Negler

Dette sier neglene om helsen din

Har du tørre og flisete negler?

FLISER: Knekker neglene av i flak eller fliser seg? Det kan være mange ulike grunner til det. Foto: Adele Cappelen Blystad
FLISER: Knekker neglene av i flak eller fliser seg? Det kan være mange ulike grunner til det. Foto: Adele Cappelen Blystad Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Visste du at neglenes farge og fasong, samt endringer som riller og flekker faktisk kan si noe om tilstanden i kroppen din?

Neglene bruker seks til åtte måneder på å gro ut fra rot til tupp, og kan i noen tilfeller fungere som en helseindikator.

Siden neglene er en del av huden kan en rekke hudsykdommer føre til negleforandringer, men det kan også være et tegn på andre sykdommer i kroppen. 

– Ja, det stemmer. Faktisk kan man se negleforandringer ved flere sykdommer som Psoriasis, lungesykdommer, sykdommer i skjoldbruskkjertelen, hjertesykdommer, sopp og diabetes, sier Michael Zangani, som er hudlege ved Hudavdelingen på Oslo universitetssykehus og driver Hud & Akne Klinikken, til KK.no. 

– Men også ved mineralmangel som sink eller kalsium, samt ved proteinmangel, jernmangel, og vitaminmangel.

LES OGSÅ: Er du rød, øm og hoven rundt neglen?

Hvite flekker på neglene

Som barn ble du kanskje fortalt at hvite flekker på neglene var et tegn på at man bør drikke mer melk. Dette høres nok mest ut som foreldres utspekulerte måte å få barna til å spise opp maten og drikke opp melken, men ifølge Zangani kan det faktisk være noe i dette.

– Mange har hvite flekker på neglene som oftest er helt uskyldig. Men det kan også være tegn til kalsium mangel (dermed det med melk), Sink mangel, traume, allergi mot negleprodukter og proteinmangel.

NEGLER: Siden neglene er en del av huden kan en rekke hudsykdommer føre til negleforandringer, men det kan også være et tegn på andre sykdommer i kroppen, eller skyldes vinterkulda. Foto: REX/Garo/Phanie/All Over Press
NEGLER: Siden neglene er en del av huden kan en rekke hudsykdommer føre til negleforandringer, men det kan også være et tegn på andre sykdommer i kroppen, eller skyldes vinterkulda. Foto: REX/Garo/Phanie/All Over Press Vis mer

Ifølge kursleder ved NeglAkademiet AS, Anja Solhaug, kan slike hvite flekker også skyldes noe så enkelt som at man har fått et støt eller slag mot negleroten i en tidlig fase av veksten.

– Da blir ikke cellene i negleplaten riktig klemt sammen og man får rett og slett et bittelite luftrom mellom cellene. Er det mye hvite flekker, eller hele neglen er hvit, kan det være en underliggende årsak som en lege må se på.

Kan skyldes tørre negler

Vitamin- og mineralmangler, ytre skader og ulike sykdommer er likevel ikke det eneste som kan påvirke neglenes styrke og utseende. Hendene våre er tross alt mye i bruk hele tiden, og de utsettes for alt fra vann og såpe, til varme og kulde – noe som kan gjøre både hender og negler tørre.

– Neglene fliser og flaker seg opp fordi de er uttørket. Dette skjer oftest i vinterhalvåret hvor kroppen generelt er mer uttørket. Sammenlign det med hvis huden er tørr, da må vi bruke krem for å få den mykere. Er håret vårt tørt må vi bruke balsam og hårkur, sier hun og legger til: 

OLJE: Tørre og flisete negler kan kureres ved hjelp av olje - helst hver dag til neglene ser bedre ut. Foto: (c) Marc Vuillermoz/Onoky/Corbis/All Over Press
OLJE: Tørre og flisete negler kan kureres ved hjelp av olje - helst hver dag til neglene ser bedre ut. Foto: (c) Marc Vuillermoz/Onoky/Corbis/All Over Press Vis mer

– Er neglene tørre og flisete, må vi derfor tilføre olje – negleolje med en sammensetning som er beregnet på negler. Akkurat som vi må bruke krem til hud eller balsam til håret. 

LES OGSÅ: Vitaminmangelen du bør være obs på

Kan behandles med olje

Sliter du med tørre negler som knekker og fliser seg kan du altså gjøre noe med det. Solhaug råder deg til å starte med daglig bruk av negleolje over en måneds tid, og du vil se resultater.

Her anbefaler hun for eksempel SolarOil som er en blanding av fire naturlige ingredienser; E vitamin, søtmandelolje, riskliolje og jojobaolje. 

Men ifølge Zangani kan også vanlig olivenolje med litt sitron i være en god løsning.

Dette kan du godt la være på i noen timer, ved for eksempel å sove med det på. Når det er sagt påpeker han at det uansett er lurt å utelukke at negleproblemene ikke kommer av systemiske årsaker.

– Såkalte «flaky nails» kan ha mange årsaker, og enkelte hudsykdommer kan også stå bak slike forandringer. I tillegg til tungt håndarbeid som gir kontinuerlig traumer på neglene, våtarbeid og kjemikalier, vitamin- og proteinmangel, og uttørking av neglene ved mye bruk av for eksempel en acetonholdig neglelakkfjerner, forklarer han. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer