Antallet nordmenn som røyker synker, likevel er det blitt mer og mer vanlig å snuse. Mens 13 prosent av kvinner i aldersgruppene 16 til 24 år snuste i perioden 2005 til 2009, var det over 20 prosent kvinnelige snusere i perioden 2010 til 2014, viser tall fra Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS). I aldersgruppen 25 til 44 år var det 6,4 prosent som snuste i perioden 2010 til 2014.
Det er fortsatt menn som snuser mest, men økningen har vært mye større hos kvinner de siste årene.
– Det kan være at snus har blitt et motefenomen og vi vet at spredningen av mange konsumprodukter skjer etter et velkjent mønster der bruken øker raskt fra lavt nivå for deretter å stabilisere seg på et høyere nivå, har Tord Finne Vedøy, forsker ved SIRUS, tidligere uttalt til KK.no:
– Økningen kan derfor være et resultat av at kvinner adopterer snusvanene til menn, men neppe fullt ut. En annen årsak er at de som ellers ville begynt å røyke, heller begynner å snuse. Det er også mulig at snusbruk signaliserer tilhørighet til visse sosiale grupper eller benyttes som et nytelsesmiddel, særlig blant de som er stresset.
LES OGSÅ: Slik blir du snusfri
Irriterer slimhinnene
En av de store bekymringene knyttet opp mot økt snusing blant nordmenn, er faren for kreft.
Om snusing øker kreftrisikoen eller ei, strides imidlertid forskerne om. Og noen endelig konklusjon er foreløpig ikke tatt.
- Det er andre typer snus i USA og i Asia som direkte kan fremkalle kreft.
- Men økt risiko for kreft i munnen som følge av snusen vi har i her i Skandinavia, er ikke påvist, sier Anne Nordrehaug Åstrøm, professor og instituttleder ved Institutt for klinisk odontologi ved universitetet i Bergen.
Snusing kan imidlertid gi noe som heter leukoplaki; hvite forandringer i slimhinnene, som kan være et forstadium til kreft.
Leukaplaki kan komme av irritasjoner på slimhinnene, og tilstanden ses ved at du får en hvit flekk på slimhinnene, som ikke kan skrapes bort.
LES OGSÅ: Lyst til å bleke tennene?
Gir misfargede tenner og slitne slimhinner
Det man vet helt sikkert når det kommer til snus, er at det gjør mye annet med munnen og gliset ditt. Og dette skulle du kanskje helst vært foruten.
Blant dem er brunlig missfarging på tenner og tannkjøtt, snuslomme og at tannkjøttet rett og slett irriteres bort.
Du er også mer utsatt for sopp i munnen når du snuser, ifølge Åstrøm.

Sopp i munnen kan gi svie og ubehag, men det er også noen som ikke merker noe særlig til symptomene. Du vil få et hvitt belegg på slimhinnen eller tungen, og under belegget vil du være rød og sår.
Ifølge tannlege ved Oscarsborr Tannklinikk, Inger Lise Mathiesen, er det heldigvis ikke altfor mye skade som skjer på selve tennene om du snuser, annet enn det estetiske.
Er du glad i det hvite gliset slik det er nå, kan det dog være lurt å kutte litt ned.
- Tennene skades ikke mer enn missfarging, eventuelt brune striper. Det er tannkjøttet det går utover, sier hun, og viser med foto eksempler der slimhinnen har tatt skade av snusbruk.
Vil du virkelig ikke legge bort snusen, er posesnus, ifølge Mathiesen, et «bedre» valg en løssnus.
Posen vil nemlig til en viss grad kunne virke beskyttende.
LES OGSÅ: Gnisser du tennene uten at du vet det?
Kan gi permanente skader
Snuser du har du kanskje merket at det plutselig er blitt litt bedre plass til den under leppa?
Det er fordi det har dannet seg en såkalt snuslomme, ifølge de to ekspertene.
Dessuten vil du etter en stund med snusing også kunne se at en større del av tannen har dukket frem under tannkjøttet. Dette er, ifølge ekspertene, dessverre en permanent skade snusbruk kan føre til, og det er altså ikke noe å gjøre med det.
Tannkjøttet er rett og slett borte.
- Det som skjer er at tannkjøttet kryper nedover på tannen. Dette gjør at tannen får dårligere feste, forteller Åstrøm.
- Snuslommen dannes fremst på grunn av fysisk skade av snus som ligger på samme sted og gnager, forklarer hun.
- I tillegg får mange en betennelse i tannkjøttet som akselererer prosessen. De mange kjemiske stoffene i snus kan også ha en viss påvirkning.
Vil du ikke gi opp snusen, er det dermed en god idé å ikke ha den på samme plass hver gang. Legger du alltid snusen på samme sted, vil tannkjøttet her bli ytterligere irritert, tannkjøttet vil forsvinne, og «snuslommen» blir større.
- Vi ber selvsagt pasienter helst om å slutte å snuse, men ellers også om å bytte plassen der du har snusen.
Hun forteller at posesnus er løsningen om du virkelig ikke vil kutte ned på snusen. Posen rundt snusen gir en liten beskyttelse, men selvsagt ikke mye.
Nikotin øker blodtrykket
Snus og skråtobakk kan også gjøre mer skade enn det du ser i munnen.
Og dette har sammenheng med nikotin-innholdet.
– Nikotin er stort sett harmløst for friske personer. Imidlertid øker nikotin blodtrykket og for hjertesyke kan nikotin derfor øke sannsynligheten for forverret tilstand.
- Bruk av nikotin-produkter kan også føre til redusert fødselsvekt, økt risiko for prematur fødsel og dødfødsel, men disse skadene stammer nok delvis eller i stor grad fra tobakken, ikke bare nikotinen, har professor Vedøy ved SIRUS tidligere forklart.
– Kreft i bukspyttkjertelen er særlig ille, men også en svært sjelden tilstand.
Slik slutter du med snus:
Her er Helsenorge.no sine tips for å slutte med snus:
1. Planlegg å slutte. Bestemmer du deg for en dato, er sjansen stor for at du får det til.
2. Forsøk å endre snusvanene dine frem til sluttedatoen. Lag mindre priser og prøv deg uten snus en stund. Legg en pastill eller nikotintyggegummi under leppen iblant.
3. Hva er din motivasjon for å slutte med snus?
4. Får du abstinensplager når du slutter å snuse, er det fint å vite at slike plager er verst de første 2–3 dagene, i løpet av 2–4 uker er abstinensplagene over for de fleste. Det vanligste er å føle seg svimmel, ukonsentrert, rastløs og i dårlig humør.
5. Drikk mer vann enn vanlig, spis ordentlig og regelmessig. Nikotinlegemidler eller reseptbelagte legemidler beregnet på røykeslutt kan lindre abstinensplager.
6. Vær fysisk aktiv! Det kan også lindre abstinensplager.
Trenger du flere tips til hvordan du kan slutte å snuse? Les hvordan P4-programleder Victoria Bryde klarte å kutte ut uvanen her!
Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no, men er hentet frem igjen til glede for nye lesere!