhet. Allergi vil gi mørkhet rundt øynene, så finn ut hva du eventuelt reagerer på og prøv å unngå disse triggerfaktorene.

Til forsiden