BRUS MED SUKKER: Ny forskning viser at det kan være enda en grunn til å drikke sukkerholdig brus med måte.  Foto: REX/Garo/Phanie/All Over Press
BRUS MED SUKKER: Ny forskning viser at det kan være enda en grunn til å drikke sukkerholdig brus med måte. Foto: REX/Garo/Phanie/All Over Press Vis mer

Sukkerfri Brus

Dette sukkeret kan gjøre deg eldre

Men du skal få i deg en viss mengde av den sukkerholdige drikken før det får utslag.

Publisert

Vi vet at det ikke er bra for oss å drikke mye sukkerholdig brus.

En liter Coca Cola inneholder for eksempel 420 kalorier, noe som kan gjøre at du går opp i vekt om du drikker det ofte.

Nå viser en studie at sukkerholdig brus ikke bare kan gjøre oss fetere, men også eldre.

LES OGSÅ: Her er den «beste» brusen

Halvliter om dagen

Forskere ved University of California i San Francisco, mener de har klart å vise at det er en sammenheng mellom å drikke sukkerholdig brus og hvor raskt cellene våre eldes.

De amerikanske forskerne har studert brusinntaket til 5300 personer.

Resultatet viste at blant testpersonene som drakk en halvliter sukkerholdig brus om dagen, var cellene i langt dårligere stand.

Sammenliknet med testpersonene som ikke drakk noe sukkerholdig brus, var cellene hos dem som drakk mye sukkerholdig brus 4,6 år - altså nesten fem år - eldre.

- Dette er den første studien som viser en sammenheng mellom sukkerholdig brus og elding av celler, sier en av forskerne bak studien, Elissa Epel, ifølge University of California.

Årsaken til at sukkerholdig brus kan gjøre at cellene eldes raskere, må det imidlertid mer forskning til for å finne ut.

LES OGSÅ: Så mye lettbrus kan du drikke

Lettbrus og juice bedre

Studien ble utført ved at de over 5000 testpersonene fylte ut spørreskjemaer, der de ble spurt om hvor mye sukkerholdig brus, lettbrus og fruktjuice de drakk, ifølge Forskning.no.

For å kunne studere cellene i kroppen, ble det også tatt blodprøver av testpersonene.

Studien viste også at testpersonene som drakk lettbrus, hadde celler som var i en forventet stand, mens de som drakk juice – som også inneholder mye sukker - hadde celler som var i bedre stand enn det forskerne forventet.

Den amerikanske studien tok høyde for testpersonenes treningssvaner, alder, inntekt og utdannelse, men ikke resten av kostholdet, ifølge Forskning.no.

LES OGSÅ: Dette bør du vite om søtstoffet Stevia

Mer magefett

Studien er ikke den første som forteller oss at det kan være uheldig for helsen å drikke sukkerholdig brus.

I 2012 viste en dansk studie at ikke bare kan vi legge på oss av sukkerholdig brus, vi kan også legge på oss på de minst gunstige stedene på kroppen.

Studien, som ble utført ved Aarhus universitetssykehus, viste at det å drikke brus hver dag, kan øke mengden fett i leveren og i musklene som er rundt organene i magen. Denne type fettansamling er tidligere påvist å øke risikoen for diabetes og hjerte- og karsykdommer.

- Vi hilser all forskning som kan bidra til enda større produktsikkerhet velkommen. Industrien har all mulig interesse av at forbrukerne føler seg trygge på det de putter i munnen, sier Petter Nome, direktør i Bryggeri- og Drikkevareforeningen til KK.no.

Han har presentert studien for Den europeiske bransjeforeningen for drikkevareprodusenter, som ifølge Nome mener studien har flere svakheter.

- De peker blant annet på at studien så på DNA-et til forsøkspersoner mellom 20-65 år. Det er et meget stort spenn, når man skal se på årsaker til elding av celler, sier Nome.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer