Røyking

Dette skjer med kroppen når du slutter å røyke

Du merker positive effekter allerede etter ett til to døgn.

SLUTTE Å RØYKE: Kroppen din reagerer på røykekutt svært raskt, og allerede etter noen dager vil du kunne merke en positiv effekt. Foto: Thinkstock
SLUTTE Å RØYKE: Kroppen din reagerer på røykekutt svært raskt, og allerede etter noen dager vil du kunne merke en positiv effekt. Foto: Thinkstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I våre dager er de fleste klar over hvor skadelig røyking kan være, og det finnes knapt noen unnskyldning igjen for å fortsette med denne svært helseskadelige uvanen.

Tidligere forskning KK.no har omtalt viser ikke «bare» at du pådrar deg helseskader og økt risiko for lungekreft ved å røyke, men du blir også mer rynkete, tjukkere og får dårligere hukommelse.

I tillegg har andre studier vist at røyking faktisk er mer skadelig for kvinner, også i form av at du kan komme tidligere i overgangsalderen, samt at uvanen kan krympe utstyret til menn.

Tross skremselsmeldingene fra leger og forskere, sliter mange av oss med å bli kvitt røykesuget. Og særlig på denne tiden av året – hvor det er mye fest og hygge, synes nok en del av det er ekstra vanskelig å skulle stumpe røyken.

LES OGSÅ: Slik får du hjelp til røykeslutt
 

Fordeler fra første stund

Hvis du er en av dem som tenker at det å slutte å røyke ikke egentlig vil bedre helsen din så mye, vil du kanskje bli overrasket over å få vite hvor mange fordeler du har av å slutte.

Ifølge Ann Cathrin Reichelt, lege og en av ekspertene på Lommelegen.no (Lommelegen.no er i likhet med KK.no eid av Aller Internett), har røykeslutt, i tillegg til at det i det lange løp vil redusere risiko for lungekreft og hjerte- og karsyksom, mange flere fordeler.

Og det beste av alt – det tar faktisk ikke måneder eller år før disse fordelene kommer kroppen din til gode.

- Mange fordeler kommer svært raskt. Og da snakker jeg ikke bare om bedre ånde, mindre røyklukt og at lommeboka di blir tykkere for hver dag, skriver Reichelt på nettsiden.

LES OGSÅ: Røyking holder deg ikke slank
 

Så fort merker kroppen en effekt

Lommelegen.no har de utarbeidet en liste over hva som skjer med kroppen din fra 20 minutter til 15 år etter at du har sluttet å røyke.

Nedenfor kan du se hva som skjer med kroppen fra 20 minutter til ett år etter røykeslutt:
 

20 minutter

20 minutter etter din siste sigarett skjer dette:
 

 • Blodtrykket synker til det normale
 • Pulsen synker til det normale
 • Kroppstemperaturen i hender og føtter øker til det normale

  Råd fra Lommelegen.no:
  Dersom du allerede føler abstinenser, drikk et stort glass vann, sug på en pastill, ta noen dype åndedrett for å roe deg ned. Søk støtte og råd hos dine nærmeste. Ta frem listen din over gode grunner til å slutte å røyke.

  LES OGSÅ: Røying kan fremskynde overgangsalderen
   

  8 timer

  8 timer etter din siste sigarett skjer dette:
   
 • Nivået av kullmonoksid i blodet synker til det normale
 • Nivået av oksygen i blodet øker til det normale
 • Røykånden blir borte!

  Råd fra Lommelegen.no:
  Det er vanlig på denne tiden å føle seg rastløs, så det gjelder å finne noe som holder hendene opptatt og som kan distrahere deg fra røyksuget. Noen tips kan være: puslespill, strikking, skriv et brev til noen du ikke har hørt fra på lenge.

  LES OGSÅ: Styrketrening er effektivt for røykeslutt
   

  24 timer

  24 timer etter din siste sigarett skjer dette:
   
 • Du har allerede lavere risiko for å få et hjerteinfarkt!

  Råd fra Lommelegen.no:
  Dersom du føler deg ute av lage, bjeffer til familie og venner, kan det være at bedrede søvnvaner kan hjelpe deg nå. Hvis du trener daglig, eller går noen lange turer, vil du antagelig merke at du sover mye bedre og at du er lettere å være i hus med.

  Tips for å få opp motivasjonen: Ring til en god venn og be om støtte, ta en dusj, tenk at nå skal du bremse aldringsprosessen!

  LES OGSÅ: Morgensigarett kan doble risikoen for kreft
   

  48 timer

  48 timer etter din siste sigarett skjer dette:
   
 • Både smakssansen og luktesansen er bedre!
 • Allerede nå starter ødelagte nerveendinger å vokse ut igjen

  Råd fra Lommelegen.no:
  Nå har du kanskje intenst røyksug. Ring til Røyketelefonen (ekstern lenke). Der kan du få den oppmuntring og støtte du trenger for å droppe akkurat denne røyken. Tlf. 800 400 85. Der kan du også bestille en gratis dagbok som hjelper deg gjennom røykeslutten.

  Det er lurt at du forteller alle du kjenner at du har sluttet å røyke. Dermed vil det føles mer forpliktende, og det vil være vanskeligere å sprekke.

  Drikk masse vann, tenk at du skyller giften ut av kroppen! Vær forsiktig med kaffen, du tåler mindre når du ikke røyker.

  Finn frem listen din over gode grunner til å slutte å røyke. Nå fortjener du å belønne deg selv fordi du er så flink! Gi deg selv små belønninger for å stoppe, gjerne hver dag.

  LES OGSÅ: Skal du slutte å røyke i morgen?
   

  72 timer

  72 timer etter din siste sigarett skjer dette:
   
 • Veggene i luftveiene slapper av slik at det blir lettere å puste.
 • Lungekapasiteten øker slik at det blir lettere å utføre fysiske aktiviteter.

  Råd fra Lommelegen.no:
  En sigarett er som regel nok til å sprekke. Husk det spesielt når du er i festlig lag. Vær derfor forsiktig med alkohol den første tiden etter røykeslutt.

  Dersom du er nervøs og anspent nå, husk at det å trene produserer lyststoffer i kroppen din som får deg til å føle deg bedre. Du slapper mer av etter trening, og sover bedre om natten. Dessuten er pusten din bedre allerede, luftveiene nyter den nye situasjonen!
   

  3 uker til 3 måneder

  3 uker - 3 måneder etter din siste sigarett skjer dette:
   
 • Blodsirkulasjonen er bedre
 • Det blir lettere og lettere å mosjonere og gå turer
 • Lungefunksjonen er bedret med opp til 30 prosent!

  Råd fra Lommelegen.no:
  Dersom du er bekymret for å gå opp i vekt, vær nøye med å velge mat som ikke inneholder så mye fett, sukker og salt. Det kan være lurt å ha en bolle med friske skrellede gulrøtter i en bolle med vann i kjøleskapet, slik at du alltid har noe friskt å knaske på.

  Drikk et glass vann når du kjenner røyksuget, det tar noe av suget vekk. Dersom du føler at fristelsen blir overveldende, er det kanskje lurt å unngå noen av de situasjonene du pleier å røyke i for en stund.

  Gå noen turer regelmessig, men prøv å legge opp til et treningsprogram som du kan leve med i lengden!

  LES OGSÅ: Vil du stumpe røyken?
   

  1-9 måneder

  1 - 9 måneder etter din siste sigarett skjer dette:

  Det er nå mindre av:

 • Hosting
 • Tretthet
 • Kortpustethet
 • Tette bihuler

  I tillegg er:

 • Kroppens samlede energinivå er økt
 • I lungene vokser det ut nye flimmerhår, som gjør at lungene bedre kan fjerne slim, renske opp i lungene og redusere faren for infeksjon

  Råd fra Lommelegen.no:
  Du har kanskje fremdeles røyksug. Fortsett med treningsprogrammet ditt. Du kan ofte ta frem listen din over gode grunner til å slutte å røyke. Prøv å holde motivasjonen oppe! Du har kommet over den verste kneika nå!

  Du kan belønne deg selv, kjøp noe fint for de pengene du ellers ville røykt opp. Tenk gjennom på forhånd at du skal klare deg uten røyk dersom du skal ut på café eller en tur på byen.

  LES OGSÅ: Røkyfri med kurs
   

  1 år

  1 år etter din siste sigarett skjer dette:
   
 • Din risiko for å få hjerte-/karsykdom er nå halvert i forhold til en som fremdeles røyker!

  Råd fra Lommelegen.no:
  Dette er en milepæl og fortjener stor oppmerksomhet og feiring!

  Du er sannsynligvis mye mindre plaget av røyksug nå, men husk at det er kort vei fra noen få drag av sigaretten tilbake til en pakke om dagen, så ikke fall for fristelsen! Fortsett med å være sterk og kjenn at du har befridd deg selv fra nikotin-tvangstrøya!

  Hele listen (inkludert effektene etter 2, 5, 10 og 15 år) finner du på Lommelegen.no!

  LES OGSÅ: Dette skjer med unge røykere
   

  Slik forbereder du deg på røykeslutt

  Ifølge Reichelt kan det være lurt å forberede seg skikkelig når man har planer om å slutte å røyke.

  Blant annet anbefaler hun å skrive en egen liste over alle de gode grunnene du kan komme på for å slutte med uvanen.

  - Det å skrive listen vil gjøre deg mer bevisst på hvor lurt det er, og du kan finne den frem når røyksuget blir stort, slik at du kan hente motivasjon til å fortsette. Gjør røykestoppen til ditt viktigste prosjekt noen uker fremover, skriver hun:

  - Vurder også om du skal bruke et nikotinpreparat. Dersom du er nikotinavhengig vil du kunne ha god hjelp av plaster eller tyggegummi.

  Flere gode tips til hvordan du kan kutte røyken finner du i denne artikkelen, og på Lommelegen.no!
   

  Noe du lurer på? Spør KK.no


  Hvordan kan jeg gjøre de trange, nye skoene mine mer komfortable? Hvordan legger jeg sminke som varer hele dagen? Når er det best å trene - før eller etter middag?

  Har du også et spørsmål om klær, sminke, kosthold eller trening? Send det til spor@kk.no, og vi vil finne det ut for deg.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer