SPIS ELLER DRIKK NOE: Dårlig ånde kan være pinlig - selv om morgenen. Derfor kan det være lurt å pusse tennene, eller spise/drikke noe så fort som mulig.  Foto: Colourbox
SPIS ELLER DRIKK NOE: Dårlig ånde kan være pinlig - selv om morgenen. Derfor kan det være lurt å pusse tennene, eller spise/drikke noe så fort som mulig. Foto: Colourbox Vis mer

Dårlig ånde

Dette tør vi ikke si til kjæresten

Er du plaget med dårlig ånde? Du er isåfall ikke alene.

Det kan være du som holder folk på en meters avstand, eller du er offeret for den verste drageånden selv.

Uansett er dårlig ånde et velkjent problem.

Likevel viser det seg at det er et problem ikke mange snakker om.

For når kjæresten håpefullt lener seg mot deg med en ufattelig dårlig ånde, lar de fleste det heller stå til, enn å fortelle han om problemet.

LES OGSÅ: Tannlege advarer mot ny trend

Enklere å snakke om svettelukt

En ny undersøkelse som er gjort av Orion Pharma, i forbindelse med lanseringen av RatarDEX, viser at en av fire syns det er vanskelig å snakke med partneren sin om dårlig ånde.

Faktisk er det enklere å snakke om svettelukt og dårlig klessmak enn dette problemet.

– God munnhygiene både synes og føles. Enten det er før en date, en hyggelig kveld på byen eller et forretningsmøte. Frisk ånde gjør det lille ekstra for selvfølelsen, forteller Anna Lingvall, skandinavisk produktsjef for RetarDEX i Orion Pharma i en pressemelding.

Dette kom også frem i undersøkelsen ved at fire av fem ville ha munnpleieprodukter som både var effektiv mot dårlig ånde samtidig som de ga hvitere tenner uten bleking.

Totalt ble omkring 6000 kvinner og menn i Norge, Sverige og Danmark spurt.

LES OGSÅ: Nattmat ødelegger tennene dine

Et problem for mange

Til tross for at ikke mange snakker om det, er dårlig ånde noe mange sliter med.

I Norge er det så mange som 43 prosent av befolkningen som har dette problemet, og det er ikke alltid like lett og oppdage det selv.

- Grunnen er at nervene som registrerer lukt venner seg til lukten. Derfor kan du for eksempel ikke kjenne hvor mye hvitløk andre lukter dersom du selv har spist det, men det er veldig lett å kjenne hvitløkslukt dersom du ikke har rørt det selv, forteller svarlege i Lommelegen i en tidligere artikkel på KK.no.

Det kan dermed tyde på at veldig mange ikke er klar over at dårlig ånde er et problem ettersom ingen andre heller tar det opp.

LES OGSÅ: Aloe Vera motvirker dårlig ånde

Årsaker til dårlig ånde

Dårlig ånde oppstår når bakterier som finnes i munnhulen frigjør svovelforbindelser i form av gass i den naturlige nedbrytingen av proteiner i munnen.

Det kan være mange årsaker til at dette skjer, men den vanligste årsaken er hva du spiser og drikker. Blant annet alkohol og sterk mat påvirker spesielt. Eller kan også sykdommer som betente mandler, bihulebetennelse, munntørrhet, medisiner, røyking og plakk påvirke ånden din.

Dette kan du gjøre for å forhindre dårlig ånde:
  • Børst tennene morgen og kveld
  • Gå regelmessig til tannlege og tannpleier
  • Bruk tanntråd og tannpirker
  • Rengjør tungen
  • Drikk vann mellom måltider
  • Bruk munnskyll uten alkohol
  • Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

    Saker spesielt utvalgt for deg: