Depresjoner

Dette skjer med hjernen når du er deprimert

Og her er tegnene du bør være obs på.

MØRT: Se videoen lenger ned i artikkelen og forstå litt bedre hva det egentlig er som skjer i hjernen når du blir deprimert. Foto: All Over Press
MØRT: Se videoen lenger ned i artikkelen og forstå litt bedre hva det egentlig er som skjer i hjernen når du blir deprimert. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alle som har vært deprimerte vet at en depresjon ikke er noe som kan fikses på en dag med litt positiv tenkning.

Så hva er det egentlig som skjer i hjernen når alt vi ser er bekmørke?

Det har to unge biologer klart å forklare på en enkel måte.

LES OGSÅ: Så ofte bør du gå til legen

Lagde youtube-video

Canadiske Mitch Moffit og Greg Brown står bak Youtube-kanalen AsapScience, hvor de hver uke publiserer en ny video med et nytt forskningstema.

Det som er gjennomgående i videoene, er at Moffit og Brown tegner og forklarer ulik forskning, samt medisinske temaer og studier så enkelt som mulig med tusjpenn, fargestifter og hvitt papir.

Og det var ikke tilfeldig at de valgte å lage en video om depresjoner.

- En depresjon er en medisinsk diagnose, med psykiske og sosiale implikasjoner. Det er ikke et tegn på svakhet eller noe man bare kan komme over, sier Mitch Moffit og Greg Brown til Huffington Post.

De håper videoen kan bidra til mer forståelse om sykdommen.

LES OGSÅ: Kjøper du reseptfrie medisiner i utlandet?

Symptomer på depresjon

Det kan være vanskelig å skille mellom dårlige dager og depresjon.

- Forskjellen er når det blir mer langvarig og begynner å gå utover relasjoner til andre, arbeidsevne og den vanlig daglige aktiviteten, har Kjersti Lillevoll, stipendiat ved Institutt for psykologi ved Universitetet i Tromsø tidligere forklart til KK.no.

ALLTID ALENE: Et tegn på at du er i en depresjon, kan også være at du isolerer deg.  Foto: All Over Press
ALLTID ALENE: Et tegn på at du er i en depresjon, kan også være at du isolerer deg. Foto: All Over Press Vis mer

Hovedsymptomene på en depresjon er tap av interesser og lyst, og redusert energi og økt tretthet.

Andre symptomer kan være skyldfølelse eller dårlig samvittighet, mindreverdighetstanker eller nedsatt selvtillit, selvmordstanker, konsentrasjonsvansker, psykomotoriske forstyrrelser (rastløshet, uro, oppspilthet eller hemning), søvnforstyrrelser, nedsatt appetitt eller vekttap.

Depresjon er en av de vanligste psykiske plagene - selv om alvorlighetsgraden varierer.

LES OGSÅ: Personlighetsforstyrrelsen flest kvinner har

Testen legene bruker

Ifølge Norsk Helseformatikk vil rundt 25 prosent av alle kvinner og 15 prosent av alle menn, i løpet av livet oppleve en depresjon de trenger behandling for.

Mellom 75 og 85 prosent av disse vil oppleve gjentatte episoder med depresjon, og sykehistorien din er blant annet derfor viktig når en lege vurderer helsen din.

Har du først oppsøkt lege, vil han eller hun stille deg en rekke spørsmål for å danne seg et bilde av hvordan du har det.

I dag brukes MADRS-teseten av mange leger. Dette er en test som består av ti spørsmål, og avhengig av hva du svarer, vil legen få en formening om du har en depresjon og i så fall i hvilken grad.

Her kan du se testen!

Testen tar utgangspunkt i de siste tre døgnene, og spørsmålene er blant annet «har du merket noen uro, spenning eller angst siste tre døgn?», «har du hatt søvnproblemer nesten hver natt de siste tre døgn?» og «har du følt deg verdiløs eller skyldbetynget de siste tre døgn?».

LES OGSÅ: Tipsene som kan gi deg en god natts søvn

Slik behandles depresjon

De fleste som sliter med depresjoner blir bra igjen, men vær forberedt på at det kan ta litt tid, og at du ikke blir helt bra på dagen.

Her er noen viktige elementer i behandling av depresjoner:

Hvil ut: Lytt til kroppen din, og ta det med ro. Du trenger å sove når du er søvnig, og du trenger å ta det med ro når du er våken. Senk kravene til deg selv, og tilpass aktiviteten til det du føler du kan klare.

Kontakt lege: Kanskje føler du at du ikke har krefter til å gå til lege, men gjør det likevel. Det er nyttig å få snakket om hvordan du har det.

Samtalebehandling: Regelmessig samtaler med fastlegen, en psykolog eller psykiater er fundamentet i behandlingen.

Medisinsk behandling: Legen vil hjelpe deg med å vurdere om det kan være nyttig for deg å bruke antidepressive medisiner. Virkningen kommer etter 2 til 3 uker. For å unngå tilbakefall må man vanligvis bruke medisinene i 3-6 måneder.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer