Hodepine

Dette kan lindre hodepinen

Uten at du må ty til smertestillende tabletter.

HODEPINE: De fleste tilfellene av hodepine i dagens samfunn er det man kaller spenningshodepine eller stresshodepine.  Foto: Picture-Factory - Fotolia
HODEPINE: De fleste tilfellene av hodepine i dagens samfunn er det man kaller spenningshodepine eller stresshodepine. Foto: Picture-Factory - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er du en av dem som stadig tyr til smertestillende tabletter så fort du kjenner hodepinen komme snikende? Du er ikke alene om å gjøre det, men er du sikker på at det er nødvendig?

Det er mange grunner til at vi får hodepine. De vanligste er blant annet dehydrering, spenninger, stress og lavt blodsukker.

Så før du tar en smertestillende tablett, bør du kanskje prøve å finne ut hva som trigger din.

LES OGSÅ: Naturlige hjelpemidler mot hodepine

Ulike typer hodepine

Sigmund Sagberg Andersen, som er kiropraktor ved Klinikk for Alle Storo, forteller til KK.no at det er viktig å skille mellom de ulike typene hodepine.

- Selv om hodepine sjeldent skyldes underliggende, alvorlig sykdom, skal kraftig og vedvarende hodepine alltid tas på alvor. Dette er spesielt viktig hos barn, og hvis hodepine inntrer plutselig eller gradvis hos personer som ikke har vært plaget tidligere. Dette tilhører sjeldenhetene, men det er likevel viktig å kunne utelukke dette under en eventuell konsultasjon.

- Noen andre årsaker kan være problemer med synet eller migreneproblematikk, men de fleste tilfellene av hodepine i dagens samfunn er det man kaller spenningshodepine eller stresshodepine. Det kan være alt fra stress på arbeidsplassen til stress i det private, som er en underliggende faktor.

LES OGSÅ: Derfor er stress så skadelig

STRESS: Hverdagsstress er en faktor som kan trigge hodepine hos mange.  Foto: Martinan - Fotolia
STRESS: Hverdagsstress er en faktor som kan trigge hodepine hos mange. Foto: Martinan - Fotolia Vis mer

Finn triggerfaktoren

Aud Nome Dueland, som er nevrolog ved Sandvika Nevrosenter, er i likhet med Sagberg Andersen enig i at det er viktig å være klar over at det finnes svært mange forskjellige typer hodepine, og derfor er det vanskelig å fastslå akkurat hva som trigger din.

- Når det er sagt, har svært mange mennesker hodepine av og til, og faktorer som for eksempel stress, søvnmangel, allergi, infeksjoner og bakrus, kan være utløsende for denne typen hodepine.

- For de som har migrene, kan hodepinen hos noen utløses av matvarer, rødvin og parfymelukt. Hos noen kvinner er det ofte også en sammenheng mellom migrene og menstruasjonssyklus.

Dersom du kjenner til hva som utløser hodepinen, mener hun den beste «behandlingen» er å unngå triggerfaktorer.

- Avhengig av smerteintensitet kan søvn hos endel være en god smertelindring. Det å gå en rolig tur i frisk luft kan også hjelpe.

- Hos de med migrene vil ofte hodepinen forsterkes ved fysisk aktivitet, mens hos andre kan det å holde seg i fysisk form faktisk bidra til å redusere risikoen for hodepine. Kognitive tilnærminger kan også være nyttig for de som ha mye plager, sier hun.

LES OGSÅ: Migrene? Da bør du prøve dette

RØDVIN: Rødvin er en av de tingene som kan trigge kraftig hodepine hos personer med migrene.  Foto: Thinkstock.com
RØDVIN: Rødvin er en av de tingene som kan trigge kraftig hodepine hos personer med migrene. Foto: Thinkstock.com Vis mer

Avspenningsøvelser mot hodepine

Sagberg Andersen forteller at stress i hverdagen ofte forårsaker stramme og verkende muskler i skuldre og nakke, og disse kan igjen irritere den nederste delen av hodeskallen og trigge den typiske spenningshodepinen.

- Denne typen hodepine, som direkte kommer av nakkespenninger kalles for cervikogen hodepine. Smertene sitter som regel på den ene siden av hodet og utløses ofte av ensidig bruk av nakken, som for eksempel når man blir sittende med hodet i en vridd stilling over tid.

EKSPERTEN: Sigmund Sagberg Andersen, kiropraktor ved Klinikk for Alle Storo.
EKSPERTEN: Sigmund Sagberg Andersen, kiropraktor ved Klinikk for Alle Storo. Vis mer

- Dette kan skyldes låsninger eller nedsatt bevegelighet i nakkens ledd som gir hodepine, nakkesmerter og stram muskulatur øverst i nakken.

Dersom din hodepine skyldes muskel- og skjelettproblematikk i nakken, mener Sagberg Andersen at en fysikalsk behandling kan hjelpe godt.

- Mange som opplever spente nakkemuskler vil også ha følgesymptomer som hodepine, svimmelhet, kvalme og uklart syn. En kiropraktor bruker hovedsakelig hendene i selve behandlingen, i tillegg til en rekke manipulasjonsteknikker som fokuserer på å gjenopprette normal bevegelighet og elastisitet i muskler og ledd.

Det finnes mange avspenningsøvelser som hjelper på spenningshodepine ved blant annet å senke stressnivået ditt. På lik linje med en massasje, vil da muskulaturen slappe av.

- Hvis årsaken til hodepinen din er en redusert bevegelighet i nakken og ryggsøylen, er det viktig få korrigert dette og sørge for full funksjonalitet. Dette er avgjørende for at muskulaturen skal slippe taket igjen, forklarer han.

LES OGSÅ: Musklene du bør massere hver dag

VONDT I NAKKEN: Stramme og verkende muskler i skuldre og nakke kan irritere den nederste delen av hodeskallen og trigge den typiske spenningshodepinen.  Foto: WavebreakMediaMicro - Fotolia
VONDT I NAKKEN: Stramme og verkende muskler i skuldre og nakke kan irritere den nederste delen av hodeskallen og trigge den typiske spenningshodepinen. Foto: WavebreakMediaMicro - Fotolia Vis mer

Vedvarende kraftig hodepine

Dersom hodepinen din er vedvarende og kraftig, mener ekspertene du bør undersøkes nærmere av en lege.

- Om man plutselig erfarer en kraftig ensidig hodepine, eller om man opplever en helt ny form for hodepine man aldri har erfart før, så bør man også oppsøke lege. Som regel er det uproblematisk og lite alvorlig, men å være føre var er alltid bra.

- Om hodepinen kommer etter traume, som for eksempel bilulykker, fallulykker eller lignende, bør man også oppsøke lege. I tillegg skal, som nevnt, hodepine hos barn tas på alvor, sier Sagberg Andersen.

Nome Dueland mener også at alle som har en hodepine som ikke går over, bør kontakte lege.

- Dersom hodepinen man har hatt før, kommer tilbake og blir verre - enten sterkere, eller hyppigere - bør man også gå til lege. Det er viktig å få stilt riktig hodepinediagnose, for forskjellige hodepiner skal ha forskjellig behandling, forklarer hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer