Orgasme

Dette tenner kvinner på

Forskere tror de har funnet svaret på gåten om kvinnelig sexlyst.

Foto: Image Source
Foto: Image Source Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Forskere tror de har funnet svaret på gåten om kvinnelig sexlyst, og det de har funnet ut vil ta pusten fra deg, skriver Womans Health Magazine.

Hvis du spør en mann om hva som er den magiske formelen for å tenne en kvinne, vil de antakeligvis trekke på skuldrene og sukke. I årevis har forskerne vært like rådville. Og til en stor grad har til og med kvinners lyst vært like mystisk for kvinner selv. Det eneste alle er enige om er at både hode, hjerte og kjønnsorgan må spille på lag for at tenning skal finne sted.
Men nylig har en håndfull sexforskere vært på saken - og deres fascinerende funn vil vise deg veien til bedre sex.

Slik blir du en superelsker

Hva som virker for HENNE

En av de mest interessante studiene avslører følgende: Mens menns seksualitet er temmelig forutsigbar - de blir ofte opphisset av nakne kvinner og nakne kvinner med andre nakne kvinner - har kvinnelig seksualitet et overraskende stort mangfold av innfallsvinkler. Meredith Chivers, professor i psykologi ved Queens University i Kingston i Ontario, kaller dette «den ikkespesifikke kvinnelige sexlyst. »

Chivers skapte en snakkis da hun gjennom en studie viste både kvinner og menn et mangfold bilder med eksplisitt seksuelt innhold - nakne menn og kvinner, heteroseksuelle og homoseksuelle som hadde sex, og sex mellom bonobos (en spesielt leken aperase). Alt dette mens hun målte fysiske forandringer i kjønnsorganer og deres subjektive fornemmelse av begjær.

Send mannen til himmelen

For guttene, var funnene temmelig greie: Heterofile menn ble opphisset av nakne kvinner, homofile menn ble opphisset av menn, og ingen av gruppene følte noe sitring da de så apene.
Mennenes fysiske reaksjon (ereksjonene) stemte overens med det de hadde opplyst som seksuelt opphissende.

Apesex?

Kvinnene i studien reagerte derimot langt ifra så forutsigbart. Selv om kvinnene på forhånd opplyste det man skulle forvente (heterofile kvinner tent av menn, og lesbiske tent av kvinner), viste målinger av deres blodtilstrømning til vagina at de ble opphisset av alle formene for seksualitet på bildene - til og med apene. Men da de etterpå ble spurt om hvilke bilder de synes var pirrende, svarte de fleste det som stemte overens med deres seksuelle orientering. Var det løgn?

Ikke akkurat. Kvinnene i Chivers studie ble opphisset av alle bildene, men det betyr ikke at de ønsket å ha sex med menneskene (eller dyrene) de så.
- Kvinner har kapasitet til å bli opphisset seksuelt av et bredt spekter av ting, sier hun.
- Dette er normalt og ikke nødvendigvis problematisk for den seksuelle identiteten.

Hva tenner du på?

Kropp og hjerne adskilt

Lori Brotto, professor ved University of British Columbia's gynekologiske avdeling og leder ved laboratoriet for seksuell helse, har studert hvordan mangel på kobling mellom kvinners kropper og hjerne viser seg å virke under sexakten med en partner.
- Kvinner forteller at de tenker på ikkeseksuelle ting under akten, sier hun. Mange kvinner lurer på ting som «Når skal jeg få trent?» eller «Hva skal jeg ha på meg på jobben i morgen?» Problemet er at ved å fokusere på fremtidsorienterte saker forstyrrer kvinner sin evne til å føle enten begjær eller seksuell opphisselse.

Hvorfor har vi sex?

Multitasking

Brotto byr på to mulige forklaringer.
- Kvinner er multitaskere, og samfunnet setter denne egenskapen høyt.
Kvinner er blitt så flinke til å gjøre en million ting samtidig - ta telefonen, lage mat, se på TV, lese et ukeblad - at det ofte blir vanskelig å roe ned eller å skru det av under sexen, og kun nyte øyeblikket. Høres det kjent ut?

Det finnes også en fysisk forklaring. Selv om det går imot all intuisjon, er menn mer i takt med sine egne kropper enn kvinner er. Det er vanlig at menn oppdager og berører sine genitalier i en yngre alder enn kvinner (mye på grunn av det faktum at gutters er mer synlig enn jenters). De begynner også å masturbere tidligere enn jenter.
- På grunn av dette oppdager hjernen raskere forandringer i kroppen, forklarer Brotto.
- Mens kvinners kropper kan være veldig opphisset uten at hjernen oppdager det i det hele tatt.

Også menn vil ha myk sex

Begjær først eller sist?

Noen ganger kan det rett og slett være at det tar litt tid for hjernen til å henge med. Helt siden forskerne William Masters og Virginia Johnson revolusjonerte tankegangen om menneskers seksuelle funksjonalitet og dysfunksjonalitet i 1950 - og 1960-åra, har vanlig viten ment at det er en lineær progresjon: Mennesker føler begjær først for så og bli opphisset. De fysiske fornemmelsene blir mer intense og det hele ender med en eksplosjonsartet orgasme.

Men dagens forskning viser at begjær ikke nødvendigvis kommer først for alle kvinner. Den seksuelle kontakten kan godt være det som får deg i stemning.
- Når en kvinnes partner tar initiativ til sex, kan hun være likegyldig i begynnelsen, sier psykolog Sandra Leiblum ved New Jersey Center for Sexual Wellness. Hun kan være stresset eller trøtt, eller som Brotto sier; tenke på en million andre ting.
- Men ofte, hvis hun spiller med vil hun kjenne tenning etter hvert, og da vil begjæret melde sin ankomst, sier Leiblum.

Snakk om sex

Vær din tanke bevisst

For å hjelpe kvinner til å synkronisere kropp og sinn, har Brotto begynt å undervise kunsten å være sin tanke bevisst. Ideen er å gjøre kvinner i stand til å holde fokus på sex ved å integrere det fysiske med det med det mentale slik at mental opphisselse kan forsterke den fysiske opphisselsen og vise versa.

Om du vil prøve hjemme, foreslår Brotto å bruke 10 minutter av dagen til å legge ekstra merke til hvilken som helst aktivitet - gå tur med hunden, vaske tallerker, drikke en kopp med kaffe eller te.
- Fokuser på alle følelsene i kroppen - legg merke til hvor du har satt føttene, og hendenes posisjon, sier hun.
- Hva ser, smaker, lukter og hører du? Hvis du blir distrahert, hjelp hjernen tilbake til nåtiden. (For å få til dette, forstill deg at du plasserer de forstyrrende tankene på et transportbånd mens du ser de sakte blir fraktet bort)

Supersex med alle sansene

Onani

Det neste Brotto råder deg til er å bli kjent med din egen kropp ved utforske og ta på deg selv under og etter en dusj. Eksperimenter med det som føles godt. Når du er klar, arbeid med å inkorporere fokuseringsøvelsen mens du er opphisset, enten alene eller med en partner. Til slutt vil du være på bølgelengde med det føler under sex uten at tankene forlater soverommet.

Sex med deg selv

Følelsesmessig kontakt

Et annet aspekt ved begjær har vært gjenstand for studier av psykolog Lisa Diamond
ved University of Utah. Hun har intervjuet en gruppe av omtrent 100 kvinner i nesten 15 år. De har blitt spurt om forandringer i deres seksuelle krav og reaksjoner over tid.
- Mange kvinner føler at begjæret er flyktig og basert på hvem de kommer i kontakt med, sier Diamond.
- Begjær er ofte et resultat av en følelsemessig kontakt.
Noen ganger kan den kontakten være mellom venner - til og med med en annen kvinne.

En av kvinnene Diamonds har intervjuet var en heterofil kvinne som var intim med en annen kvinne hun delte leilighet med.
- Da jeg først intervjuet hennet, sa hun «jeg har alltid vært heteroseksuell, men den siste uken har jeg vært intim med en kvinne som har vært min beste venn siden jeg var 12 år.»
- Når de to delte en leilighet ble den emosjonelle intimiteten overført til en fysisk intimitet.

Disse er frekkest i senga

Situasjonsfaktorer

Diamond har puslet med spørsmålet om hvorfor noen vennskapsforhold utvikler seg til å bli fysiske, mens andre ikke gjør det, og hun dratt noen foreløpige konklusjoner. I de forholdene der begge kvinnene identifiserer seg selv som heterofile, spiller en serie av det hun kaller «situasjonsfaktorer» inn. Et av dem er sivil status: Hvis ingen av kvinnene har en guttekjæreste, er det større sjanse for at de investerer sterkere følelser i vennskapsforholdet. Et annet er nærhet:
- Det er noe veldig mektig med det å tilbringe mye tid med hverandre - som romvenninner, reisepartnere eller nære kollegaer, sier Diamond.
Kvinnen i studien endte opp med et to års langt forhold med sin venninne. Men da det tok slutt gikk hun tilbake til å ligge med menn.
- Det er 10 år siden det hele skjedde, og hun er temmelig sikker på at hun fortsatt er heteroseksuell, sier Diamond.
- Attraksjonen var reell, men det var ikke representativt for hennes seksuelle orientering.

Ooops, hadde du sex med en kollega?

Kvinner liker kvinner?

Diamonds forskning tar opp igjen det faktum at det kvinnelige begjæret ikke enkelt kan kategoriseres. Psykolog Marta Meana ved university of Nevada studerer også hvorfor kvinner ser ut til bli tiltrukket av andre kvinner under spesielle omstendigheter, men hun ser ting annerledes. I utgangspunktet ville Maena studere forskjellene på menn og kvinners ulike visuelle mønstre når de så på erotiske bilder - i denne anledningen, veldig sexy bilder av nesten nakne mennesker i et arsenal av seksuelle posisjoner. Meana utstyrte subjektene med briller som registrerte og målte øyebevegelser per millisekund.
- Øynene våre flakker konstant, sier Meana.
- Det er stort sett umulig å kontrollere, så du får virkelig gode data som ikke er påvirket av hva som kan godtas sosialt.
Så viste hun dem hvert bilde i 10 sekunder.

Sexstillingene du vil elske

50/50

Reultatet: Menn så knapt på mannen på bildet. De brukte det meste av tiden til å se på kvinnen. Kvinnene derimot brukte ca 50 % av tiden til å se på kvinner og 50 % på menn.
Meana vet ikke riktig hvorfor kvinnenes øyne i like stor grad ble trukket mot bilder av kvinner som av menn. Hun ser at de kan ha blitt tent av bilder av andre kvinner, men tror det er mer sannsynlig at de sammenlikner kvinnene med seg selv - et funn som støttes av noen av hennes tidligere studier, som fant at seksuelt begjær kan kokes ned til hvordan en kvinne ser på seg selv - spesielt hvordan hun ser på sin egen kropp.

Dette tenner alle kvinner på

Relasjonell og ego

- Det er en relasjonell komponent i en kvinnes seksualitet og en veldig egosentrisk komponent, sier hun.
- Jeg mener det ikke negativt. Kvinner må være overbevist om at de er attråverdig for å kunne tro at andre kan begjære deres kropp.
- Tenk på det på denne måten: Hvis du ikke har vært klar for sex i det siste, kan det være fordi du ikke føler deg attraktiv, og regner derfor med at mannen din umulig kan synes du er sexy.

Meana møter mange par i jobben sin, og oppdager at kvinner ofte unngår spesielle sexposisjoner.
- Og det er fordi hun er flau over hvordan hun tror hennes kropp ser ut. Mens mannen hennes ikke engang har tenkt på det. Han er sjokkert. Er det derfor du ikke vil sitte øverst? Fordi du tror at brystene dine henger?!

Spisse pupper er tilbake

Forholdet til deg selv

Noen ganger er nøkkelen til bedre sex å reparere forholdet du har til deg selv. Det er ingen løsning som passer for alle, men Meana hjelper pasientene sine til å finne ut av hva som ville gjort slik at de følte seg deilig og attraktive. For noen kvinner kan det være så enkelt som å kjøpe sexy undertøy. For andre kan det være å overkomme fysiske usikkerheter ved å begynne med treningsrutiner.
- Strategiene kan variere fra å ta manikyr til å skaffe seg en utdanning, sier Meana.
En ting hun dog ikke anbefaler, er å dempe belysningen under sexakten (ikke engang bruke stearinlys!) som en måte å slippe å tenke på utseende.
- Denne måten å tenke på bare forsterker den negative fokuset på egen kropp, sier hun.

Sexy undertøy i krisetider

Mange veier til Rom

Det er muligens lettere å fordøye forskningen til Meana enn Chivers og Diamonds, som begge peker på kvinners potensiale til å tenne på heller sjokkerende ting. Men i følge Leiblum, har alle disse teoriene en svak kobling.
- Begjær og opphisselse er betinget av så mange faktorer, sier hun.
Ting som egenarten til våre forhold, våre holdninger til oss selv og til sex, vår generelle helse, hormonene våre.
- I bunn og grunn er det ingen riktig vei til begjær og seksuell tenning. Du kan tenne fordi du har et intenst emosjonelt bånd med en annen person. Eller kanskje ser du bare på noen sexy bilder og noen magiske knapper blir trykket på. Mange veier fører til Rom.

Derfor dropper kvinner sex

Føles det riktig?

Uavhengig av deres særskilte vinkling til emnet anbefaler alle forskerne det samme: Ikke bekymre deg for hvordan du egentlig skal føle. «Er dette normalt?» er feil spørsmål. De rette kan være «Føles dette riktig?» eller «Føles dette godt?» Hvis det gjør det, ikke tenkt det ihjel - åpne ditt sinn og la deg forføre av øyeblikket. Å gi etter for hva kroppen og hodet higer etter definerer ikke nødvendigvis din seksuelle interesse, men det kan bane vei til spennede selvoppdagelser om hva som tenner deg...og hva som får tærne dine til å krølle seg.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer