VÆR FORSIKTIG: Vått hår er ekstremt sårbart, så vær forsiktig om du surrer håret inn i et håndkle etter du har vasket det. Foto: Getty Images/Ron Chapple Studios RF
VÆR FORSIKTIG: Vått hår er ekstremt sårbart, så vær forsiktig om du surrer håret inn i et håndkle etter du har vasket det. Foto: Getty Images/Ron Chapple Studios RF Vis mer

Hår

Dette kan skade håret ditt

Pakker du det våte håret inn i et håndkle etter dusjen? Det bør du helst slutte med.

Publisert
Håret er på sitt aller mest sårbare når det er vått, og derfor bør du også være ekstra forsiktig med hvordan du behandler det.

Du bør for eksempel ikke børste håret mens det fortsatt er vått. Sørg derfor for å gre ut alle flokene før du vasker håret, og så la det tørke helt før du tar fram hårbørsten igjen.

Du bør heller ikke sove med vått hår. Å gnikke vått hår mot puta hele natta er ikke bra for verken hår eller hodebunn, sier ekspertene.

– Vær varsom

En annen vane som mange av oss har er å surre et håndkle rundt nyvasket, vått hår, men også det kan være skadelig for håret.

– Håret har ikke godt av å vikles inn i et håndkle når det er fuktig, sier Mette Boll Petersen, creative educator hos ghd i Skandinavia.

– Dette skyldes at håret er veldig sensitivt når det er vått, og du kan derfor risikere at det brekker.

– Hvis du likevel vil vikle opp håret, må du ikke vri håndkleet for hardt rundt håret, men pakke det forsiktig inn, sier Mette Boll Petersen.

Hun sier det beste er å bruke et mikrofiberhåndkle, som er mer skånsomt for håret. De kan være litt vanskelige å få tak i, men hun foreslår at du sjekker sportsbutikkene.

– Ofte har de det sammen med turutstyr, siden mikrofiberhåndklær er så lette å bære på, sier hun.

Unngå «bikkjemetoden»

Lise Holm-Glad er ikke helt enig i at det er direkte skadelig å surre vått hår inn i et håndkle, men hun presiserer at du bør unngå å gni håndkleet hardt fram og tilbake.

Å frottere for hardt, den såkalte bikkjemetoden, kan nemlig få håret til å floke seg veldig og i verste fall brekke.

– Klem vannet forsiktig ut med et håndkle eller sett det i en turban rundt håret slik at det trekker til seg vannet på den måten, foreslår Lise Holm-Glad.

LES OGSÅ: Slik får du håret til å vokse fortere

Andre ting å tenke på

Må du sove med vått hår, er det et par ting du kan gjøre for å minimere skaden:

Velg riktig pute: En pute med trekk i et glatt stoff som silke eller sateng er aller best. Da har håret mindre sjanse til å hekte seg i fibre fra putetrekket.

Flett håret: – Hvis du legger deg med vått hår, er det smart å flette det i en tykk flette og feste med en frottéstrikk, sier Lise Holm-Glad, leder for Defines frisørteam.

LES OGSÅ: Slik tar du vare på håret i sommer

Vær effektiv med føneren

Det beste er uansett om du tørker håret før du utsetter det for børsting og hodeputegnikking. For at det skal gå raskest mulig å tørke håret, bør du sørge for å rense føneren med jevne mellomrom.

I tillegg bør du beholde nebbet på føneren, peke den langs hårets lengde – ikke mot hodebunnen. Da får du utnyttet varmen og luften bedre og tørkingen går raskere.

– Behold nebbet på, det går faktisk fortere, sier Mette Boll Petersen.

Du bør aldri føne klissvått hår, så klem ut overflødig vann først og la gjerne håret lufttørke noe før du begynner føningen.

Og bruk alltid varmebeskyttelse!

Forsiktig med børsten

– Vi anbefaler at du børster ut flokene av håret ditt når det er tørt, før du vasker det, forklarer Lise Holm-Glad.

– Bruk en børste med myke tagger når du børster ut flokene, aller helst en myk børste med naturbust. Begynn nederst i spissene når du grer ut floker aldri innerst, sier hun.

Dessuten bør du alltid bruke balsam. Hvis håret virker tungt etter balsambruk, kan du bare påføre produktet i hårtuppene, der håret er mest skadet og trenger mest pleie, sier Lise Holm-Glad.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer