Svette

Dette holder vi kjeft om

Det er noen ting vi ikke forteller bestevenninnen vår engang.

Dette holder vi kjeft om
Publisert
Sist oppdatert
Reklameguttens forsøk på å forklare legen at han har «trøbbel i tårnet» ble en av fjorårets mest populære pauseinnslag på tv. Hvorfor skal man helst ikke ha problemer «der nede»? Og hvorfor er tåfis og luft i magen så fryktelig flaut å prate om?
 • Dette prater vi ikke om
 • Her er noen av de vanligste, og kanskje pinligste kvinneproblemene:

  1. Jeg tisser på meg når jeg nyser

  Såkalte anstrengelseslekkasjer er svært vanlig, og oppstår når trykket i bukhulen øker, for eksempel når du nyser, løper eller ler. Dette er svært vanlig under og etter svangerskapet fordi urinrøret ikke klarer å holde imot fordi den reflektoriske sammentrekningen ikke fungerer godt nok. Dette problemet kan du få bukt med dersom du trener bekkenmusklene dine i form av Kegel-øvelser.

  2. Håret mitt flasser

  Dersom du oppdager små hvite flak i hodebunnen din på størrelse med støvkorn, har du sannsynligvis bare tørr hud i hodebunnen. Det kan være nok å bytte til en mildere sjampo, og eventuelt prøve en gelé som gir fuktighet til hodebunnen.Ved mild flassing anbefales også bruk av en mild flass-sjampo i utsatte perioder, for eksempel i vinterhalvåret. Husk at også fet hodebun kan få flass, bare at flasset forblir i hodebunnen i stedet for å drysse ned. Velg en flas-sjampo tilpasset hodebunnen din.

  3. Plagsomt kroppshår

  Synlig kroppshår på steder det ikke er «vanlig» at man har så mye hår er sjenerende for den det gjelder. Mye og mørk hårvekst på overleppen eller kinnene kan skyldes hormonell ubalanse, og det verste du kan gjøre er å begynne å nappe ut hårene. Det kan nemlig forårsake betennelse i folliklene og føre til mørkere hårvekst. Benytt heller en håfjerningskrem som huden din tåler, eller fjerne håret med laser eller elektrolyse. Voksing er også populært, men frarådes mørkhudede.

  4. Dårlig ånde

  Så mange som 98 prosent av oss lider av dårlig ånde på et tidspunkt i livet. Det er en rekke grunner til at vi opplever det: sterk mat, røyking, hormoner. Det vanligste er likvel at man har slurvet med munnhygienen. Puss tennene, bruk tanntråd (veldig viktig) og rens tungen din minst to ganger daglig.

  5. Luft i magen

  Alle opplever det fra tid til annen, men de færreste vil innrømme det.- Betro deg til legen din. Gass er som regel kostholdsrelatert og kan behandles ved å legge om kostholdet og benytte medikamenter som gjenoppretter balansen, sier Donnica Moore, ekspert innen kvinnehelse i Far Hills, New JerseyLegene er enige om at det er langt flere ting enn det å spise bønner som forårsaker luft i magen. - Mange blir overrasket over å høre at det å drikke av sugerør kan forårsake luft i magen og likeså rå grønnsaker, påpeker Jacqueline Thielen, lege ved Women's health clinic ved Mayo Clinic College of Medicine i Rochester. Videre lister hun opp årsaker som IBS (Irritable bowel syndrome), en tarmsykdom som forårsaker urolig mage og kan føre til både diaré og forstoppelse. Oppimot 15 prosent rammes av dette og folk blir gjerne flaue fordi de føler seg annerledes. - Mange kvinner lider i stillhet og tror de er alene om det, sier Thielen.

  6. Problemer «der nede»

  Dersom du føler at det lukter mye av deg kan det bety at du har pådratt deg en infeksjon.- Noen kvinner går på apoteket og kjøper noe reseptfritt i det stille, men i mange tilfeller går de da glipp av den riktige behandlingen som tar knekken på problemet for godt, sier Donnica Moore.Hun forteller at enkelte kvinner tror at de lukter annerledes enn andre og dette påvirker selvbildet og sexlivet deres.- Snakk med legen din, oppfordrer hun.

  7. Jeg lukter svette

  Ekstrem svetting kan gjøre enhver pinlig berørt, om det så er armhulssvette, klamme hender eller svette føtter som er problemet.- Dette må undersøkes av lege. Det finnes spesielle antipersperanter på resept og i verste fall kan botox injeksjoner være en løsning for svette håndflater, fotsåler og armhuler, sier Donnica Moore.Fotsvette opppstår som regel på grunn av feil fottøy som ikke lar huden puste, som skotøy av syntetiske materialer. LES OGSÅ:
 • Her er de verste lystdreperne
 • 10 pinlige kroppsfeil
 • Spis deg til et vakkert smil
 • Dårlig ånde? Spis bark
 • Nordmenn er tyggegale
 • Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer