<strong>DØDSFALL:</strong> Hva ville du valgt? Begravelse eller kremasjon? Ifølge eksperten er det fortsatt flest som går for begravelse.  Foto: Kzenon - Fotolia
DØDSFALL: Hva ville du valgt? Begravelse eller kremasjon? Ifølge eksperten er det fortsatt flest som går for begravelse. Foto: Kzenon - Fotolia Vis mer

Kremasjon

Dette skjer med de døde i Norge

Hva ville du valgt - begravelse eller kremasjon?

Publisert
Sist oppdatert

At vi en gang skal dø, er det eneste som er 100 prosent sikkert her i livet. Likevel er det ikke til å komme unna at det kan være svært vanskelig å snakke åpent om.

Særlig ubehagelig kan det være å diskutere hva som skal skje med kroppen når en selv eller en av ens nærmeste går bort.

For hva er egentlig best - begravelse eller kremasjon?

LES OGSÅ: Mistet noen du er glad i?

38 prosent velger kremasjon

Ola Asp, som er daglig leder ved Vestfold krematorium, forteller til KK.no at det fortsatt er et flertall som velger å begraves fremfor å kremeres.

- I 2013 døde rundt 41 000 mennesker i Norge, hvor 42 prosent var kvinner og 58 prosent var menn. Av disse valgte 62 prosent å begraves, mens 38 prosent valgte å kremeres. Her var det ingen forskjell på kvinner og menn.

Er det stor prisforskjell på begravelse og kremasjon?

- Det er det vanskelig å gi et konkret svar på, da det kommer an på hvor du er bosatt. Dersom kommunen du bor i eier et krematorium blir det rimeligst med kremasjon. Bor du derimot i en kommune som ikke har dette tilbudet blir kistegrav det rimeligste.

- Når det er sagt, diskuteres det nå om å endre loven slik at avgiftene fjernes og begravelse og kremasjon vil koste det samme, sier han.

<strong>BEGRAVELSE:</strong> I 2013 døde 41 000 mennesker i Norge, og av disse valgte 62 prosent å begraves, mens 38 prosent valgte å kremeres. Foto: mbruxelle - Fotolia
BEGRAVELSE: I 2013 døde 41 000 mennesker i Norge, og av disse valgte 62 prosent å begraves, mens 38 prosent valgte å kremeres. Foto: mbruxelle - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Derfor lever kvinner lenger enn menn

Får asken sin spredt

Siden 1996 har det vært tillatt i Norge å spre asken etter kremering på åpent hav, fjellet og nå også i større elver og innsjøer, gitt at man har tillatelse fra fylkesmannen.

Asp forteller at det i 2013 var under tre prosent av de kremerte som valgte dette, men at tallet fort kan øke i løpet av de neste årene.

- I fjor var det 354 kremasjoner til askespredning, eller senkning av urnen på sjøen. Altså 2,2 prosent av de kremerte.

Hvordan er reglene for askespredning?

- Dersom du ønsker å få asken din spredt for vinden eller at urnen skal senkes ned i sjøen, må du søke Fylkesmannen om tillatelse til dette. Mange søker før sin død, og antallet som søker før sin død tilsier at antallet som ønsker askespredning er stigende, sier han.

LES OGSÅ: Dette kan skje i det du dør

Lager diamanter av døde mennesker 

I tillegg til askespredning og urnesenking, finnes det et tredje alternativ til hva som kan skje med asken til den avdøde.

Daglig leder i begravelsesbyrået Den siste reisen, Pia Cyrèn, lager nemlig diamanter av døde mennesker.

- Å lage en diamant av asken er veldig populært i Amerika og nedover i Europa, men har til nå ikke vært mulig i Norge. Ved å bruke karbon fra kremasjonsasken, høyt trykk og temperatur lager vi en diamant på samme måten som naturen gjør.

Når den er ferdig utformet av diamantslipere, får du en smykkesten som du kan bære med deg resten av livet, forteller hun.

<strong>DIAMANTRING:</strong> Begravelsesbyrået Den siste reisen tilbyr å lage diamanter av asken til avdøde.  Foto: Den siste reisen
DIAMANTRING: Begravelsesbyrået Den siste reisen tilbyr å lage diamanter av asken til avdøde. Foto: Den siste reisen Vis mer

- Disse diamantene har nøyaktig samme fysiske egenskaper som en naturlig skapt diamant. I naturen tar denne prosessen millioner av år, mens LifeGem får denne prosessen til å skje i løpet av 10 til 12 måneder. Hver diamant blir helt unik og perfekt. Det finnes ikke to like diamanter, da det er egenskapene i asken som bestemmer farge og glansen i den ferdige diamanten.

Hvor mye koster en slik diamant?

- En halv karats diamant koster cirka 55 000 kroner, mens en hel karat diamant koster cirka 120 000 kroner.

- I stedet for en gravplass vil du altså ha din kjære med deg, og kostnaden for gravstein som jo fort havner på mellom 20.000 til 30.000 og kosten på en dyr kiste bortfaller. Så da blir det ikke så avskrekkende pris likevel, sier hun.

I Norge er det strenge regler, så dersom du velger kremasjon, må du enten sette ned asken i en urne i bakken eller du kan velge å spre asken på et gitt sted. Man kan altså ikke få laget diamanten i Norge.

Dette har Den siste reisen funnet en løsning på ved å sende asken ut av Norge til Nederland der produksjonen foregår. Etter at diamanten er klar, sendes den hjem til Norge hvor den så blir fortollet og sertifisert som en diamant.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer