Silikon

Dette opererer flest norske kvinner nå

Stadig flere tyr til kosmetisk kirurgi før bikinisesongen.

SILIKON-SESONG: Akkurat nå legger nærmere 30 prosent flere kvinner seg under kniven enn ellers i året.  Foto: All Over Press
SILIKON-SESONG: Akkurat nå legger nærmere 30 prosent flere kvinner seg under kniven enn ellers i året. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sommeren nærmer seg og for å føle deg litt bedre på stranda, har du kanskje innført godteristopp eller et par ekstra treningsøkter?

Noen nøyer seg imidlertid ikke med det.

Teres Medical Norge, som er en av landets største klinikker innen kosmetisk kirurgi, kan fortelle at på to år så har antall norske kvinner som tar brystløft og brystforstørrelse hos dem økt med nesten 70 prosent

LES OGSÅ: Kvinnene som vil ha størst mulig

Forsommer er høysesong

En stor andel av de som forstørrer brystene, gjør det akkurat nå. Mai måned er høysesong for denne typen kosmetisk kirurgi.

- Det er vesentlig flere som får utført brystforstørrelse nå før sommeren, rundt 20-30 prosent flere enn ellers i året, sier daglig leder Erik Grefberg i Teres Medical Norge til KK.no.

Fra 2011 til 2013 opplevde de, som er Skandinavias største kjede av private sykehus og klinikker, en økning i brystløftoperasjoner med silikoninnlegg på 67 prosent.

Av alle kroppsdeler man kan forskjønne, er brystene mest populært.

- Brystforstørrelser er den desidert største kategorien inngrep vi utfører, og det står for cirka halvparten av hele vår omsetning, forteller Grefberg.

De siste ti årene er kosmetisk kirurgi blitt mer utbredt. Mens det tidligere var flest unge som fikk det utført, er det nå flere voksne kvinner som endrer på utseende.

LES OGSÅ: Stadig flere operer underlivet

FLERE ELDRE: Hos Teres har gjennomsnittsalderen blant norske kvinner som tar brystløft og brystforstørrelse, økt med ti år.  Foto: All Over Press
FLERE ELDRE: Hos Teres har gjennomsnittsalderen blant norske kvinner som tar brystløft og brystforstørrelse, økt med ti år. Foto: All Over Press Vis mer

Stadig flere mødre

I perioden 2011 til 2013, økte gjennomsnittsalderen blant de som fikk utført brystløft og brystforstørrelse fra 35 år til 46 år.

- Den største økningen ser vi i kategorien mammagruppen. De vanligste inngrepene i denne gruppen er brystløft, brystimplantat og bukoperasjon, forteller plastisk kirurgi og medisinsk direktør Eystein J. Hauge i Teres til KK.no.

I motsetning til yngre kvinner, får denne gruppen kvinner oftere utført både brystløft og brystforstørrelser, og må gjerne ut med over 50 000 kroner for dette.
 
Grefberg forteller at denne kategorien kvinner, ofte er kvinner som har fått barn og ammet.

- Den typiske kvinnen er hun som vil ha tilbake fasongen brystene hadde før, sier han.

Brystinnleggene kvinnene velger, har en gjennomsnittsstørrelse på 300 ml.

- Valg av størrelse har mest å gjøre med kvinnens kroppsstørrelse, men vi ser at jo eldre kvinnen er, desto mer naturlig ønsker hun at brystene skal se ut, sier Grefberg.

LES OGSÅ: Stadig flere menn opererer dette

Ingen quick fix for selvbildet

Selv om kosmetisk kirurgi blir stadig vanligere, så viser forskning at det kan ha begrenset effekt på selvbildet.

En norsk studie antydet at kvinner som får utført kosmetisk kirurgi ikke får et bedre selvbilde på lang sikt.

Ifølge psykolog og leder av studien, Tilmann von Soest ved Psykologisk institutt ved Universitetet i Oslo, ble kvinnene som regel mer fornøyde med akkurat den kroppsdelen som ble operert.

Endringen hadde imidlertid liten innvirkning på selvbildet over tid.

Vurderer du å få utført kosmetisk kirurgi, er det viktig at du forsikrer deg om at både klinikken og kirurgen har tilstrekkelig kompetanse.

Spør kirurgen hvor mange operasjoner vedkommende har utført, og kontakt Norsk pasientskadeerstatning.

Kontroller med dem om kirurgen tidligere har vært klaget inn, og hvorvidt klageren har fått medhold eller ikke.    

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer