SLUTTE Å RØYKE: Kroppen din reagerer på røykekutt svært raskt, og allerede etter noen dager vil du kunne merke en positiv effekt.  Foto: Thinkstock
SLUTTE Å RØYKE: Kroppen din reagerer på røykekutt svært raskt, og allerede etter noen dager vil du kunne merke en positiv effekt. Foto: Thinkstock Vis mer

Røyking

Dette skjer med kroppen når du slutter å røyke

Du merker positive effekter allerede etter ett til to døgn.

Publisert

I våre dager er de fleste klar over hvor skadelig røyking kan være, og det finnes knapt noen unnskyldning igjen for å fortsette med denne svært helseskadelige uvanen.

Tidligere forskning KK.no har omtalt viser ikke «bare» at du pådrar deg helseskader og økt risiko for lungekreft ved å røyke, men du blir også mer rynkete, tjukkere og får dårligere hukommelse.

I tillegg har andre studier vist at røyking faktisk er mer skadelig for kvinner, også i form av at du kan komme tidligere i overgangsalderen, samt at uvanen kan krympe utstyret til menn.

Tross skremselsmeldingene fra leger og forskere, sliter mange av oss med å bli kvitt røykesuget. Og særlig på denne tiden av året – hvor det er mye fest og hygge, synes nok en del av det er ekstra vanskelig å skulle stumpe røyken.

LES OGSÅ: Slik får du hjelp til røykeslutt
 

Fordeler fra første stund

Hvis du er en av dem som tenker at det å slutte å røyke ikke egentlig vil bedre helsen din så mye, vil du kanskje bli overrasket over å få vite hvor mange fordeler du har av å slutte.

Ifølge Ann Cathrin Reichelt, lege og en av ekspertene på Lommelegen.no (Lommelegen.no er i likhet med KK.no eid av Aller Internett), har røykeslutt, i tillegg til at det i det lange løp vil redusere risiko for lungekreft og hjerte- og karsyksom, mange flere fordeler.

Og det beste av alt – det tar faktisk ikke måneder eller år før disse fordelene kommer kroppen din til gode.

- Mange fordeler kommer svært raskt. Og da snakker jeg ikke bare om bedre ånde, mindre røyklukt og at lommeboka di blir tykkere for hver dag, skriver Reichelt på nettsiden.

LES OGSÅ: Røyking holder deg ikke slank
 

Så fort merker kroppen en effekt

Lommelegen.no har de utarbeidet en liste over hva som skjer med kroppen din fra 20 minutter til 15 år etter at du har sluttet å røyke.

Nedenfor kan du se hva som skjer med kroppen fra 20 minutter til ett år etter røykeslutt:
 

20 minutter

20 minutter etter din siste sigarett skjer dette:
 

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer