DÅRLIG ÅNDE? Ikke noe problem! Det finnes nemlig noen matvarer som skal kunne ta knekken på den sjenerende lukten. Foto: All Over Press
DÅRLIG ÅNDE? Ikke noe problem! Det finnes nemlig noen matvarer som skal kunne ta knekken på den sjenerende lukten. Foto: All Over Press Vis mer

Hvitløk

Dette trikset fjerner hvitløksånden på to minutter

Effektivt hvis du har en date eller et jobbintervju.

Kokker og matbloggere beskriver den lille løken som den ultimate smakssetteren.

Et fedd eller to løfter smaken på enhver middag, og det finnes nesten ikke en rett hvitløk ikke passer til.

Og selv om vi kanskje ikke bryr oss så mye om litt hvitløksånde, så er det jo enkelte situasjoner hvor det kan være greit å unngå den skarpe ånden hvitløk gir.

LES OGSÅ: Skyldes ånden feil tannpuss?

Eple er løsningen

En gruppe forskere ved Ohio State University ville finne ut om det fantes matvarer man kunne spise for å dempe hvitløksånde.

Og det fant de ut at det er.

Forskerne fant ut at både eple, melk, sitronsaft, spinat, persille og grønn te skal kunne redusere hvitløksånde.

Studien, som er publisert i tidsskriftet Journal of Food Science, ble utført ved at en gruppe testpersoner ble bedt om å spise rå hvitløk.

Model Released - Woman eating an apple. Foto: All Over Press
Model Released - Woman eating an apple. Foto: All Over Press Vis mer

De ble deretter bedt om å spise en rekke forskjellige matvarer, for så å få analysert ånden i etterkant.

- Av alle matvarene vi testet, viste eple seg å være spesielt effektivt, sier forskningsleder Sheryl Barringer ifølge Daily Mail.

LES OGSÅ: Gir lavkarbo skylden for dårlig ånde

Drikk et glass melk

Grunnen til at hvitløk gir oss en så spesiell ånde, er at den inneholder et stoff kalt allyl-metylsulfid (AMS).

Og fordi kroppen ikke klarer å bryte ned dette stoffet når maten (og hvitløken) fordøyes, kommer det i stedet opp igjen - og forårsaker den karakteristiske ånden.

Årsaken til at nettopp eple er så effektivt mot hvitløksånde, er at frukten inneholder stoffet polyphenols, som demper – eller trumfer over om du vil - det illeluktende stoffet i hvitløken.

Blant de andre matvarene som kan dempe hvitløksånde, var i tillegg til eple, også melk spesielt effektivt.

- Et glass med to desiliter melk kan redusere hvitløksånden med 50 prosent, forteller Barringer.

LES OGSÅ: Derfor bør du hakke opp hvitløken

Bulbs and cloves of garlic on wooden cooking spoons. Foto: All Over Press
Bulbs and cloves of garlic on wooden cooking spoons. Foto: All Over Press Vis mer

Sunn supermat

Hvitløk er ikke bare blitt manges favorittingrediens fordi den gir så god smak.

Den lille løken har også vist seg å være spesielt sunn.

Flere studier har tidligere vist at hvitløk kan bidra til å dempe betennelser i kroppen. Det betyr at hvitløk blant annet kan bidra til å forebygge mot forkjølelse.

Hvitløkens bakteriedrepende egenskaper, har man festet lit til lenge. Allerede på 1800-tallet sies det at man spiste hvitløk for å dempe forkjølelser.

Hvitløk skal dessuten kunne forebygge og redusere eksem.

Den lille hvite er rik på antioksidanter, og forskere tro derfor den kan bidra til å senke blodtrykket, og dermed redusere risikoen for å få hjerte- og karsykdommer.

Det er med andre ord ingen grunn til å droppe hvitløken.

Bare husk eple til frokost dagen etter.

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: