Parforhold

Dette skjuler vi for partneren

Her er hemmelighetene vi har i forholdet, og tips om hva vi kan gjøre når sannheten innhenter oss.

Dette skjuler vi for partneren
Publisert
Sist oppdatert
Har du noen gang skjult noe for partneren din? Eller har kjæresten din noen gang gjort deg målløs ved å avsløre noe fullstendig uventet om seg selv?
Sannsynligheten for at svaret på begge spørsmålene er ja, er sterkt tilstede.

I et perfekt forhold har dere absolutt ingen hemmeligheter for hverandre, dere leser hverandre som åpne bøker, og er helt fornøyde med innholdet på alle boksidene.

Imidlertid er de færreste forhold perfekte. I virkeligheten skapes parforhold av mennesker som har levd også før de møtte hverandre, og som når de er sammen heller ikke alltid ønsker å brette ut absolutt alle sider ved seg selv. Uansett er det forskjell på å utsette alt ved seg selv for nididig granskning fra partnerens side, og det å føre den andre bak lyset.
Så hva, og hvor mye, har kjæresten krav på å få vite om deg?
Når bør du tale og når bør du tie?

Disse hemmelighetene bør du røpe:

Hvis du ønsker et forhold som er basert på gjensidig tillit, og det gjør vel trolig de fleste, er det noen temaer som krever full åpenhet.

Ifølge den amerikanske samlivseksperten Mira Kirshenbaum gjelder dette kort sagt ting som vil påvirke ditt forhold til partneren i framtiden. I boken Is He Mr. Right? kommer hun med følgende eksempler på hva dette kan være:
 • Du har stor gjeld
 • Du lider av en kronisk sykdom
 • Du har tidligere blitt utsatt for seksuell eller emosjonell mishandling
 • Du står i fare for å bli arbeidsledig

 • Kirshenbaum mener hemmelighold av ting som uansett vil påvirke dine nærmeste fører til at du får deg en dobbel smell når sannheten til slutt kommer for en dag.
  Om du selv blir utsatt for denne type bedrag er gjerne din første reaksjon at «hvorfor kunne ikke han/hun fortelle meg dette? Jeg, av alle mennesker på jorden ville jo forstått.»
 • Slik avslører du ham


 • Men årsakene til at noen, og særlig menn, holder vanskelige ting skjult er ofte mange. De ønsker ikke å framstå som stakkarslige og sårbare overfor den personen de vil ta seg aller best ut for, og de er redde for at de ikke kan takle den turbulensen avsløringen vil medføre. Scott Haltzman, forfatter av boka The Secrets of Happily Married Men, mener menn i noen tilfeller er konfliktskye.
  De forstår ikke helt partnerens følelsesmessige reaksjoner, og vil helst unngå å oppleve dem. De gjør hva som helst for ikke å få dama sint, men ender ofte opp med å gjøre ting enda verre.
 • 8 ting han ikke vil innrømme

 • Selv om du selv opplever det du skjuler som noe uviktig, bør du fortelle partneren din om det dersom hun eller han er svært nysgjerrig på akkurat dette. Kan hende er informasjonen du kommer med noe partneren trenger for å bestemme seg for om han/hun vil dele livet sitt med deg. Vær også obs på at når du velger å ikke fortelle partneren om noe, sier du samtidig at du ikke tror hun/han er i stand til å takle sannheten, at hun/han ikke er klok nok, sterk nok eller sympatisk nok.

  Hemmeligheter du bør vurdere å røpe:

  Dette gjelder ting fra fortiden, som ikke lenger har innvirkning på ditt eller andres liv nå, men som kanskje kan få partneren din til å stusse om du fortalte det.

  Dersom du for eksempel er sammen med noen som jobber i politiet, eller med noen som er ihuga narkotikamotstander, bør du vurdere om det er verdt å fortelle at du et par ganger under russefeiringen takket ja til et blås marihuana. Det forutsetter at marihuanarøykingen ikke er noe du kommer til å gjenta. Videre bør du være sikker på at det ikke flyter bilder av røykeseansen rundt på internett, eller at det er annen risiko for at parteren din kan oppdage sannheten likevel.

  På den annen side kan det å fortelle ting partneren forstår er ubehagelig for deg bidra til å øke tilliten mellom dere. Det kan for eksempel være tilfelle når det gjelder seksuell historie. Å gi partneren et innblikk i din erfaringsbakgrunn på dette området kan også gjøre intimiteten mellom dere større.
  Imidlertid trenger du ikke å fortelle nøyaktig hvor mange du har ligget med, eller gå i detaljer om hva du bedrev med hver enkelt. Det er unødvendig å lage bilder i hodet på partneren som han/hun ikke blir kvitt, mener samlivsekspert Mira Kirshenbaum.
 • Menn lyver om sex
 • Slik bløffer kvinner i sengen

 • NB! Dersom partneren din kommer med betroelser om sin seksuelle fortid må du aldri bruke informasjonen du får mot ham eller henne. Det ødelegger tilliten, og du kan ikke regne med at vedkommende ønsker å fortelle deg intime ting flere ganger.
 • Utro og uskyldig?
 • 50 feil han gjør i senga
 • 50 feil hun gjør i senga
 • Den store sex-guiden

 • Hemmeligheter du kan holde for deg selv:

  Ærlighet varer lengst og er helt nødvendig i et forhold, det er vi enige om. Likevel er kan du ha noen ting for deg selv uten å få dårlig samvittighet.
  Kanskje fikk du en litt høyere lønnsutbetaling i måneden som gikk, og kjøpte deg et par svinlekre, men svindyre sko?
  Kanskje elsker partneren din å se søppelreality på tv når du er ute av huset, men lar være å fortelle deg om det?

  Det er greit. Selv i et nært parforhold er det lov å ha en viss grad av privatliv. Faktisk kan det være med på å opprettholde gnisten mellom dere. Når man vet at man aldri helt vil kjenne partneren ut og inn, vil man heller aldri helt slutte å være nysgjerrig på vedkommende. Risikoen for å krangle om bagateller blir også mindre. Prisen på skoene dine blir ikke noe diskusjonstema når bare du kjenner den.
  Imidlertid skal du ikke nekte å si prisen om partneren din tilfeldigvis spør. Hemmeligheter av denne typen skal ikke være alvorligere enn at du kan stå inne for sannheten om den skulle bli avdekket.

  Slik røper du en hemmelighet:

  Uansett hvilken kategori hemmeligheten din tilhører, kan det være lurt å ha noen momenter i bakhodet når du skal fortelle den til partneren din:

 • Ikke overrask partneren med det du har holdt skjult. Lag en avtale for når sannheten skal fram. Si for eksempel: «Jeg har noe viktig jeg vil diskutere med deg. Kan vi finne et tidspunkt i kveld?»

 • Velg riktig sted å gjøre det på. Ikke dra på restaurant der en rekke andre mennesker kan bli vitne til din partners reaksjon. Bruk heller ikke soverommet, det skal ikke være åsted for problemløsning. Finn et nøytralt sted der begge føler seg bekvemme.

 • Vær forberedt på å måtte be om unnskylding. Du gjør en tabbe om du forsøker å bagatellisere hemmeligheten du har holdt. Vær klar på at du er lei deg for at du har holdt dette skjult så lenge, og at du er lei for det om det du forteller sårer partneren din.

 • Kilde: Redbook

  Dette skjuler vi for partneren
  Dette skjuler vi for partneren
  Dette skjuler vi for partneren
  Dette skjuler vi for partneren
  Dette skjuler vi for partneren
  Dette skjuler vi for partneren
  Dette skjuler vi for partneren
  Dette skjuler vi for partneren
  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer