KOMPRESJON OG ANTIBAK: X-Bionic, X-Socks og 2XU er blant merkene som selger superundertøy og treningsklær med antibakterielle midler og såkalt «kompresjon».  Foto: Produsentene
KOMPRESJON OG ANTIBAK: X-Bionic, X-Socks og 2XU er blant merkene som selger superundertøy og treningsklær med antibakterielle midler og såkalt «kompresjon». Foto: Produsentene Vis mer

Treningsklær

Dette treningstøyet hindrer svettelukt

Brukt 16 ganger uten vask! Gjør også at kroppen yter mer og restituerer seg raskere.

Publisert
Det er en kjent sak at treningstøy, og da særlig superundertøy, kan lukte skikkelig pyton etter en hard økt, og at svettestanken kan være vrien å få ut når den først har satt seg i tøyet.

Dersom du er en av dem som svetter mye under trening og ønsker deg tøy som kan brukes flere ganger uten den illeluktende dunsten av muggen kroppsvæske, bør du derfor lese dette.

Det finnes nemlig flere typer treningstøy på markedet som har antibakterielle midler i seg, som skal forhindre vond lukt etter trening. Årsaken til at lukten ikke blir fremtredende, er ofte at plaggene inneholder nanoteknologi i form av sølvpartikler/sølvioner, som har den egenskapen at de kan åpne bakteriemembranen og detronisere den.

Flere av plaggene er også utformet med såkalt «kompresjon» - som gir raskere og bedre utvasking av avfallsstoffer og blodlaktat, redusert følelse av stivhet og raskere restitusjon.

Les også: Vaskepulver ødelegger treningstøyet

16 treningsøkter uten lukt

På Anton Sport og Oslo Sportslager selger de blant annet superundertøy fra merket X-Bionic, som inneholder disse elementene, og butikksjef ved Anton Sport Colosseum, John Øyvind Hauge, har selv testet plaggene.

- X-Bionic er et merke som inneholder antibak. Det er sølvet i stoffet som gjør at det ikke lukter, i tillegg gjør det plaggene veldig slitesterke. Jeg har selv utført en test på tøyet når det gjelder lukt, og det funket utrolig bra. Jeg hadde vel 16 treningsøkter i tøyet før jeg følte at jeg måtte vaske det på grunn av lukt. Men det er jo selvfølgelig forskjellig fra person til person og det kommer an på hvor mye du svetter og hvor mye du lukter når du svetter, sier Hauge til KK.no.

Ifølge Hauge er det med kompresjon også en stor fordel med nettopp dette superundertøyet, blant annet fordi det hjelper til med å holde deg varm, øker blodsirkulasjonen og gjør at kroppen restituerer seg kjappere.

- De største fordelene med produkter som X-Bionic, er dette med kompresjonen, den antibakterielle virkningen og slitestyrken. Selv om det er teknisk materiale så holder det også på varmen, på grunn av kompresjonen. Kompresjon vil tilsi at materialet klemmer rundt muskulaturen, som gjør at blodet pumper fortere tilbake til hjertet, så du holder en mer stabil temperatur i kroppen og de ytterste hudlagene, og dermed restitueres kroppen også raskere, sier han.

Les mer om X-Bionic på deres hjemmesider (EKSTERN LINK)

Les også: Ikke tren i dette

Mange fordeler med kompresjonstøy

Hos XXL, Intersport og G-Sport selger de en annen type treningsundertøy, som også satser på antibak og kompresjon, nemlig 2XU, som blant annet produserer tights, sokker, shorts og overdeler, som skal være hakket strammere enn plaggene fra X-Bionic.

På nettsidene til XXL.no (EKSTERN LENKE) står det blant annet at plagg fra 2XU skal: gi økt sirkulasjon, bedre utholdenhet og styrke, bedre kroppsbeherskelse, høy UV-beskyttelse, holde deg tørr, gi maksimal komfort, regulere kroppstemperaturen, i tillegg til at det har lang levetid og gir økt ytelseseffekt.

Hos Anton Sport og XXL selger de også X-Socks, som har lignende funksjoner.

Ifølge Håvard Larsen, butikksjef ved Intersport Hammersborg, har særlig kompresjonssokker, som X-Socks, blitt populært den siste tiden.

- Kompresjonssokker har blitt veldig populært i det siste blant folk som går veldig mye. For når man går en hel dag samles det mye væske i beina så de hovner opp. Da hjelper det å gå med kompresjonssokker som er stramme slik at blodet holder seg opp i kroppen. Musklene pumper blodet opp igjen fra beina, så slik hjelper disse sokkene med å få blodet opp i kroppen igjen. Jeg har blant annet snakket med noen sykepleiere som har testet slike sokker, og de var kjempefornøyde, sier han til KK.no.

Les mer om X-Socks her! (EKSTERN LENKE)

Les også: Tøyet som varmer fra innsiden

HER FÅR DU SE BILDER AV NOEN AV PRODUKTENE:

Er det dyrt?

Dessverre så har det seg ofte slik at tøy med spesielle funksjoner er dyrere enn annet tøy, og det gjelder også for merker som X-Bionic, 2XU og X-Socks.

Langt superundertøy fra X-Bionic ligger priset fra cirka 700 kroner og oppover, mens X-Socks er priset fra cirka 149 kroner og oppover.

Når det gjelder 2XU er prisene litt forskjellige, men plagg for damer varierer i pris fra rundt 700 kroner og oppover, mens sokker ligger på cirka 350 kroner og oppover.

Hvem kjøper dette og er det for «alle»?

Ifølge John Øyvind Hauge i Anton Sport har de solgt godt med X-Bionic-produkter de siste månedene, men han tror ikke dette bare har sammenheng med egenskapene til plaggene.

- Så langt har utrolig mange kjøpt dette superundertøyet i år, blant annet fordi det også ser veldig bra ut, og du føler deg supersprek bare ved å ta det på. De fleste kjøper det imidlertid på grunn av effektene, og så langt har vi fått inn svært få reklamasjonsklager på det. X-Bionic har også to års garanti på klærne sine, så det sier jo litt om slitestyrken og kvaliteten, sier han.

Også Håvard Larsen i Intersport bekrefter at de fleste som kjøper slike produkter (blant annet 2XU) hos dem er kunder som er spesielt interessert.

- Vi selger nok mest sykkelbukser og sokker med kompresjon og antibak, og de som kjøper det er nok de som vet om det, for disse produktene er ganske dyre. Vi selger imidlertid like mye til kvinner som til menn, sier han.

Les også: Plaggene som får deg til å glede deg til neste treningsøkt

Finnes det alternativer?

Dersom du synes de ovenfor nevnte plaggene blir litt i dyreste laget, trenger du ikke fortvile. Ifølge Larsen kan nemlig flere ullundertøytyper være et like godt alternativ når det gjelder hindring av svettelukt.

- Det største problemet med superundertøy er nettopp det at det har en tendens til å lukte ille etter bruk, så derfor er det en del merker som har begynt å tilføre midler, som sølv, til plaggene. Men for å si det slik, så fungerer ull like bra. Det lukter ikke vondt og det finnes utrolig mange bra ullprodukter på markedet nå. Et eksempel er Multisport fra Devold. Det er kjempetynt og både lett, klør ikke og lukter ikke, sier han.

Les også:
Ti gode grunner til å velge ull

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer