Hårtap

Dette sier håret ditt om helsa

Kjenner du signalene?

Er ikke håret på lag med deg? Kanskje kroppen din prøver å fortelle deg noe.
Er ikke håret på lag med deg? Kanskje kroppen din prøver å fortelle deg noe. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Du har over en lengre periode slitt med «bad hair day». Håret ditt vil ikke som du vil, du synes det virker tamt og livløst, og du er rett og slett lei. Du setter opp håret i en hestehale, og prøver å ikke tenke noe mer på det.

Men kanskje håret ditt prøver å fortelle deg noe? I noen tilfeller er det mer enn bare pleie av håret og hodebunnen som skal til. For noen ganger er det tilstander og sykdommer som kan angripe kroppen så vel som håret.

Les også: 50 veier til vakkert hår

Her kan du lese om hva som kan skje mer håret og hvorfor. Nederst i artikkelen får du noen råd om hvordan du kan beskytte håret.

PROBLEMET ER: Hvite flekker på skulderen

Flass kommer ikke dit av seg selv, men faller ned fra hodet. Flass er ikke smittsomt, så hvorfor får man det egentlig? Leger er faktisk usikre. Noen tror det er tørr hodebunn som forårsaker flass, eller fet hud, for hyppig eller sjelden vask med sjampo, stress, eksem, psoriasis, for mye bruk av hårpleieprodukter eller ugunstig næringsinntak. Men det er nok sopp som er den virkelige synderen, mens faktorene over kan forverre flassingen.

Dette er en sopp som finnes i hodebunnen til de fleste av oss, men som ikke nødvendigvis forårsaker noe problem, ifølge Norsk helseinformatikk.

Selv om mange synes det er flaut og ubehagelig med flass, er det i alle fall ikke farlig. Ofte kan problemet behandles med spesialsjampo – som fås enten med eller uten resept, eventuelt salisylsyre eller balsam. Hvis alle råd er prøvd uten at det hjelper, kan det lønne seg å oppsøke lege.

Les også: Dette holder vi kjeft om

PROBLEMET ER: Gult flass

Hvis flasset er gult og fett, og ligger som et lag utpå hodebunnen, kan du ha seborrisk eksem. Dette er en betennelsestilstand og kan opptre der hvor det er ekstra mange fettkjertler, som i hodebunnen og i ansiktet. Det antas at det er hormonforandringer eller sopp som forårsaker eksemen, og i noen tilfeller nevrologiske problemer. Eksemen behandles likevel på samme måte som vanlig flass, altså med spesialsjampo. Milde kortisonkremer kan også ha god effekt, og i noen tilfeller antibiotisk behandling.

Man kan ofte se denne flasstypen hos små barn, som får utslett i hodebunnen. Årsaken er trolig høy talgproduksjon på grunn av hormonell stimulering fra moren i fosterlivet.

Les mer om seborrisk flass på Lommelegen

PROBLEMET ER: Du mister mye hår

Fakta er at å miste rundt 100 hårstrå om dagen er helt normalt. Så om børsten din er full av hår etter morgenstellet, betyr ikke det at du er i ferd med å bli skallet. Rundt 90 prosent av de 100 000 hårsekkene på hodene våre vokser til en hver tid. Resten er i en hvilefase, og håret vil falle ut etter to til tre måneder. Dette erstattes av nytt hår, og syklusen fortsetter.

Noen tilstander kan imidlertid gjøre at du mister mer hår enn de 100 per dag. Det kan for eksempel være på grunn av en operasjon, fødsel, legemidler eller mye stress. Dette kan pushe håret inn i hvilefasen, og rundt to måneder senere kan du oppleve at du mister mye hår. Dette kalles telogen effluvium, og kjennetegnes som en midlertidig periode med hårtap. I de fleste tilfeller vil håret vokse ganske raskt tilbake av seg selv.

Tynnhåret? Her er løsningen!

PROBLEMET ER: Skallede flekker

Alopecia areata, eller flekkvis håravfall, er en hudsykdom der en person plutselig får hårløse hudflekker. De fleste som får dette vil få en til to hårløse hudflekker, og i noen tilfeller kan alt kroppshår forsvinne. Årsaken er ukjent, men tilstanden oppfates som en såkalt autoimmun tilstand, som vil si at det er eget immunforsvar som har skylden, fordi det angriper seg selv.

Tilstanden er ikke farlig, men kan selvfølgelig være en psykisk belastning for mange.

Rundt halvparten at personer med alopecia areata vil oppleve at håret vokser tilbake av seg selv i løpet at det første året, og over 90 prosent vil få gjenvekst innen to år, ifølge Helsenett. Det anbefales at man kontakter lege ved denne tilstanden. Kortisonkremer brukes i noen tilfeller, men man anbefaler vanligvis ikke noen behandling, da virkningen er dårlig.

PROBLEMET ER: Du blir skallet

Det er faktisk en myte at hvis far er skallet, så vil sønn også bli det. Rundt 90 prosent av menn blir skallet på grunn av genene, men det er morens gener man bør skylde på, ikke farens. Så ta heller en titt på morfar for å få noen hint!

Les på DinSide Helse: Ung og nesten skallet

Det finnes flere midler som kan bremse utviklingen, som Rogaine og Proscar.

- Hvis man ikke ser noen fremgang etter langtidsbruk er det ingen vits å fortsette. Da må man enten leve med hårtapet, eller vurderes for hårtransplantasjon, sier hudlege Kjetil Guldbakke i Lommelegen.no.

Andre muligheter er bruk av parykk eller tupé, innveving av hår og laserbehandling.

Blir han skallet?

PROBLEMET ER: Du er kvinne og mister mye hår

Kvinner kan som sagt oppleve å miste hår etter at de har fått barn, men håret vil som regel komme tilbake. Men kvinner kan også bli skallet på samme måte som menn, forskjellen er bare at de blir vesentlig tynnere i håret, og ender ikke opp med store bare hårpartier, som menn. Kvinner kan bruke samme midler som nevnt over for å forebygge hårtap.

Tynt hår? Sjekk tennene dine

PROBLEMET ER: Du tar medisiner som gjør at du mister hår

En rekke medisiner kan ha hårtap som bivirkning. Blant disse er anti-depressiva, beta-blokkere, p-piller og betennelsesdempende medisiner, samt medisiner som brukes mot leddgikt og høyt blodtrykk. Håret vil vanligvis vokse tilbake når man slutter å ta medisinen. Noen medisiner kan imidlertid gi varig hårtap eller gi flekkvis håravfall. Snakk med legen din om mulig bivirkninger.

Mange vil også oppleve å miste håret under kreftbehandling.

PROBLEMET ER: Grått hår

Du tror kroppen din blir gammel raskere enn den burde, siden du begynner å få grått hår. Men grått hår har ikke alltid noe mer alderdom å gjøre. Hvis du ennå ikke har blitt 40 år og har noen grå hår, kan det trolig skyldes genene. Grått hår har som regel ikke noe med dårlig helse å gjøre, selv om noen tilstander kan gi grått hår tidligere enn normalt, som blodmangel, vitamin B12-mangel eller hudsykdommen vitiligo.

En enkel måte å gjøre noe med dette, er å farge håret.

Vi tenner faktisk på grått hår

Over til noen gode råd - Slik beskytter du hår og hodebunn:

GODT RÅD: Beskytt håret i solen

Husk å beskytte håret når du er i solen, på samme måte som du beskytter huden. For mye sol kan gjøre håret ditt skjørt og tørt som fører til at du lett får splittede tupper. Og har du tynt hår, kan du risikere å brenne hodeskallen. Bruk hårpleieprodukter med solfaktor, men siden det kan være vanskelig å dekke hodet jevnt, er det best å bruke en solhatt når du er i solen.

Les også: Fiks håret på 1-2-3

GODT RÅD: Velg en hårvennlig diett

Det du spiser vil påvirke håret ditt! Fakta er at hurtigslanking kan føre til at du mister noen kilo, men håret kan gå med i dragsuget også. Håret ditt har behov for jern og proteiner, i tillegg til omega-3 fettsyrer, sink og vitamin A for å holde seg sunt. Det er ofte mangel på disse næringsstoffene i lavkalorikost.

Les også: Slankekur kan gi hårtap

Et hårvennlig kosthold består blant annet av laks (omega 3), spinat og gulrøtter (vitamin A), brasilnøtter (selen), og østers og valnøtter (sink). Alle disse matvarene vil bidra til en sunn hodebunn og sunt hår, i tillegg til melkeprodukter med mindre fett, helkornprodukter og grønnsaker.

GODT RÅD: Ikke dra håret for stramt tilbake

Noen drar håret stramt tilbake i en hestehale eller liknende. Dette samt fletter, rastafletter og hair extension kan ødelegge hårsekkene og gjøre at håret brekker og faller ut. Bare ved å forandre hårstil kan gjøre at håret kommer tilbake. Men trekkes håret for stramt tilbake i en lengre periode, kan det føre til permanent hårtap.

Les også: 10 elendige hårvaner

GODT RÅD: Ikke style håret for mye

Overdreven børsting, hårtørking, bleking og bruk av rettetang kan ødelegge hårets ytterste lag. Når bare hårets innerste del eksponeres blir det tørt og livløst. Dette er selvfølgelig ikke skadelig for helsa, men det kan faktisk gå så langt at du blir nødt til å klippe vekk alt håret og begynne på nytt. Jo mindre du gjør med håret, jo sunnere blir det.

Unngå disse hårspray-ingrediensene

Kilde: WebMD

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer