Alkohol

Dette skjer når du drikker

Sjekk hvilken effekt alkohol har på kroppen din - time for time.

DETTE SKJER NÅR DU DRIKKER: Lurer du på hva som skjer i kroppen din når du drikker alkohol? Svaret får du i denne saken! Foto: Thinkstock
DETTE SKJER NÅR DU DRIKKER: Lurer du på hva som skjer i kroppen din når du drikker alkohol? Svaret får du i denne saken! Foto: Thinkstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Mai er gjerne den store festmåneden her til lands - med selve nasjonaldagen og en rekke andre fridager.

Er du en av dem som har planlagt å drikke litt (eller mye) alkohol i den nærmeste fremtid, kan det imidlertid være litt greit - og ikke minst interessant, å vite litt mer om hvordan alkohol egentligpåvirker kroppen din.

Effekten av de «edle» dråpene skjer nemlig mye raskere enn mange av oss tror...

Helsejournalistene i britiske Daily Mail har tidligere forhørt seg med en rekke medisinske eksperter om hva som virkelig skjer med kroppen din når du tar en real fest.

Så her har du det - time for time.

Vi tar utgangspunkt i at kalaset starter klokka åtte på kvelden.

FULL FEST: Når den første drinken når magen spres alkoholen i blodet ditt. Den øker nivåene av dopamin, serotonin og andre naturlige gledeskjemikalier. Det gjør deg blid, avslappet og mindre hemmet. Foto: Thinkstock
FULL FEST: Når den første drinken når magen spres alkoholen i blodet ditt. Den øker nivåene av dopamin, serotonin og andre naturlige gledeskjemikalier. Det gjør deg blid, avslappet og mindre hemmet. Foto: Thinkstock Vis mer

Kl. 20.00: Gladere blir du ikke

Når den første drinken når magen spres alkoholen i blodet ditt. Den øker nivåene av dopamin, serotonin og andre naturlige gledeskjemikalier. Det gjør deg blid, avslappet og mindre hemmet.

Å følge opp med flere drinker vil ikke øke velværet. Hjernens reseptorer blir nemlig «mettet» av dopamin og serotonin, og klarer ikke å følge opp med ytterligere gledesspredning.

Drikker du på tom mage vil lykkekicket i hjernen skje raskt. Har du spist vil alkoholen spres saktere og reaksjonen på den skjer mer gradvis.

Kl. 22.00: - Å nei, hva sa jeg nå?

Har du drukket i to timer vil den delen av hjernen som behandler informasjon og styrer de fleste muskelbevegelser bli påvirket.

Du føler deg selvsikker, men du er faktisk blitt dårligere til å ta gode beslutninger. Koordinasjonen din er dårligere og du har høyere smerteterskel. De vanlige varselssignalene kroppen din gir når noe er galt fungerer ikke lenger.

Når du drikker store mengder klarer ikke leveren å ta unna alkoholen, slik at graden av beruselse blir enda større. Du blir desorientert, kvalm og mister den fysiske balansen.

Har du hull i hukommelsen dagen derpå betyr det at alkoholen har hatt sin effekt på områder i hjernen som forvalter minner og følelsesmessig respons. Det forklarer også hvorfor noen blir sippete eller aggressive når de drikker.

Gylne drikkeregler:
 • Ikke drikk på tom mage.
 • Drikk sakte og nyt, ikke bælme nedpå.
 • Drikk et glass vann mellom hvert glass alkohol.
 • Ta en pause når du kjenner deg brisen.
 • Hopp over den siste drinken.
 • Pass på venninnene dine hvis de er fulle
 • Vis «sisterhood» og ta vare på ukjente jenter hvis du ser at de er veldig fulle.

 • Kl. 23.00: Styr unna spriten

  Når beruselsen er på topp lar mange seg friste til å gå over til sterkere saker for å bevare rusen. Ikke lurt. Det er akkurat her mange tipper over fra å være sjarmerende pussa til snydens fulle.

  Klarer du ikke la være å ta den drinken bør du velge blank sprit, ikke brun. Den brune er mer «uren» enn den blanke og vil gjøre deg mer bakfull. Whisky og konjakk kan faktisk forbli i systemet ditt i et helt døgn.

  LES OGSÅ: Slik velger du riktig i baren

  RUNDT KL 02.00: Begynner du å kjenne suget etter noe fett...mmm..burger! Foto: Thinkstock
  RUNDT KL 02.00: Begynner du å kjenne suget etter noe fett...mmm..burger! Foto: Thinkstock Vis mer

  Kl. 24.00: Gjespingen begynner...eller?

  Du er nå kommet dit at du blir bevisst alkoholnivået i kroppen din og begynner å bli sliten. Noen mennesker har en lever som i større grad enn andres kan ta unna alkohol og disse vil kanskje fortsatt føle seg på topp.

  Menn tåler mer alkohol enn kvinner, så mest sannsynlig er det damene som begynner å gjespe nå.

  LES OGSÅ: Derfor blir kvinner mest fyllesyke

  Kl. 02.00: - Kebab, takk!

  Det er en grunn til at det er kø utenfor gatekjøkkenene på nattestid i helgene.

  Bukspyttkjertelen din pumper nemlig ut insulin for harde livet, for å gi kroppen en sjanse til å bekjempe alkoholen. Det medfører at blodsukkeret ditt synker og du blir fysen på kjapp mat.

  Kl. 04.00: Utslitt søvn

  Etter mengder med alkohol er det mange som nærmest kollapser i seng, men håp ikke på en god natt. Fordi du nærmest er bedøvet vil søvnen bli så dyp at den ikke går over i den såkalte REM-fasen, som du trenger for å bli uthvilt.

  Ikke usannsynlig vil du også våkne av at du er gal av tørst - eller fordi du må tisse noe helt vanvitttig. Alkohol er jo vanndrivende.

  FYLLESYK?: Å være skikkelig fyllesyk dagen derpå er noe av det verste som finnes... Foto: PantherMedia
  FYLLESYK?: Å være skikkelig fyllesyk dagen derpå er noe av det verste som finnes... Foto: PantherMedia Vis mer

  Kl. 07.00: Skallebank!

  Alkohol gjør kroppen dehydrert, noe som igjen gir hodepine. Å våkne med følelsen av at en elefant har spasert over kraniet ditt er dermed ikke helt uvanlig.

  Kl. 09.00: Egg og bacon ...?

  Har du en urolig mage vil tung og fet mat gjøre vondt verre. Du får en overproduksjon av magesyre som gjør deg ytterligere uvel.

  Fullkornskiver eller havregrynsgrøt og litt yoghurt er faktisk bedre for magen, og energien fra denne maten frigjøres også saktere, hvilket er bedre for blodsukkeret.

  LES OGSÅ: Havregrøt kan kurere fyllesyken

  Kl. 11.00: Verre blir det ikke

  Nå kan du regne med at alkoholen er ute av kroppen. Vel og bra, men det innebærer også at den ikke lenger demper ettervirkningene den gir. Fyllesjuken merkes derfor nå hundre prosent.

  Hvor fyllesyk er du? Test deg selv her

  Siden nivået av serotonin og dopamin ikke lenger er kunstig stimulert vil du også kunne føle deg nedfor og irritabel. Du kan også oppleve angst, økt kroppstemperatur, økt hjerterytme og blodtrykk.

  Kl. 13.00: Tilfriskningen starter

  Nå bør de negative ettervirkningene av alkoholen begynne å roe seg. Muligens er magen fortsatt i ulage, og uthvilt er du jo fortsatt ikke.

  Kl. 20.00: Det kan vare til i morgen

  Det kan ta to dager før magen fungerer slik den skal igjen. Ja, det er kjipt, men kanskje skal du være glad til. Er du fyllesjuk betyr det at du fungerer og har en sunn reaksjon på det alkohol egentlig er - nemlig en gift for kroppen.

  Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no, men er hentet frem igjen for å glede nye lesere!

  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer