VÆR PÅPASSELIG: Det er viktig å ta vare på tennene og helsen i munnen din - den kan nemlig påvirke helsen din ellers også.  Foto: All Over PressAll Over Press
VÆR PÅPASSELIG: Det er viktig å ta vare på tennene og helsen i munnen din - den kan nemlig påvirke helsen din ellers også. Foto: All Over PressAll Over Press Vis mer

Tenner

Dette sier munnen om helsa di

Rar farge på tunga, dårlig ånde og blekt tannkjøtt? Dette kan det bety!

Du har helt sikkert hørt at det er viktig å pusse tenner, bruke tanntråd og gå til tannlegen regelmessig?

Ja, god munn- og tannhygiene er faktisk langt viktigere enn mange tror, og kan ha en stor innvirkning på din generelle helse.

LES OGSÅ: Ikke skyll munnen etter tannpuss

Kan påvirke levetid

I verste fall kan slurv med tannhygiene føre til tannkjøttsykdommer, som igjen kan påvirke levetiden din.

Forskere ved Emory University og Center for Disease Control har tidligere funnet ut at mennesker som er plaget med tannkjøttbetennelse (gingivitt), eller en alvorligere form for tannkjøttsbetennelse (periodontitt), har en dødelighetsrate som er 23 til 46 prosent høyere enn de som ikke har slike plager.

Grunnen til dette er at tannkjøttsykdommer ofte er knyttet til hjertesykdommer og slag, noe som gjør at man lett kan pådra seg ulike infeksjoner i tillegg.

Mer info om munnhygiene, tannkjøtt og behandling av infeksjoner finner du på Lommelegen.no (Lommelegen.no er i likhet med KK.no eid av Aller Internett).

LES OGSÅ: Perfekte tenner uten tannbørste

Vanlige «problemer»

Det er imidlertid ikke bare tannkjøttbetennelser/sykdommer som kan skape problemer i munnregionen.

Misfargede tenner, dårlig ånde, klumper på tunga, ja til og med tørr munn, er noe mange må slite med hver eneste dag.

Spørsmålet er imidlertid hva disse symptomene egentlig betyr, og om du bør oppsøke lege eller tannlege dersom du finner noe uvanlig?

Tannlege Matthew Messina og lege Russell Maier, som er eksperter for helsenettstedet iVillage.com (ekstern lenke) har skrevet en liste over vanlige munn/tann-relaterte problemer, og hva disse kan bety for helsen din.

LES OGSÅ: Ti ting som kan ødelegge smilet ditt

Her er symptomene og hva de kan bety:


1. Gjennomskinnelig tenner

Kan bety: At du har problemer med sure oppstøt/halsbrann.

Typiske årsaker til halsbrann og sure oppstøt er krydret mat, tung løfting, samt det å legge seg ned rett etter et måltid.

- Over tid vil magesyren som kommer opp i munnen kunne slite på tannemaljen, noe som gjør at tennene får et litt gjennomskinnelig utseende, sier Matthew Messina, tannlege og tannhelseekspert.

For å minske sure oppstøt og halsbrann bør du prøve å kutte ned på syreholdig matvarer som sitrusfrukter, brus/mineralvann og prøve å unngå å spise de siste timene før du legger deg.

Dersom du er plaget med at tennene dine har mistet farge som følge av sure oppstøt/halsbrann, kan du også besøke en tannlege, som vil kunne hjelpe deg få tilbake den opprinnelige fargen.

Som vi i KK.no tidligere har skrevet, kan også grå, brune eller svarte flekker på tennene være et tegn på tannråte. Skader i ansiktet kan også føre til misfarging.

Grå, svarte eller rosa områder kan skyldes blødninger inni selve tannen.

LES OGSÅ: Ost, brus og fet mat kan gi magetrøbbel

2. Skallet av

Kan bety: Dersom tennene dine har skallet av, og du ikke skjønner hva som kan være årsaken, så kan det faktisk være at du gnisser eller skjærer tenner (bruxisme) i søvne.

- Dette kan være forårsaket av for mye stress, sier Messina:

- For å komme over dette problemet bør du forsøke å integrere trening, meditasjon eller andre stress-reduserende aktiviteter i din daglige rutine.

Ifølge Messina bør du også kontakte tannlegen din, som eventuelt kan få laget et munnstykke som vil beskytte tennene dine når du sover.

LES OGSÅ: Skjærer du tenner?

3. Tørr i munnen

Kan bety: At du har Sjögrens syndrom – en kronisk betennelse som rammer kroppens kjertler, særlig tårekjertlene og spyttkjertlene. Dette fører til tørre øyne og tørre slimhinner, noe som er de dominerende symptomene.

Ifølge Messina er det ikke nødvendigvis slik at du ha Sjögrens dersom du er mye tørr i munnen, men det som er helt sikkert er at det kan føre til økt risiko for hull og andre tannhelse-problemer.

- Spyttet er med på å holde tennene og tannkjøttet rent, og forhindrer at bakterier setter seg fast i tennene, sier han.

Sjögrens behandles som regel av en oftalmolog (spesialfeltet innen medisin som beskjeftiger seg med øyelidelser), og ifølge Messina pleier behandlingen å være ganske enkel.

- Mest sannsynlig vil de ta prøver av spytt og tårer for å kunne stille riktig diagnose. Foreløpig finnes det ingen kur, men det er mange medisiner tilgjengelig på resept om vil behandle symptomene, sier tanneksperten.

Som vi i KK.no tidligere har skrevet kan xerostomi (tørr munn) også øke sannsynligheten for en rekke andre problemer dersom det er kronisk, deriblant:

- infeksjoner
- tannkjøttsykdom
- hull i tennene
- sår hals
- halsbrann
- tørre neseganger

Tilstanden kan imidlertid bedres ved hjelp av kunstig spytt, sukkerfrie tyggepastiller og/eller fluorprodukter, ifølge den amerikanske tannlegeforeningen. Hvis du mistenker at du har xerostomi, kontakt tannlege.

LES OGSÅ: Munnskyll kan gi deg dårlig ånde

4. Konstant dårlig ånde

Kan bety: At du har halitosis (dårlig, illeluktende ånde).

Tilstanden kan forårsakes av en rekke ting, men «vanlige» årsaker er sykdommer i tenner, munnhule, nese, svelg, bronkier og/eller lunger. Det kan også forårsakes av sykdommer i spiserør og mageregionen eller inntak av spesielle matvarer og medikamenter.

Halitosis er også vanlig blant personer med diabetes.

- Fordi personer med diabetes ikke produserer nok av hormonet insulin – noe som er nødvendig for å omgjøre glukose til energi, så begynner kroppen å bryte ned fett til ketoner – syrer som bygges opp i spyttet, og som kan forårsake illeluktende ånde, sier Russell Maier, lege i Washington.

Andre tegn på Halitosis er kronisk tørste og utmattehet. Kontakt legen din dersom du tror du har dette.

TA TESTEN: Har du dårlig ånde?

LES OGSÅ: Aloe vera motvirker dårlig ånde

5. Blekt tannkjøtt

Kan bety: At du er blodfattig (anemi) eller lider av jernmangel.

- Anemi kan forekomme når kroppen mangler nok jern til å produsere hemoglobin, en proteinbasert komponent av de røde blodcellene som har ansvar for å frakte oksygen fra lungene og ut til resten av kroppen, sier Maier:

- Grunnen til at tannkjøttet ditt kan bli blekt av dette, er at tannkjøttet inneholder mye blodårer. Har du anemi har du en tendens til å ha færre røde blodceller i blodet, noe som faktisk kan gjøre at tannkjøttet ser mindre rosa ut.

Ifølge legen kan imidlertid løsningen være så enkel som at du begynner å spise mer matvarer med jern – som rødt kjøtt etc.

Det beste vil imidlertid være å ta kontakt med legen din, da blekt tannkjøtt også kan komme av andre ting.

LES OGSÅ: Munnen din avslører deg

6. Metallsmak i munnen

Kan bety: Hvis du har rar smak i munnen i flere dager kan det, ifølge Messina, være et tegn på «dysgeusia» – som er en tilstand der smak i munnen er endret og vedkommende kan føle at det er noe metallisk i munnen.

En av årsakene til at smaken er endret kan være mangel på sink, et mineral som påvirker kroppens utviklingen av cellene som kontrollerer smak

For å finne ut om dette er årsak til problemet, bør du oppsøke en lege som kan ta en blodprøve.

- Ellers kan personer som mangler sink få økt inntak gjennom mat som østers, rødt kjøtt og fjærkre, sier Messina.

LES OGSÅ: Få hvitere tenner på naturlig vis

7. Vikende gummer/tannkjøtt

Kan bety: At du har en tannkjøttsykdom.

- Dårlig munn- og tannhygiene kan resultere i et belegg av bakterier og plakk på tennene, noe som kan føre til en betennelse i tannkjøttet, forklarer Messina:

- Hvis dette ikke blir behandlet kan det utvikle seg til periodontitt – en alvorlig form for tannkjøttsbetennelse, som angriper tannens festevev. Denne sykdommen kan også gjøre at bakterier fra munnen lettere kommer inn i blodstrømmen, noe som kan føre til mer alvorlige helseproblemer, inkludert slag og hjerteinfarkt.

Ifølge Messina er det beste for å motvirke tannkjøttbetennelser, vikende tannkjøtt og periodontitt å forbedre tann- og munnhygienen din.

- Bruk tanntråd hver dag og sørg for at du går til tannlegen regelmessig (hver sjette måned), sier han.

LES OGSÅ: Vær forsiktig med tannbørsten

8. Merkelig farge på tunga

Kan bety: En svart eller brun tunge kommer mest sannsynlig av regelmessig inntak av ting som kaffe eller tobakk.

Ifølge Maier kan imidlertid en hvit eller gul tunge (som også klør eller er sår) antyde at du har en bakterie- eller soppinfeksjon.

Heldigvis kan dette behandles med medisiner du får på resept av legen din.

Endringer i farge eller form på tunge kan også være tegn på vitaminmangel, skader eller soppinfeksjon i munnen.

LES OGSÅ: Kyssing er bra for tennene

9. Klumper/endringer på tunga

Kan bety: At du har en tilstand beskrevet som «geographic tongue», forklarer Messina:

- Har du dette vil det se ut som om du har et slags kart av røde prikker på tunga.

Ifølge tanneksperten er det foreløpig uvisst nøyaktig hva som forårsaker disse prikkene/klumpene på tunga, men én mulig grunn kan være krydret mat, tobakk eller annen mat og drikke.

- Disse symptomene vil som regel forsvinne av seg selv i løpet av en uke, sier Messina:

- Hvis det ikke blir bedre og prikkene blir større bør du oppsøke en lege, da dette kan være tegn på en alvorlig sykdom, i verste fall kreft i munnhulen.

LES OGSÅ: Sliter du med vonde blemmer i munnen?

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: