Knipeøvelser

Dette prater vi ikke om

Synger ikke presten reint? Her er de syv pinligste helseproblemene.

Dette prater vi ikke om
Publisert
Sist oppdatert


Reklameguttens forsøk på å forklare legen at han har «trøbbel i tårnet» ble en av fjorårets mest populære pauseinnslag på tv. Uttrykk som ugg i kikkerten, troll i trompeten og presten synger ikke reint ble slagere over natten. Hvorfor er det så flaut å ha problemer «der nede», å ha magen full av gass eller problemer med å gjøre «bommelomm»?

 • 10 pinlige kroppsfeil

 • Urinlekkasjer

  Millioner av kvinner lever i skam fordi de lider av urinlekkasjer, luft i magen eller sjenerende kroppslukt.

  - De pinligste helsetilstandene er de som er toalettrelaterte, altså alt som har med det som skjer på baderommet å gjøre. Dette kan være blære – eller tarmroblemer og menstruasjonsproblemer, sier Donnica Moore, ekspert innen kvinnehelse i Far Hills, New Jersey til helsenettstedet Webmd.com

  Urinlekkasjer anses som «unormalt» etter at du er pottetrent, men den gode nyheten er at det finnes mange behandlingsformer.

  - Medisiner, kostholdsendringer og visse knipeøvelser kan hjelpe på problemet, sier Jacqueline Thielen, lege ved Women's health clinic ved Mayo Clinic College of Medicine i Rochester.

  Hun forteller at på en god andreplass ligger problemer med kroppslukt og dårlig ånde. Dette er plager som det finnes mange behandlingsformer for, men å tie det i hjel gjør vondt verre for mange kvinner.

  - Vi knytter gjerne disse problemene til alderdom og ingen vil innrømme at de blir eldre. En tankevekker er det kanskje at en av tre som sliter med urinlekkasjer er under 35 år, sier Thielen.

  Luft i magen

  Alle har det, men de færreste vil innrømme det.

  - Betro deg til legen din. Gass som regel er kostholdsrelatert og kan behandles ved å legge om kostholdet og benytte medikamenter som gjenoppretter balansen, sier Donnica Moore.

  Legene er enige om at det er langt flere ting enn det å spise bønner som forårsaker luft i magen.

  - Mange blir overrasket over å høre at det å drikke av sugerør kan forårsake luft i magen og likeså rå grønnsaker, påpeker Jacqueline Thielen.

  Videre lister hun opp årsaker som IBS (Irritable bowel syndrome), en tarmsykdom som forårsaker urolig mage og kan føre til både diare og forstoppelse. Oppimot 15 prosent rammes av dette og folk blir gjerne flaue fordi de føler seg annerledes.

  - Mange kvinner lider i stillhet og tror de er alene om det, sier Thielen.

  Sjenerende kroppslukt

  Ekstrem svetting kan gjøre enhver pinlig berørt, om det så er armhulssvette eller klamme hender som er problemet.

  - Dette må undersøkes av lege. Det finnes spesielle antipersperanter på resept og i verste fall kan botox injeksjoner være en løsning for svette håndflater, fotsåler og armhuler, sier eksperten Donnica Moore.

  Thielen legger til at dersom man opplever en endring i mengden svette man utskiller, bør man oppsøke hjelp.

  - Hvis det fører til at du unngår spesielle aktiviterer på grunn av ekstrem svetting, så finnes det behandling, sier hun.

  Utflod


  Dette kan bety at du har pådratt deg en infeksjon.

  - Noen kvinner går på apoteket og kjøper noe reseptfritt i det stille, men i mange tilfeller går de da glipp av den riktige behandlingen som tar knekken på problemet for godt, sier Donnica Moore.

  Hun forteller at enkelte kvinner tror at de lukter annerledes enn andre og dette påvirker selvbildet og sexlivet deres.

  - Snakk med legen din, oppfordrer hun.

  Manglende sexlyst

  Særlig kvinner er redde for å si at de ikke har lyst av frykt for å virke unormale.

  - Lav sexlyst kan ha psykologiske, biologiske eller sosiale åraker, forklarer Thielen.

  For eksempel kan en kvinne som tar på seg en omsorgsfull rolle fordi hun har pleietrengende foreldre gjøre at hun blokkerer følelser som gjør henne tilgjengelig for sex.

  - Manglende sexlyst kan bunne i depresjoner, nervøsitet, prestasjonsangst eller et lavt selvbilde. Også biologiske årsaker som hjertesykdommer, sukkersyke eller bruk av visse medisiner kan påvirke sexlysten, konkluderer legen.


  LES OGSÅ:
 • Her er de verste lystdreperne
 • 10 pinlige kroppsfeil
 • Spis deg til et vakkert smil
 • Dårlig ånde? Spis bark
 • Nordmenn er tyggegale
 • Legen din spør deg ikke alltid rett ut, våg å ta opp ting på eget initiativ.
  Legen din spør deg ikke alltid rett ut, våg å ta opp ting på eget initiativ. Vis mer
  Skuespiller Kim Catralls rollefigur Samantha i Sex og singelliv kan prate om det meste, men når det kommer til pinlige helseproblemer sier hun ikke stort.
  Skuespiller Kim Catralls rollefigur Samantha i Sex og singelliv kan prate om det meste, men når det kommer til pinlige helseproblemer sier hun ikke stort. Vis mer
  Jentegjengen i Sex og singelliv er kanskje litt uvanlig? Samantha var god å ha da Carrie satte fast pessaret sitt.
  Jentegjengen i Sex og singelliv er kanskje litt uvanlig? Samantha var god å ha da Carrie satte fast pessaret sitt. Vis mer
  Rollefiguren Samantha i Sex og singelliv, spilt av Kim Cattrall, er blitt et forbilde for frisinnede kvinner med munndiaré.
  Rollefiguren Samantha i Sex og singelliv, spilt av Kim Cattrall, er blitt et forbilde for frisinnede kvinner med munndiaré. Vis mer
  Her skuespillerne Kristin Davis, Sarah Jessica Parker, Cynthia Nixon og Kim Cattrall, det berømte firkløveret fra suksesserien Sex og singelliv.
  Her skuespillerne Kristin Davis, Sarah Jessica Parker, Cynthia Nixon og Kim Cattrall, det berømte firkløveret fra suksesserien Sex og singelliv. Vis mer
  Legen din er vant til det meste, så ikke vær redd for å ta opp pinlige ting.
  Legen din er vant til det meste, så ikke vær redd for å ta opp pinlige ting. Vis mer
  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer