Menstruasjon

Dette kan være årsaken til at mensen er sen

- Det finnes en rekke vanlige og mindre vanlige grunner til at dette skjer, sier gynekolog.

MENSEN UTEBLIR: Hva er egentlig årsaken hvis den ikke skulle dukke opp, og man er helt sikker på at man ikke er gravid? FOTO: NTB Scanpix
MENSEN UTEBLIR: Hva er egentlig årsaken hvis den ikke skulle dukke opp, og man er helt sikker på at man ikke er gravid? FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Jeg tipper de aller fleste av oss kan bli lei av den såkalte «dameuken» man får stort sett én gang i måneden. Som regel dukker den opp når det passer som minst, og så må man styre med det en hel uke før det er over.

Selv om det kan være irriterende, er det viktig å huske på at vi har mensen for en grunn - og hvis den ikke kommer er det mest sannsynlig et tegn på at man enten er gravid, eller at noe ikke er helt som det skal. Hos de fleste kvinner er mensen nokså regelmessig, og kommer med cirka 25 til 32 dagers mellomrom - med noe variasjon fra gang til gang.

Dersom mensen er over én uke for sen, defineres det som at den har uteblitt.

Medikamenter kan være årsaken

Men hva er egentlig årsaken hvis den ikke skulle dukke opp, og man er helt sikker på at man ikke er gravid?

Ifølge Ole-Erik Iversen, som er gynekolog og professor i medisin ved Universitetet i Bergen, finnes det en rekke vanlige og mindre vanlige grunner til at dette skjer. Det kan for eksempel skyldes alderen din.

- Hos de yngste er menstruasjonen ofte uregelmessig, forsinket eller uteblitt i starten, det samme gjelder for kvinner i 40-årene som nærmer seg eller som har kommet i overgangsalderen, har han tidligere sagt til KK.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer