Salt

Dette kan redde livet ditt

Ny oppdagelse kan være løsningen på utbredt helseproblem.

Bruk av tang i stedet for salt i maten kan vise seg å gi stor helsegevinst. Foto: All Over PressAll Over Press
Bruk av tang i stedet for salt i maten kan vise seg å gi stor helsegevinst. Foto: All Over PressAll Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Vi spiser altfor mye salt. Nordmenns saltinntak er ifølge Helsedirektoratet omtrent 10 gram om dagen i gjennomsnitt. Det er dobbelt så høyt som anbefalt. Høyt saltinntak kan øke blodtrykket og risikoen for hjerte- og karsykdommer.

Ferdigmat er saltverstingen

Den største saltkilden er ferdigmat, som bidrar med 60-75 prosent av saltinntaket. Fra rene råvarer får vi mindre enn 10 prosent. Direkte salting av maten under tilbereding og spising bidrar med resten av saltet i kosten.
 • Her er den sunne snacksen
 • Sensasjonell oppdagelse

  En ny oppdagelse kan nå gjøre vårt overdrevne saltinntak til historie, revolusjonere matindustrien og bedre helsa for millioner av mennesker.Forskere ved Sheffield Hallam University i Storbritannia har jobbet med helsekostprodusenten Seagreens for å gjøre ferdigmat sunnere. Prosjektet har vært å finne ut om tørket og oppmalt tang kan erstatte salt i ferdigmat. Ikke bare har det vist seg å være mulig, men tang fungerer ifølge forskningsresultatene bedre enn salt.

  Gir smak og holdbarhet

  Tang gir salt smak på maten, men har et langt sunnere innhold av mineralsalter enn husholdningssalt. Vanlig salt inneholder hele 40 prosent av stoffet natrium, som kan være helseskadelig om man får i seg for mye. Tangpulveret inneholder bare 3,5 prosent natrium.
 • Trøstematen du har godt av
 • I tillegg har tangen samme evne som salt når det gjelder å gjøre matvarer holdbare, hvilket er viktig både for produsentene og for oss som skal spise maten. Testing har også vist at tangpulveret er veldig rent.

  - Massiv effekt

  Forskningsleder Andrew Fairclough er svært begeistret over oppdagelsen.- Dette har potensiale til å få en massiv effekt på matindustri og folkehelse, sier han i en pressemelding.
 • Lørdagschipsen dreper sexlysten
 • Se hva Hollywood-kjendisene spiser når de er fyllesyke
 • Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer