Tannhelse

Dette skjer med tennene med alderen

- Hvor god stand tennene våre er i er svært individuelt, sier ekspertene.

TANNHELSE: Har egentlig alder noe å si for tannhelsen vår? Ifølge eksperten spiller hvilken livsstil en har en mye større rolle.  Foto: RioPatuca Images - Fotolia
TANNHELSE: Har egentlig alder noe å si for tannhelsen vår? Ifølge eksperten spiller hvilken livsstil en har en mye større rolle. Foto: RioPatuca Images - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er du en av dem som lurer på hvor det ble av det flotte, hvite smilet du hadde som ung? Da er du ikke alene.

Til tross for nokså god tannhygiene både morgen og kveld, opplever mange at en rekke tannproblemene dukker opp etter hvert som de blir eldre.

Men skyldes egentlig problemene tennenes aldringsprosess, eller er de selvforskyldte?

LES OGSÅ: Bytt tannbørste - få hvitere tenner

Dårlige tenner skyldes ikke nødvendigvis alder

Inger-Lise Mathiesen, som er tannlege ved Oscarsborr tannklinikk i Oslo, forteller til KK.no at det helt individuelt hvor god stand tennene våre er i etter hvert som vi blir eldre.

- Det er vanskelig å fastslå når aldringsprosessen av tennene starter, da jeg har sett alt fra 70-åringer med skinnende perlerekker, til 35-åringer med tenner en skulle tro tilhørte 90-åringer. Det er altså ganske individuelt, akkurat som alt annet.

Videre forteller hun at de fleste tannproblemer ikke skyldes tennenes naturlige aldringsprosess, men en usunn livsstil.

- For å finne ut hvorfor noen har dårligere tenner enn andre, må vi se nærmere på hva det egentlig er vi gjør galt. Mange røyker, spiser usunt, drikker altfor mye søt drikke og slurver med tannhygienen.

RØYK: Dersom du røyker er dette hovedårsaken til at tennene dine er misfargede og ser eldre ut.
RØYK: Dersom du røyker er dette hovedårsaken til at tennene dine er misfargede og ser eldre ut. Vis mer

- Denne typen livsstil gjør at vi får karies, tannkjøttet trekker seg tilbake og tennene misfarges – misfargingen kan skyldes mat og drikke, men i de fleste tilfeller har røykingen skylden. Hva kan en gjøre om tennene har blitt misfarget?

- En kan prøve å bleke misfargede tenner, men jeg anbefaler alle å snakke med tannhelsepersonell først. De kan sjekke om belegget er overfladisk og kan fjernes, eller om det er emaljen som har blitt tynnere.

- Hvis sistnevnte er tilfelle, vil ikke bleking ha særlig effekt på gulfargen, da emaljen er slitt bort og tannbeinet har blitt synlig. Dette kan skyldes overdreven tannpuss eller at en har spist og drukket for mye syreholdig mat og drikke, forklarer hun.

LES OGSÅ: Spis deg til sunnere tenner

Mister ikke tennene som følge av alder

Er du en av dem som tror at det å miste en tann eller to er en naturlig del av det å bli gammen?

Da må du tro om igjen.

- Det er to hovedårsaker til at man mister tennene – enten er det som følge av hull som har blitt så dype at det ikke nytter å reparere dem, eller så er det som følge av tannkjøttproblemer, som for eksempel Periodontitt, som ødelegger tannfestet.

- Sistnevnte er det som nesten alltid skjer med røykere, ikke i alle tilfeller, men i de fleste. Og dette kan skje med folk i alle aldre, til og med ned i 20-årene, men det må nevnes at det er sjeldent, sier hun.

ET HVITT SMIL: Dersom du ønsker å beholde ditt unge, hvite smil livet ut, anbefaler tannlegen deg å blant annet være nøye med tannpussen og ikke begynne å røyke.  Foto: Alliance - Fotolia
ET HVITT SMIL: Dersom du ønsker å beholde ditt unge, hvite smil livet ut, anbefaler tannlegen deg å blant annet være nøye med tannpussen og ikke begynne å røyke. Foto: Alliance - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Gnisser du tenner om natten?

Behold ditt hvite smil

Dersom du ønsker å beholde ditt hvite smile også i voksen alder, har tannlegen følgende anbefaling til deg:

- Om du ønsker å bevare en god tannhygiene og et ungt, hvitt smil, er mitt beste råd å være flink med tannpussen, bruke tanntråd og ikke røyke! Det er også viktig å holde seg frisk og rask, da noen typer medisiner kan påvirke tannhelsen.

- Så kort oppsummert: hold deg frisk, spis sunt, ikke røyk og puss tennene – gjør du dette vil jeg si at du fint kan holde de tennene du har nesten like flotte resten av livet.

Bør en oppsøke tannhelse personell oftere når en blir eldre?

- Det med alder er som sagt ikke årsaken til dårlige tenner, så jeg ville sjekket tennene mine en gang i året som vanlig, med mindre tannlegen ikke gitt beskjed om noe annet, sier hun.  

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer