Magesmerter

Dette skjer når du har vondt i magen

Her er grunnen til at du føler smerte.

SMERTER: Vondt i magen er noe vi alle kan oppleve fra tid til annen, men hva er det egentlig som skaper disse smertene? Foto: Scanpix/NTB
SMERTER: Vondt i magen er noe vi alle kan oppleve fra tid til annen, men hva er det egentlig som skaper disse smertene? Foto: Scanpix/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Vondt i magen er noe vi alle kan oppleve fra tid til annen, og årsakene til smertene kan være mange.

Kanskje har du drukket for mye kaffe og glemt å spise, kanskje har du spist for mye, eller du kan ha fått i deg noe du ikke tålte. Forstoppelse og omgangssyke er også vanlige årsaker til ubehag og smerter i magen. 

Men hva er det egentlig som skjer i kroppen din som skaper disse smertene?

Lege og spesialist i barnesykdommer ved A Klinikken, Anne Marthe Boldingh, forteller til KK.no at vi foreløpig ikke har alle svarene på hva som skaper de ulike magesmertene. Og i flere av tilfellene kan det være noe av de samme prosessene som forårsaker smerter.

LES OGSÅ: Har du ofte vondt i magen

VONDT: Foreløpig vet vi ikke alle svarene på hva som skaper de ulike magesmertene, men noen ting vites det.  Foto: Scanpix/NTB
VONDT: Foreløpig vet vi ikke alle svarene på hva som skaper de ulike magesmertene, men noen ting vites det. Foto: Scanpix/NTB Vis mer

Forstoppelse kan være vondt

Ved forstoppelse har avføringen blitt så hard at det føles vanskelig å få tømt seg. Dette kan være både slitsomt og ubehagelig, men kan også føre til smerter i mageregionen.

– Det er to forskjellige ting som kan gi smerter ved forstoppelse. Det ene årsaken kan være at avføringen sitter fast i tarmen og strekker ut tarmveggen. Dette kan gi litt diffuse smerter, forklarer hun og legger til:

– En annen årsak til smertene kan være at hormoner og nervesignaler i kroppen sender beskjed om at dette må ut, og tarmen som ligger ovenfor prøver derfor å kvitte seg med avføringen ved hjelp av muskelsammentrekninger.

Denne prosessen pågår ikke konstant, og fører derfor ofte til at man opplever smerter som kommer og går takvis.

Smerter ved omgangssyke

Forstoppelse er derimot ikke det eneste som kan skape smerter i magen. En av de vanligste forbigående sykdommene kan også skape et voldsomt ubehag og smerter – vi snakker selvsagt om omgangssyken.

– Ved omgangssyke er det en helt annen årsak til smertene. Da er tarmen i seg selv irritert på grunn av et virus, eller at du har spist noe du ikke tålte. Dette gir ofte diffuse smerter, sier hun.

LES OGSÅ: 3 tips mot omgangssyke

MAGEVIRUS: Ved omgangssyke er tarmen i seg selv irritert på grunn av et virus, eller at du har spist noe du ikke tålte. Foto: NTB scanpix
MAGEVIRUS: Ved omgangssyke er tarmen i seg selv irritert på grunn av et virus, eller at du har spist noe du ikke tålte. Foto: NTB scanpix Vis mer

Miljøet i tarmen under en omgangssyke kan også føre til at det dannes luft i systemet, og mye tarmbevegelse.

– Når du har noe i kroppen som ikke skal være der blir det fort mye tarmbevegelse. Smertene kan derfor komme av en blanding av at det er luft, bevegelse og at tarmen strekkes ut, forklarer legen.

Kunstig søtning danner gass

De fleste som har gjort tabben å spise for mye sukkerfritt godteri og pastiller kan nok ha opplevd å få vondt i magen etterpå. Det er ikke uten grunn at slike produkter ofte er merket med en advarsel om at det kan fungere lakserende i store mengder.

– Magesmerter etter å ha fått i seg for mye kunstig søtning er en helt annen sak. Tarmene er jo ment å bearbeide naturlig mat, slik at når den får noe som ikke er naturlig vil den gjerne reagere med å prøve å få det ut. Derav den lakserende effekten, forteller Boldingh og legger til at dette gir jo grunn til å spørre oss selv om sukkerfritt egentlig er så bra for kroppen.

SUKKERFRITT: Pastiller, godteri og tyggis med kunstig søtning i store mengder kan danne gasser i tykktarmen som igjen gir smerter, Foto: NTB scanpix
SUKKERFRITT: Pastiller, godteri og tyggis med kunstig søtning i store mengder kan danne gasser i tykktarmen som igjen gir smerter, Foto: NTB scanpix Vis mer

Det finnes mange ulike typer kunstig søtning som brukes i mat og godteri i dag, og to av disse er for eksempel fruktose og sorbitol.

Fruktose tilsettes ofte i fruktyoghurt og andre sukkerfrie matvarer. De aller fleste tåler fruktose greit, men blir det for mye av det kan man reagere. Enkelt fortalt kan det danne gasser i tykktarmen som igjen gir smerter, sier hun.

Også søtstoffet sorbitol fungerer på denne måten, og dette finner du ofte i for eksempel tyggis.

– Selv om tyggegummi som regel ikke er noe vi svelger, så blander det seg med spyttet vårt og svelges. Derfor kan dette også føre til luftsmerter i magen, forklarer legen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer