Dårlig Selvbilde

Dette gjør sosiale medier med selvbildet vårt

Kunne du klart deg fire dager uten?

FACEBOOK: Sosiale medier har blitt en naturlig del av vår hverdag, og vårt eget selvbilde er ofte den tapende part. Foto: © Christin Gilbert
FACEBOOK: Sosiale medier har blitt en naturlig del av vår hverdag, og vårt eget selvbilde er ofte den tapende part. Foto: © Christin Gilbert Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Vi deler bilder av dagens sunne frokost, dokumenterer at vi er på treningssenteret for å vedlikeholde drømmekroppen, og skryter av morsomme opplevelser vi har med venner og bekjente.

SELFIE: Vi skryter av morsomme opplevelser vi har med venner og bekjente og poster selfie etter selfie. Ingenting skal gå forbi udokumentert. Foto: Scanpix/NTB/Maskot
SELFIE: Vi skryter av morsomme opplevelser vi har med venner og bekjente og poster selfie etter selfie. Ingenting skal gå forbi udokumentert. Foto: Scanpix/NTB/Maskot Vis mer

Profilbildet må også skiftes ofte, og vi tar stadig nye selfies slik at vi alltid viser den beste utgaven av oss selv.

Det høres fryktelig slitsomt ut. Likevel er det mange av oss som gjør dette daglig, kanskje til og med uten å tenke over det. Det har nemlig blitt en naturlig del av vår hverdag, og vårt eget selvbilde er ofte den tapende part.

Svein Øverland er psykologspesialist og ekspert på unges psykiske helse og bruk av sosiale medier. Han tror vi påvirkes av sosiale medier i langt større grad enn vi er klar over selv.

– Vi påvirkes jo av andre mennesker, og vi sammenligner oss ofte med andre mennesker. Gjerne med idealer vi ser opp til, og da vil vi stort sett komme dårlig ut av det, sier han til KK.no.

En undersøkelse fra 2013 utført av Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring (NOVA) viser at 12 prosent av unge jenter i dag har et negativt selvbilde, mens det i 2010 bare var på 7 prosent.

LES OGSÅ: Tar du nakenbilder med mobilen?

Vi både påvirker og blir påvirket

Spesielt barn og ungdom lar seg lett påvirke fordi dette ofte er alderen der alle leter etter rollemodeller. Dette kan selvsagt være foreldre og eldre søsken, men også uoppnåelige idealer som popstjerner og kjendiser.

– Så kom bloggerne på banen med sin perfekte fremtoning og ble sett opp til av unge jenter, og nå i dag har vi alle blitt «bloggere» i sosiale medier. Og her fremstilles vi alle bedre. Det betyr at selv folk vi kjenner kan bli rollemodeller, med tilsynelatende perfekte liv, forklarer han.

Resultatet er selvsagt av vi føler oss dårligere med oss selv, og det gjelder de aller fleste av oss.

SELVBILDE: Sosiale medier gjør det mulig å sammenligne seg selv med mennesker fra hele verden. Dette vil sjeldent få oss til å føle oss bra. Foto: Scanpix/NTB
SELVBILDE: Sosiale medier gjør det mulig å sammenligne seg selv med mennesker fra hele verden. Dette vil sjeldent få oss til å føle oss bra. Foto: Scanpix/NTB Vis mer

– Før internett og sosiale medier så man på den peneste jenta i klassen og tenkte at hun var den vakreste i verden, fordi man forholdt seg til det man kjente til, sier Øverland og legger til: 

– I dag kan vi sammenligne oss selv med mennesker fra hele verden, og dermed vil selv den vakreste i klassen føle seg dårligere når hun går på nettet.

På internett vil det alltid finnes mennesker som er penere enn deg, smartere enn deg, har en kulere jobb enn deg og som hele tiden gjør morsomme ting på fritiden. Det er i hvert fall slik det framstår. 

Sosiale medier påvirker oss alle i en eller annen grad, men ved å bruke sosiale medier er vi alle også med på å påvirke andre. Det er altså en evig runddans.

– Når vi legger ut bilder av oss selv der vi ser best mulig ut, eller skryter av fantastiske ting vi gjør, så er vi selv også med på å påvirke andre – på å psyke ut andre. Vi er alle med på å opprettholde denne sirkelen, forklarer psykologen. 

Gjør oss selvsentrerte 

Vi er opptatt av likes, retweets, antall venner og kommentarer – og jo flere, jo bedre. Dersom vi gjør noe som er gøy må det deles så raskt som mulig, og aller helst i nåtid. 

Det kan nesten virke som om vi er redd vi ikke klarer å nyte opplevelsene like bra hvis vi ikke deler det med alle på Facebook, Instagram, Twitter eller Snapchat.

– De snille og pliktoppfyllende pikene får lettere en følelse av å ikke være bra nok, og de som ikke legger ut noen ting er kanskje for selvkritiske.

- Så har du de som legger ut noe hele tiden, de er kanskje mer bevisste på hvordan de bruker sosiale medier, og vil ikke skamme seg for å skryte, sier han.

SØKER BEKREFTELSE: Vi henger oss opp i likes, retweets, kommentarer og antall følgere - og jo flere, jo bedre.  Foto: Scanpix Norway
SØKER BEKREFTELSE: Vi henger oss opp i likes, retweets, kommentarer og antall følgere - og jo flere, jo bedre. Foto: Scanpix Norway Vis mer

Noen kan føle skamangst etter å ha publisert et bilde eller en status, mens andre er skamløse og har ingen problem med å legge ut store deler av livet sitt for offentligheten.

Uansett hvilket forhold du har til sosiale medier så kan man nok si at det ikke gjør livene våre bedre.

– Sosiale medier får ikke folk til å føle seg bedre. Vi blir veldig selvbevisste, selvsentrerte og trenger hele tiden bekreftelse, sier Øverland.

Selfies kan i verste fall få fatale utfall

Ifølge Halvdan Haugsbakken, stipendiat ved Institutt for sosiologi og statsvitenskap ved NTNU, er dette et hett tema som mange forskere har sterke meninger om, noe som igjen også kan føre til at forskere ofte har sterke reservasjoner mot å gi noen entydige svar. 

– Dette henger sammen med at mange faktorer kan spille inn i bruk av teknologi og man kan ikke etablere håndfast at noen forhold er det som er utslagsgivende for endret eller påvirker menneskelig atferd, sier han til KK.no. 

Noen forskningsartikler har likevel statistisk sett forsøkt å sannsynliggjøre at det er en sammenheng, mellom å se at folks iscenesatte vellykkede liv på sosiale medier kan føre til et redusert personlig selvbilde. 

– Man har funnet ut at hvis du ser at ditt nettverk av FB-venner har et vellykket liv, vil du få et dårligere selvbilde av å se det. Dette var funnet i en studie blant amerikanske universitetsstudenter som ble publisert tidligere i år, forteller han og legger til at også slike forskningsresultater tar sine reservasjoner når de offentliggjøres. 

En overdreven bruk av sosiale medier kan altså påvirke oss negativt, avhengig av hva vi anser som negativt. Men det finnes også eksempler på at bruk av sosiale medier kan føre til menneskelig tragedier.

LES OGSÅ: Er du din egen verste fiende?

AVHENGIG: Dersom bruken av sosiale medier går ut over andre deler av livet ditt kan det være en idé å prøve en periode uten. Foto: Scanpix/NTB
AVHENGIG: Dersom bruken av sosiale medier går ut over andre deler av livet ditt kan det være en idé å prøve en periode uten. Foto: Scanpix/NTB Vis mer

– Det siste trenden jeg har lest om innen selfieforskning, for eksempel, er at man har påvist at det er flere som har omkommet av å ta selfies enn å bli angrepet av hai! Det verserer flere eksempler på at unge mennesker har omkommet når de skal ta bilde av seg selv, sier Haugsbakken. 

Dette er spesielt i situasjoner der folk har fått det for seg å ta en gruppeselfie mens de har kjørt på en motorvei – noe som har ledet til at de har mistet kontroll over bilen og det hele har endt med dødsfall. Men dette er riktignok ganske ekstreme tilfeller.

LES OGSÅ: Vet du hva en «healthie» er?

Prøv fire dager uten

I noen tilfeller kan bruken av sosiale medier ta overhånd. Kanskje bruker du for mye tid og energi på det enn hva som er vanlig, eller kanskje fyller det deg med dårlige følelser.

Dette kan være tegn på at det har blitt et problem.

– Grunnvilkårene for alle problemer handler om å se på om det går ut over andre ting i livet, som jobb og familieliv? Eller om du ofte kjenner på vonde følelser etterpå? I så fall bør du nok prøve en abstinensperiode, anbefaler Øverland. 

Bestem deg for å prøve fire dager helt uten sosiale medier, og se hvordan du klarer deg. Dette er nemlig en god framgangsmåte for å finne ut om det har gått for langt.

– Alle tror vi at vi har mer kontroll enn vi har, og når vi mister kontrollen finner vi ofte på unnskyldninger for hvorfor vi ikke klarte å gjennomføre. Det var kanskje noe spesielt som skjedde de dagene, så da måtte du jo, sier psykologen.

Dersom du ikke klarer å gjennomføre å gå fire dager uten å logge deg inn på sosiale medier kan dette være en god indikasjon på at bruken din er overdreven.

Og det kan være en god idé å bestemme seg for å kutte ned, eller å kutte det helt ut.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer