Slanking

Dette skjer når du slanker deg

Drageånde, dårlig humør og timer på toalettet. Er det virkelig verdt det?

Varige, men sunne endringer er bedre enn hungersnød-slanking. - Trening er en stor hjelp, sier kostekspert Ina Garthe. Foto: Colourbox.com
Varige, men sunne endringer er bedre enn hungersnød-slanking. - Trening er en stor hjelp, sier kostekspert Ina Garthe. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Sunn mat og riktig trening gjør det mulig å finne en vekt du føler deg vel med. Men i kampen for en slank og smekker kropp er det lett å miste tålmodigheten, og hoppe på harde dietter. Er du fristet av å komme inn i den lekre julebordskjolen på rekordtid, bør du tenke deg nøye om. Ford tøff vektnedgang har en pris som er lang fra glamorøs.Dette kan skje med kroppen din når du slanker deg:

Sur og bitter

Går du rundt sulten og med lavt blodsukker, er det lett å bli irritabel og nedstemt. Men ensidige eller ekstremt næringsfattige dietter kan ha mer alvorlige følger for psyken. Studier viser nemlig at harde slankekurer kan påvirke evnen til å konsentrasjon, samt utløse depresjon, angst og søvnforstyrrelser, melder Allwomenstalk. Les også: Tidenes verste slankekurer

Slimhoste og nysing

Hvis kroppen får mange færre kalorier enn den egentlig trenger per dag, begynner den å prioritere bort oppgaver. Den sparer på kreftene, men sørger for at de livsoppholdende funksjonene holdes igang. Når du slanker deg, får du ofte også for lite vitaminer, mineraler og fettsyrer. Denne mangelen gjør, sammen med kroppens sparebluss-innstilling, at immunforsvaret blir svekket. Dermed blir du et lett bytte for virus og bakterier. Resultatet er snør, triste feberdager og en skjør fordøyelse. Slik får du derimot høstens tøffeste immunforsvar. Se bildene: Sylslanke Hollywood-mødre

Drageånde

Men følger du en diett som innebærer få karbohydrater, som så mange av slankekurene gjør, bør du ikke bare være opptatt av det som skjer rundt midjen. For i munnen skjer det også noe. På fagspråket heter det halitosis, bedre kjent som dårlig ånde. Grunnen til at man får drageånde når man spiser lite karbohydrater, er fordi visse biprodukter skilles ut i pusten når kroppen brenner fett, skriver Webmd. Disse stoffene kalles ketoner. For eksempel får Atkins-dietten oss til å forbrenne fett fra fettreservene, noe som over tid fører til en tilstand som heter ketose. Denne tilstanden setter kroppen i stand til å forbrenne fett uten hjelp av karbohydrater. Et biprodukt av denne prosessen er altså ketonlegemer, som kan minne om lukten av neglelakkfjerner.Les også: Ny sulte-diett sprer seg

Lange timer på toalettet

Velger du å slanke deg ved hjelp av enkelte piller eller detox-dietter, bør du være forberedt på dager som ikke akkurat føles særlig glamorøse. Her skal nemlig alt spyles ut, og det i et raskt tempo. Virker egentlig detox-kurer? Sjekk ekspertens svar her.

Tynnere hår

Får du ikke i deg nok vitaminer, mineraler, væske og fettsyrer, svarer håret med å bli tørt, flatt og glansløst. Eller med å ganske enkelt gi opp og slippe taket. Håravfall er faktisk et vanlig problem blant de som vil raskt og mye ned i vekt. Du kommer neppe til å bli skallet, men du kan ikke regne med å beholde det tykke og fine håret, skriver melder Allwomenstalk.

Hva er riktig vektnedgang?

Når KK.nos trenings- og kostholdsekspert Ina Garthe har nettmøte, kommer det ofte spørsmål som kretser om temaene jojo-slanking og jojo-vekt. En av kvinnene spør om det er sant at man ødelegger forbrenningen ved å slanke seg feil og ofte. Kan det til slutt kan være vanskelig å slanke seg riktig fordi forbrenningen er ødelagt?- Det at forbrenningen blir «ødelagt» er å ta i, men det ser ut til at det skjer endel med kroppen etter mye «herjing». Samtidig mister vi mye muskelmasse med jojo-vekt, og det gjør at vi forbruker mindre energi i det daglige, svarer Ina.Ina Garthe er utdannet idrettsfysiolog ved Idrettshøgskolen og har hovedfag i vektregulering.

Små, varige endringer

Eksperten anbefaler trening som en stor hjelp i denne perioden. - Når du skal øke inntaket noe igjen bør du legge til noen gåturer eller annen aktivitet for å holde forbrenningen oppe, i tillegg til regelmessige måltider, sier Ina.

Styr unna disse kurene

Ekstremslanking er ikke et helt nytt fenomen. Men på 2000-tallet kom ekstreme slankepåfunn opp på et helt nytt nivå. Blant annet med disse syke diettene:
 • Rå mat-dietten, som visstnok gjør at kroppen forbrenner flere kalorier, har tilhengere som Demi Moore og Uma Thurman
 • Babymat-dietten. Skuespiller Reese Witherspoon spiser kun ett voksenmåltid om dagen
 • Barbie-dietten – også kalt «Skinny Bitch Diet».
 • Kake-dietten, hvor kostholdet består av småkaker.
 • Banan-dietten, som førte til bananmangel i japanske dagligvarebutikker
 • Å innta all næring intravenøst er spesielt populært blant catwalkmodeller
 • Pulvermat-dietten - hvor du kun inntar 600 kalorier daglig!
 • Les også mer om stjernenes syke sultekurer.

  Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer