<strong>KROPPSSPRÅK:</strong> Du kan avsløre mye om deg selv gjennom måten du sitter, står eller går på. Foto: Getty Images/iStockphoto
KROPPSSPRÅK: Du kan avsløre mye om deg selv gjennom måten du sitter, står eller går på. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer

Kroppsspråk

Dette sier kroppsspråket ditt

Måten du sitter, går og står på kan avsløre deg.

Publisert
Sist oppdatert
De fleste av oss skulle nok ønske at vi var flinkere til å bedømme hva andre synes om oss, eller for eksempel om noen er tiltrukket av deg eller ikke.

For tenk hvor mye enklere livet hadde blitt om du øyeblikkelig hadde visst hva sjefen synes om det nye prosjektforslaget ditt, eller om en mann var interessert eller bare vennlig. Da kunne antagelig mange (og gjerne pinlige eller vonde) misforståelser ha vært unngått.

Som vi i KK.no tidligere har skrevet, så har kroppsspråk faktisk utrolig mye å si. Når vi snakker med noen betyr ordene vi sier kun ti prosent – resten kan tilskrives kroppsspråk.

Det er derfor det er så viktig å lære seg å tolke signalene du selv og andre «ubevisst» sender.

Helsenettstedet Realsimple.com (ekstern lenke) har snakket med en rekke psykologer og forskere for å finne ut hva slags signaler vi sender med ansikt, hender, føtter og hva disse kan bety.

LES OGSÅ: Dette betyr gåstilen din

Her er listen:


Ansikt:

Å stryke håret vekk fra ansiktet
Denne bevegelsen (oftest utført av kvinner) kan være et tegn på nerver og flørting og setter fokus på de feminine trekkene dine (særlig ansikt og hals). Er du på date, kan dette dermed være et tegn på at du er tiltrukket av den andre personen, mener ekspertene på Realsimple.com.

Å smile
- Et smil er bare «ekte» dersom musklene rundt øynene er i aktivitet, sier Anita Barbee, professor i sosialt arbeid ved University of Louisville:

- Dersom en person smiler i mer enn fem sekunder og kun bruker leppene, kan dette være et tegn på at smilet er falskt. Dersom man smiler svært mye i jobbsammenheng kan det også være et tegn på at du er mindre seriøs.

Blunking
Den «normale» hastigheten på blunking ligger på mellom seks og åtte blunk i minuttet. Er du stresset vil imidlertid blunkehastigheten kunne øke betraktelig.

Å bite seg i leppa
- Hvis du biter, suger eller slikker på leppene når du er stresset, nervøs eller befinner deg i en ukomfortabel situasjon kan dette være et tegn på at du forsøker å trøste eller roe nervene, sier Carol Kinsey Goman, psykolog og forfatter av boken «The Nonverbal Advantage».

Å klø seg på nesa
- Når vi lyver så får vi som regel et lite adrenalin-kick, sier Michael Cunningham, psykolog og professor i kommunikasjon ved University of Louisville:

- Som følge av dette vil kapillarene (de tynneste blodårene i kroppen) utvide seg, noe som kan få nesa til å klø.

Ifølge Cunningham kan intense blikk også være et tegn på løgn. De fleste blir nemlig litt stresset og nervøse når de lyver. I et forsøk på å skjule dette kan derfor personen som lyver ha en tendens til å fokusere litt vel mye og intenst på personen han/hun lyver for.

Å sende små, kjappe blikk
Ifølge ekspertene kan denne «øyeleken», som ofte forbindes med sjekking, være et tegn på tanker som «liker han/hun meg?», «liker jeg ham/henne?», «vil jeg at han/hun skal komme bort?».

I motsetning til et direkte blikk, kan denne frem og tilbake-metoden også være en beskyttelsesmekanisme – hvis personen du ser på ikke tilnærmer seg deg, så vil du ikke føle deg avvist.

Å nikke med hodet
- Hvis du nikker tre ganger etter hverandre, vil personen du snakker med automatisk tenke at du er interessert, noe som kan få personen til å prate enda lenger, forklarer Goman:

- Dersom du egentlig ikke er det og helst vil avslutte samtalen, er det derfor best å prøve å holde nikkingen til én gang.

Å senke blikket
Ifølge ekspertene kan denne handlingen, som er svært vanlig blant små barn, være et ubevisst tegn på at du ønsker/trenger støtte. Hvis du snakker med en person og han/hun gjør dette, kan det altså være et tegn på at han/hun ønsker din empati.

Å stramme leppene
- Når leppene strammes til en tynn strek er det et tydelig tegn på sinne, forklarer Paul Ekman, professor emeritus ved University of California:

- Det er svært vanskelig å få til denne grimasen «riktig» dersom du ikke er skikkelig sint.

Å vippe på hodet
Pleier du å vippe hodet litt til siden når noen forteller deg noe spennende? Denne bevegelsen indikerer i så fall at du er interessert og lytter. Når du viser og vender øret mot personen som snakker, viser du også at du ønsker å høre alt han/hun har å si.

Å løfte/rynke øyenbrynene
- Det å løfte på øyenbrynene, om det er ett eller begge, er et tegn på at du er nysgjerrig og interessert, mens senkede øyenbryn kan være tegn på negative følelser, som forvirring eller frykt, sier Laura Guerrero, professor i kommunikasjon ved Arizona State University Hugh Downs School of Human Communication.

Å se opp eller til siden
Ønsker du å få et innblikk i hvordan en persons hukommelse fungerer? Legg merke til hvordan han/hun beveger øynene.

Ifølge ekspertene har vi mennesker ofte en tendens til å vinkle øynene oppover når vi prøver å huske noe vi har sett. Når vi prøver å huske noe vi har hørt har vi imidlertid en tendens til å se mot ett av ørene våre, som om vi lytter etter det. Når vi prøver å huske en emosjonell opplevelse pleier de fleste å kaste blikket nedover.

LES OGSÅ: Kroppsspråket avslører ham

Kropp:

Å stå med beina samlet
- Denne stillingen kan indikere ettergivenhet, sier Goman.

Å stå med beina fra hverandre
Denne stillingen, der føtter og bein har skulderbreddes avstand, signaliserer dominans og besluttsomhet, sier Goman:

- Dersom du er i en diskusjon/debatt og ønsker å fremheve ditt synspunkt, bør du derfor stå i denne stillingen. For å få stillingen til å virke sterkere, så kan du også plassere hendene på hoftene. Dette er en tradisjonell posisjon som viser styrke.

Å lene seg
Ifølge ekspertene har vi en tendens til å lene oss mot personer vi liker og lene oss vekk fra personer vi ikke liker.

Å skifte vekten fra side til side
- Måten du beveger kroppen på reflekterer holdningen din, forklarer Goman:

- Det å konstant skifte vekten fra én fot til en annen, eller svinge frem og tilbake på føttene, er en beroligende bevegelse som tyder på at du er engstelig eller oppbrakt.

Å massere pannen eller øreflippene
Dette er beroligende handlinger som kan tyde på at du føler deg ukomfortabel eller sårbar. Det å holde rundt seg selv eller stryke beina når en sitter kan også være tegn på lignende følelser.

Å krysse armene
Ifølge ekspertene er ikke denne stillingen bestandig et tegn på sinne, slik mange tror. Dersom både bein og armer er krysset, er det imidlertid en klart defensiv posisjon.

- Se litt på omgivelsene. Som regel kan det å krysse armene rett og slett bare være tegn på at personen er kald, eller at personen synes det er behagelig å sitte med armene krysset, sier Cunningham.

Å gå
Måten du går på kan ha mye å si i forhold til hvordan du oppfattes av andre. Personer som går med raske og bestemte skritt blir ofte sett på som produktive og dyktige, fordi de ser ut som de er på vei mot noe viktig. De som går med «hoppende» skritt blir ofte sett på som utadvendte og glade.

LES OGSÅ: Lær å holde hodet kaldt

Hender:

Å åpne hendene
Når du sprer hendene og fingrene indikerer du at du er åpen for nye ideer. Når du vender håndflaten nedover eller knyter nevene sammen viser du at du er bestemt og ikke fullt så fleksibel.

Å spre armene
Forskning har vist at de som gestikulerer mye når de prater fremstår som mer energiske, varme og imøtekommende, mens de som gestikulerer mindre blir sett på som logiske og analyserende.

Her er det imidlertid viktig å huske at moderasjon er nøkkelen – å overdrive gestikuleringen kan nemlig få deg til å virke useriøs. Hvis du frykter at du overdriver gestikuleringen, som for eksempel under et jobbintervju, så hold fast i noe mens du snakker.

Å gjemme hendene
Å skjule hendene dine i fang, lommer eller bak ryggen er ofte et tegn på at man skjuler noe.

- Dersom en person forteller deg noe og gjør en av disse bevegelsene, kan det være tegn på at du ikke får vite alt, sier Barbee.

Å plukke på neglene
Å pille på neglebånd kan ifølge ekspertene være tegn på at du mangler selvtillit eller er litt sky.

LES OGSÅ: Lær å ferske løgnhalsen

Føtter:

Å peke føttene og tærne innover
Dersom du peker føttene innover – stortå mot stortå, kan det være tegn på at du stenger deg selv ute av samtalen/situasjonen fordi du føler deg utilpass eller usikker.

Å fikle
Har du lagt merke til at vi mennesker har en tendens til å bli mer fysisk aktive (skli føttene inn og ut av sko, banke med hælene, vippe med føttene) jo mer ukomfortable vi blir? Ifølge ekspertene er årsaken til dette at disse bevegelsene lindrer spenning.

Å fikle kan også være tegn på at du ønsker å komme deg ut av situasjonen og at kroppen gjør seg klar til å «flykte».

Å krysse beina
Legg merke til hvilken retning du krysser beina. Når vi sitter har vi en tendens til å peke tærne på beinet som ligger øverst mot de personene vi føler oss mest komfortable med. Dersom du også løfter tærne på beinet som ligger øverst kan det indikere at følelsene dine ovenfor personen er ekstra positive.

Å peke tærne mot døren
Dersom du har en samtale med noen og føttene hans/hennes peker mot døren kan dette være et ubevisst tegn på at personen er klar for å avslutte samtalen.

LES OGSÅ: Dette lyver vi om

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer