Menstruasjon

Dette kan være årsaken til at mensen er sen

- Det finnes en rekke vanlige og mindre vanlige grunner til at dette skjer, sier gynekolog.

MENSEN UTEBLIR: Hva er egentlig årsaken hvis den ikke skulle dukke opp, og man er helt sikker på at man ikke er gravid? FOTO: NTB Scanpix
MENSEN UTEBLIR: Hva er egentlig årsaken hvis den ikke skulle dukke opp, og man er helt sikker på at man ikke er gravid? FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Jeg tipper de aller fleste av oss kan bli lei av den såkalte «dameuken» man får stort sett én gang i måneden. Som regel dukker den opp når det passer som minst, og så må man styre med det en hel uke før det er over.

Selv om det kan være irriterende, er det viktig å huske på at vi har mensen for en grunn - og hvis den ikke kommer er det mest sannsynlig et tegn på at man enten er gravid, eller at noe ikke er helt som det skal. Hos de fleste kvinner er mensen nokså regelmessig, og kommer med cirka 25 til 32 dagers mellomrom - med noe variasjon fra gang til gang.

Dersom mensen er over én uke for sen, defineres det som at den har uteblitt.

Medikamenter kan være årsaken

Men hva er egentlig årsaken hvis den ikke skulle dukke opp, og man er helt sikker på at man ikke er gravid?

Ifølge Ole-Erik Iversen, som er gynekolog og professor i medisin ved Universitetet i Bergen, finnes det en rekke vanlige og mindre vanlige grunner til at dette skjer. Det kan for eksempel skyldes alderen din.

- Hos de yngste er menstruasjonen ofte uregelmessig, forsinket eller uteblitt i starten, det samme gjelder for kvinner i 40-årene som nærmer seg eller som har kommet i overgangsalderen, har han tidligere sagt til KK.

Utover alder kan også medikamenter, som for eksempel enkelte typer prevensjonsmidler eller medisin mot psykiske plager, forhindre blødninger.

- Prevensjonsmidler som kun inneholder gestagen (progesteron) gir mer småblødninger og blødningsforstyrrelser enn kombinasjonstypen – dette gjelder minipiller, p-sprøyte, p-stav og hormonspiral.

- Når det er sagt er det en klar andel som opplever dette ved bruk av kombinasjonspiller - kanskje 20 prosent.

LES OGSÅ: Blir du svært oppblåst når du har mensen? Her er noen råd!

Trening og slanking

Det er heller ikke uvanlig at overdreven slanking eller stor vektnedgang over en kort periode kan påvirke menstruasjonen. Ifølge det svenske nettstedet Baaam kan vektnedgang forstyrre hormonbalansen i kroppen, så mensen uteblir. Det kan også Mette Haase Moen, professor og overlege ved kvinneklinikken på St. Olavs hospital, bekrefte.

– Ved intens trening mer enn cirka to timer per dag kan menstruasjonen stoppe opp. Hos noen kan det samtidig foreligge spiseforstyrrelser, for eksempel hos jenter som driver estetisk gymnastikk, har Haase Moen tidligere sagt til KK.

– Dette skjer fordi impulsene fra hypofysen i hjernen (FSH og LH) til eggstokkene stopper opp, de går i en dvale uten hormonproduksjon og uten modning av egg, sier hun.

Baaam mener i tillegg at miljøforandringer og stress påvirke menstruasjonen. Går man rundt og er stresset over at mensen ikke kommer, så er det faktisk stor sannsynlighet for at den kommer enda senere.

Hvor lenge bør man vente før man oppsøker lege?

- Dersom det hverken skyldes prevensjonen din eller graviditet, ville jeg oppsøkt lege etter seks til tolv måneder. Da vil han eller hun gjøre en vurdering av faktorer som vekt og kosthold, samt sjekke at det ikke skyldes hormonrelatert sykdom.

- Både stoffskiftesykdommer og svulster i ulike organer kan påvirke hormonene ved å enten øke eller senke dem. Derfor er det viktig at du ikke venter lengre enn ett år, har Haase Moen sagt.

Premenstruelt syndrom

De aller fleste av oss har plager i en eller annen grad i perioden før mensen, men for noen er det snakk om plager som går utover hverdag og livskvalitet.

Tallene er ikke helt sikre, og spørs hvilke diagnosekriterier man setter, men omkring 20 prosent har plager som påvirker dagene i slik grad at det er snakk om PMS – Premenstruelt syndrom.

PMS er flere plager og symptomer under lutealfasen i menstruasjonssyklusen, altså i perioden før mensen, som forsvinner igjen når mensen starter. Hvorfor noen plages mer enn andre vites ikke.

Behandling mot PMS

- Man vet ikke presis hva som utløser PMS, men det nærmeste man har kommet er at man mener det har å gjøre med nedbrytningsprodukter fra hormonet progesteron som dannes etter eggløsning og frem til menstruasjonen, har Haase Moen, tidligere sagt til KK.

Det finnes behandling mot PMS, mens noen også opplever bedring ved for eksempel trening. En del får hjelp av å begynne på hormonell prevensjon, og i tillegg kan enkelte symptomer behandles hver for seg.

- Noen begynner på hormonell prevensjon for å få kontroll på hormonene, og for moderat til alvorlig PMS kan man gi antidepressiva i små doser, forteller Trine Aarvold, lege ved Sex & Samfunn.

LES OGSÅ: Den beste treningen når du har mensen

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer