Forkjølelse

Dette kan stoppe høst-forkjølelsen

Leger kimser ikke av Hollywood-filmenes yndlingskur mot forkjølelse. Prøv kyllingsuppe!

PRØV KYLLINGSUPPE: Kjenner du forkjølelsen komme, prøv en sterk kyllingsuppe, gjerne thailandsk. Oppskrifter får du lenger ned i denne saken. Foto: All Over Press
PRØV KYLLINGSUPPE: Kjenner du forkjølelsen komme, prøv en sterk kyllingsuppe, gjerne thailandsk. Oppskrifter får du lenger ned i denne saken. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Et snufsete lite barn med skjerf rundt halsen som blir servert kyllingsuppe av mamma - du har sett det på film.

Du har kanskje tenkt at dette kjerringrådet sikkert funker som is på kjærlighetssorg, men forskere har plukket fra hverandre bestemors oppskrift og funnet effekt! Den gode, gamle måten å tenke mat som kan lindre plager, er altså hentet frem igjen. Legene ved den amerikanske Mayo-klinikken skriver at kyllingsuppe faktisk kan kurere, eller i det minste lindre, en forkjølelse. Det virker på to måter:

Lindrer betennelser

Om suppen er kokt på brusk og ben, får du i deg næringsstoffer som kan lindre betennelser. For det andre gjør kyllingsuppen at slim løsner og beveger seg hurtigere gjennom systemet i en periode, slik at den tiden som virusene er i kontakt med slimhinnene i nesen, kortes ned. Lungene avlastes også, ifølge legene ved den verdenskjente, ideelle amerikanske klinikknettverket Mayo-klinikken.

LES OGSÅ: Mat som kurerer gruff

Letter det tette

Andre supper kan også fungere. Dampen fra den varme bollen kan lette tette neser, og suppe er enkelt å få ned om appetitten er dårlig. Varm buljong øker blodsirkulasjonen, løser opp slim, lindrer halsvondt og demper hoste.

Ingredienser som hvitløk og pepper inngår ofte i kyllingsuppe-oppskriften, og anses å ha en lindrende effekt på forkjølelse og hoste. Hvitløk inneholder alliin, som gjør at du blir mindre tett i nesen. Hvitløk antas også å være en sterk antioksidant, som virker beskyttende på kroppens celler. Den hvite luktbomben antas også å ha infeksjonsdempende egenskaper.

LES OGSÅ: Derfor er du forkjølet nå

Thailandsk kyllingsuppe

3 kyllingfileter
500 gram wokgrønnsaker, thai-typen
1,5 teskje fiskesaus
1,5 teskje karripasta
koriander
200 gram risnudler
1,5 liter hønsebuljong

1. Kok nudlene som beskrevet på pakken. Skyll dem i kaldt vann, og la dem renne av i et dørslag.

2. Skjær filetene i strimler. Kok opp buljongen. Legg i kyllingen, og utinede grønnsaker. Kok under lokk til alt er gjennomkokt, ca 3-5 minutter.

3. Smak til med saus og karripasta. Vær forsiktig med den sterke pastaen.

4. Tilsett nudlene og varm suppen, strø over litt koriander. Server med brød.

Indisk kyllingsuppe

800 g kyllingfilet
2 ss olje (kan sløyfes)
1 løk
10 dl hønsebuljong
2 dl H-melk (ev. lettere variant)
1/2 purre
2 gulrøtter
2 ts karri
2 ss mangochutney
2 ts maisennamel
4 ss kaldt vann
2 appelsiner
1 ts salt
1 ts grovmalt pepper

1. Skjær kyllingfileten i strimler og fres kjøttet et par minutter på middels sterk varme i olje. Skjær gulrøttene i strimler og purre i ringer.

2. Kok opp buljong og H-melk (bruk lettmelk eller skummet hvis du ønsker et magrere alternativ). Rør inn mangochutney og karri og tilsett grønnsakene.

3. Rør maisennamel i kaldt vann og tilsett det i en tynn stråle mens du rører om. Kok suppen i cirka 5 minutter.

4. Tilsett de ferdig stekte kyllingstrimlene og la alt trekke til det blir gjennomvarmt. Smak til med saften av presset appelsin og salt og pepper.

Oppskrifter fra Tasteline.com og kk.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer