Flekkfjerning

Dette skjer hvis du lar skittentøyet ligge

Kan ødelegge favorittplaggene dine.

FLEKK PÅ KLÆRNE: Mange lar skittentøyet ligge en stund før det vaskes. Det kan fort ende med at flekken aldri går bort! Foto: Malin Gaden
FLEKK PÅ KLÆRNE: Mange lar skittentøyet ligge en stund før det vaskes. Det kan fort ende med at flekken aldri går bort! Foto: Malin Gaden Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Skjer det ofte at genseren du fikk en flekk på, blir kastet i skittentøyskurven og glemt?

Når du da først en stund senere skal vaske genseren, vil ikke flekken gå bort.

Malin Skaar, leder for forbrukerservice i Lilleborg AS, sier til KK.no at alle flekker blir vanskeligere å få vekk dersom de får ligge en stund.

- De som er ekstra vanskelige å få bort, er flekker med sterke fargestoffer i seg. For eksempel bær og rødvin, sier Skaar.

Hun mener du bør få bort flekken så fort som mulig, og at det i tillegg er én ting du absolutt ikke bør gjøre.

- Det verste du kan gjøre er å forsøke å få vekk flekken, ikke få den vekk og deretter la den ligge over tid uten å vaske plagget. 

LES OGSÅ: Jo, du kan ta skinnjakken i maskinen

VASK MED EN GANG: Skjønner du ikke hvorfor flekken ikke går bort? Dersom flekken på tøyet ditt har vært der for lenge kan den fort bli permanent. Foto: JackF - Fotolia
VASK MED EN GANG: Skjønner du ikke hvorfor flekken ikke går bort? Dersom flekken på tøyet ditt har vært der for lenge kan den fort bli permanent. Foto: JackF - Fotolia Vis mer

Slik fjerner du de vanskelige flekkene

Er du i tvil om hvordan du skal fjerne flekken du har fått på tøyet ditt?

University of Illinois har en nettside hvor du kan trykke deg inn på «årsak til flekken», for så å forklare deg hvordan du skal fjerne den.

Selv om det her forklares grundig hvordan du skal gå frem, er det alltid en ting du bør ha i bakhodet:

Slenger du det flekkete tøyet i vaskemaskinen, uten å ha behandlet flekken først, er sjansen stor for at du aldri får den bort.

Vanlig vaskepulver er ikke alltid sterkt nok til å ta flekker, og etter en runde i vaskemaskinen er flekken blitt vasket inn i stoffet, og har dermed festet seg i tekstilfibrene.

LES OGSÅ: Fått en flekk på finstasen? 

Prøv dette trikset

Nå vet vi at det er viktig å gjøre noe med flekken med én gang den har kommet på tøyet vårt.

Det er ikke alltid man har tid til å «google» seg fram til det rette svaret, husk derfor dette smarte trikset:

Med lett hånd bruker du kjøkkenpapir til å fjerne sølet som ikke har rukket å trekke inn i stoffet ennå. Ta så en ren oppvaskklut og fukt den med varmt vann og litt oppvasksåpe.

Vask forsiktig på flekken!

Poenget er å få det skummende såpevannet til å løfte flekken av stoffet. Gjenta til du ser at flekken er så godt som borte. Avslutt med å tørke bort såperestene med en ny klut som bare er fuktet med vann. Vask så plagget som vanlig.

FLEKKFJERNING: Med lett hånd bruker du kjøkkenpapir til å fjerne sølet som ikke har rukket å trekke inn i stoffet ennå. Ta så en ren oppvaskklut og fukt den med varmt vann og litt oppvasksåpe. Vask så forsiktig på flekken! Poenget er å få det skummende såpevannet til å løfte flekken av stoffet. Gjenta til du ser at flekken er så godt som borte. Avslutt med å tørke bort såperestene med en ny klut som bare er fuktet med vann. Vask så plagget som vanlig. Foto: KK.no
FLEKKFJERNING: Med lett hånd bruker du kjøkkenpapir til å fjerne sølet som ikke har rukket å trekke inn i stoffet ennå. Ta så en ren oppvaskklut og fukt den med varmt vann og litt oppvasksåpe. Vask så forsiktig på flekken! Poenget er å få det skummende såpevannet til å løfte flekken av stoffet. Gjenta til du ser at flekken er så godt som borte. Avslutt med å tørke bort såperestene med en ny klut som bare er fuktet med vann. Vask så plagget som vanlig. Foto: KK.no Vis mer

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer