Røyk

Dette skjer med unge røykere

Mange av de klassiske røykeplagene kommer senere i livet. Men ikke alle.

-Blodsirkulasjonen til huden blir redusert, noe som også gir permanente skader. Røykerynker, grå og gusten hud er resultatet, sier Cand. Scient Kjersti Johansen, fagsjef i Dermanor til KK.no. Foto: All Over Press
-Blodsirkulasjonen til huden blir redusert, noe som også gir permanente skader. Røykerynker, grå og gusten hud er resultatet, sier Cand. Scient Kjersti Johansen, fagsjef i Dermanor til KK.no. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Det er sjelden man ser unge kvinner som hoster som gruvearbeidere eller klager over røykebein. Men selv om sigarettenes skade ikke er så merkbare nå, kan de være der uten at du er klar over. For røykevanen kan nemlig være årsaken til at du ikke blir gravid eller alltid er kald på føttene.

Kviser og grov hud

Det hjelper lite å investere i nye, dyre kremer. Sigarett-vanen vises på huden uansett, skriver Lommelegen. no. Porene blir større, de små linjene blir dypere, urenhetene flere. Selv om tenker at alderstegn i hovedsak er noe som rammer andre, vil en utdannet dermatolog med 95% sikkerhet se på huden din om du røyker. Fordelen er at huden raskt blir finere når du slutter. - Blodsirkulasjonen til huden blir redusert, noe som også gir permanente skader. Røykerynker, grå og gusten hud er resultatet, sier Cand. Scient Kjersti Johansen, fagsjef i Dermanor til kk.no. Les også: Slank og røykfri samtidig - er det mulig?

Trøbbel i heimen?

Røykere blir oftere skilt enn andre. Det viser en studie ved Australian National University, melder nettstedet Fri.dk. Forskerne har fulgt 2.500 gifte par i en periode på seks år for å identifisere hvilke faktorer som øker risikoen for skilsmisse. Kun 8 prosent av ikke-røykende par ble skilt i løpet av undersøkelsen. Hele 19 prosent av parene hvor begge røykte gikk fra hverandre. Hvis kun den ene av partene røykte, var skilsmisseraten fremdeles høy – rundt 17 prosent.Les også: Kvinnelige røykere mister 14,5 år

Lar de to blå strekene vente på seg?

Studier viser at røykere har større problemer med å bli gravide enn ikke-røykere. Dette gjelder særlig dersom kvinnen røyker, men også i for mannen. Årsaken er at kvinner ikke bare har flimmerhår i lungene, men også i eggledere. Disse skal hjelpe til med at eggcelle og sædcelle møtes, men fungerer dårligere hos kvinner som røyker.

Vondt i halsen

ar man såre slimhinner i halsen, så slutt å røyk! Det er svært vanskelig å bli bra av sin halskatarr dersom man vedlikeholder den selv med røykpartikler, skriver Mads H. Moxness, øre-nese-halslege på Lommelegen.no.

Dårlig søvn

Hvis du stadig sover dårlig eller våkner uopplagt, kan det skyldes sigarettene. Her får du flere råd som kan gi deg bedre søvn.

Kalde føtter?

Hvis du går rundt med istapp-fingre og fryser på føttene, er det ikke sikkert det skyldes kulda alene. Røykere har dårligere blodsirkulasjonen blir dårligere, noe som gjør at du fortere blir kald, ifølge Lommelegen.no.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer