Du har kanskje tenkt at dette kjerringrådet sikkert funker som is på kjærlighetssorg, men forskere har plukket fra hverandre bestemors oppskrift og funnet effekt! Den gode, gamle måten å tenke mat som kan lindre plager, er altså hentet frem igjen. Legene ved den amerikanske Mayo-klinikken skriver at kyllingsuppe faktisk kan kurere, eller i det minste lindre, en forkjølelse. Det virker på to måter:
Lindrer betennelser
Om suppen er kokt på brusk og ben, får du i deg næringsstoffer som kan lindre betennelser. For det andre gjør kyllingsuppen at slim løsner og beveger seg hurtigere gjennom systemet i en periode, slik at den tiden som virusene er i kontakt med slimhinnene i nesen, kortes ned. Lungene avlastes også, ifølge legene ved den verdenskjente, ideelle amerikanske klinikknettverket Mayo-klinikken.LES OGSÅ: Mat som kurerer gruff
Letter det tette
Andre supper kan også fungere. Dampen fra den varme bollen kan lette tette neser, og suppe er enkelt å få ned om appetitten er dårlig. Varm buljong øker blodsirkulasjonen, løser opp slim, lindrer halsvondt og demper hoste.Ingredienser som hvitløk og pepper inngår ofte i kyllingsuppe-oppskriften, og anses å ha en lindrende effekt på forkjølelse og hoste. Hvitløk inneholder alliin, som gjør at du blir mindre tett i nesen. Hvitløk antas også å være en sterk antioksidant, som virker beskyttende på kroppens celler. Den hvite luktbomben antas også å ha infeksjonsdempende egenskaper.
LES OGSÅ: Derfor er du forkjølet nå
Thailandsk kyllingsuppe
3 kyllingfileter500 gram wokgrønnsaker, thai-typen
1,5 teskje fiskesaus
1,5 teskje karripasta
koriander
200 gram risnudler
1,5 liter hønsebuljong
1. Kok nudlene som beskrevet på pakken. Skyll dem i kaldt vann, og la dem renne av i et dørslag.
2. Skjær filetene i strimler. Kok opp buljongen. Legg i kyllingen, og utinede grønnsaker. Kok under lokk til alt er gjennomkokt, ca 3-5 minutter.
3. Smak til med saus og karripasta. Vær forsiktig med den sterke pastaen.
4. Tilsett nudlene og varm suppen, strø over litt koriander. Server med brød.
Indisk kyllingsuppe
800 g kyllingfilet2 ss olje (kan sløyfes)
1 løk
10 dl hønsebuljong
2 dl H-melk (ev. lettere variant)
1/2 purre
2 gulrøtter
2 ts karri
2 ss mangochutney
2 ts maisennamel
4 ss kaldt vann
2 appelsiner
1 ts salt
1 ts grovmalt pepper
1. Skjær kyllingfileten i strimler og fres kjøttet et par minutter på middels sterk varme i olje. Skjær gulrøttene i strimler og purre i ringer.
2. Kok opp buljong og H-melk (bruk lettmelk eller skummet hvis du ønsker et magrere alternativ). Rør inn mangochutney og karri og tilsett grønnsakene.
3. Rør maisennamel i kaldt vann og tilsett det i en tynn stråle mens du rører om. Kok suppen i cirka 5 minutter.
4. Tilsett de ferdig stekte kyllingstrimlene og la alt trekke til det blir gjennomvarmt. Smak til med saften av presset appelsin og salt og pepper.
Oppskrifter fra Tasteline.com og kk.no